Chciałbym zgłosić skargę na weryfikatora rakija. 1 maja dodałem nowy serial, czekałem osiem miesięcy na zaakceptowanie kontrybucji, a on ją odrzucił mimo, że wszystko było w porządku. Napisał mi, że dodałem o jedną spację za dużo, a nic takiego nie było. Chciałem poprawić, wrzucić jeszcze raz, ale ktoś inny już to zrobił, gdyż pojawił się komunikat "Kontrybucja do tego elementu czeka już w kolejce". Przez jego wyimaginowaną spację pozbawił mnie szansy na punkty, a na zaakceptowanie serialu do bazy znów pewnie trzeba będzie czekać kilka miesięcy.
Oto dowód, jak widać nie ma tam żadnej dodatkowej spacji:
http://www.filmweb.pl/contribute/filmtitle/new/5265987/3

dirt16

Kliknij na koniec tytułu to znajdziesz ową "wyimaginowaną" spację. System widzi tytuł ze spacją na końcu jako inny niż ten bez stąd problem. Natomiast błąd po twojej stronie. Ps. rakija to ONA ;)

Dodger_the_Witcher

W jaki sposób wpływa to na zmianę tytułu? Przecież będzie wyglądał tak samo.

dirt16

W przypadku dodania tytułu ze spacją i bez będą dwa osobne filmy. Będą wyglądały tak samo, tylko po co tworzyć duble?

Dodger_the_Witcher

Więc powinna mi to napisać. A tu krótki komentarz - "spacja". Skąd miałem wiedzieć, że chodzi o spację po zakończeniu tytułu, której gołym okiem nie widać? Trzeba dopiero kliknąć myszką na koniec. Pytałem się też jej w prywatnej wiadomości o co chodzi z tą spacją. Odpisała, że jest jedna zbędna spacja, żebym jej poszukał. Tu też mogłaby napisać po prostu gdzie ona jest. Ale nie, lepiej bawić się w zgadywanki. Być może zdążyłbym poprawić i dodać ponownie, gdyby mi wyjaśniła o co chodzi. Myślałem, że weryfikatorom zależy na tym portalu i jak najlepiej pomogą ludziom w wyeliminowaniu błędów, tak aby serial jak najszybciej mógł pojawić się na filmwebie, żeby ludzie mogli dyskutować o nim na forum. Ciekawe ile teraz trzeba będzie czekać akceptację następnej kontrybucji, pewnie kolejne 8 miesięcy, a nie wiadomo czy znów ktoś jej nie odrzuci. Na imdb serial jest już od dawna. Wyemitowano już 38 odcinków, a na filmwebie dalej nie ma.

dirt16

Ponadto błędnie i tak zostało dodane - jest to serial (na dzień dzisiejszy ma 38 odcinków), a nie film TV. Zresztą anime dodajemy jedynie na podstawie wyspecjalizowanych źródeł, które stricte zajmują się anime. imdb, a tym bardziej wikipedia i jej pochodne nie są właściwymi źródłami w tym zakresie.
Pozdrawiam.

julCia69

Czyli kolejne zaniedbanie weryfikatora, który powinien i te błędy wyjaśnić w komentarzu. Zapewne kontrybucja zostałaby znowu odrzucona i tak byśmy się bawili, do czasu być może zakończenia serialu. Czy ktoś nie może po prostu porządnie sprawdzić i dokładnie wyjaśnić każdy błąd, aby ułatwić wszystkim pracę, żeby serial jak najszybciej pojawił się na tym portalu?

dirt16

To nie jest zaniedbanie weryfikatora, tylko Twoje. Ty błędnie dodałeś, a nie weryfikator.
W tym wypadku zasugeruję Ci to: http://www.filmweb.pl/user/FAQ_weryfikatorow Zapoznaj się w jaki sposób dodajemy poszczególne elementy. Trochę się zmieniło.

Kilkanaście razy już odrzuciłam ten tytuł w kolejce serialowej w ciągu ostatniego tygodnia ze względu na wadliwe źródło, za błędne zapisy, za błędne oznaczenie.
Nie możemy akceptować czegoś co jest błędnie dodane i poprawiać każdy element - najczęściej w wyniku poprawy pojawia się komunikat: "Kontrybucja do tego elementu czeka już w kolejce" - i musimy odrzucić. A jak trafimy na właściwą kontrybucję to też widzimy błędy (najczęściej błędne źródło lub jego brak). I koło się zamyka.

Pozdrawiam.

PS: Odrzuciłam Ci inną kontrybucję - myślę, że jasno opisałam powód.

Jeszcze raz pozdrawiam.

julCia69

Zgadzam się, że popełniłem błąd. Ale dlaczego nie został mi on jasno i klarownie wytłumaczony. Jak mam coś poprawiać, gdy muszę się domyślać o co chodzi, bo weryfikatorowi nie chce się dokładnie wytłumaczyć. Uważacie się za nieskazitelnych? Jesteście od pomocy ludziom w dodawaniu materiałów, czy jedynie od odrzucania kontrybucji? Oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka, bo są weryfikatorzy, którzy dokładnie wyjaśnią problem, dzięki czemu mogę szybko poprawić kontrybucję. Ale naprawdę wkurza mnie gdy po 8 miesiącach czekania weryfikator odrzuca moją kontrybucję, a jako powód pisze jedynie "spacja", tym bardziej, że nie widać jej w tytule, tylko jest niewidoczna po za nim. Czy tak naprawdę ciężko jest napisać coś w rodzaju: "Na końcu tytułu jest jedna niepotrzebna spacja, trzeba ją usunąć"?

dirt16

http://www.filmweb.pl/contrib/status - tutaj masz czas oczekiwania na weryfikację poszczególnych kontrybucji.
Uwierz, nie jesteśmy pisarzami, aby pisać pełnymi zdaniami w komentarzu. I co by Ci przyniosła taka informacja, że "trzeba usunąć niepotrzebną spację z końca tytułu"? Też byś się gorączkował najpewniej, bo nadal by Ci się pojawiała informacja "Kontrybucja do tego elementu czeka już w kolejce." - bo przecież weryfikator mógł sam usunąć spację. To Ci napiszę w wielkim sekrecie: nie mógł. Gdyż nam się ta sama informacja pojawia, system nas blokuje, więc możemy jedynie odrzucić.

Przyjmij na klatę odrzut, poczytaj zasady i powodzenia.
Pozdrawiam.

julCia69

"bo przecież weryfikator mógł sam usunąć spację. To Ci napiszę w wielkim sekrecie: nie mógł. Gdyż nam się ta sama informacja pojawia, system nas blokuje, więc możemy jedynie odrzucić."

Niczego takiego nie zasugerowałem.

Być może gdyby błąd został dokładnie wytłumaczony, to szybko bym go poprawił i stworzył nową kontrybucję, zanim ktoś inny by to zrobił. Na blogu rakiji widziałem jak ludzie, którzy dodawali jakieś filmy lub seriale wysyłali linki do odrzuconych i poprawionych kontrybucji, co dowodzi, że po odrzuceniu kontrybucji jest możliwość ponownego jej dodania i nie wyskakuje od razu komunikat "Kontrybucja do tego elementu czeka już w kolejce."

dirt16

Ale akurat w tym przypadku ta kontra, która czeka w kolejce może tam czekać niewiele krócej niż Twoja odrzucona, bo system ją zidentyfikował jako zupełnie inną- tak jak np. kontrę z tym samym tytułem a innym rokiem, czyli czy dostałbyś odrzut teraz czy parę miesięcy wcześniej i tak już byś poprawnej nie dodał. Nowe tytuły to chyba najbardziej niewdzięczne kontry- ja ich nie lubię, rzadko dodaję i jakoś żyję, można znaleźć punkty w przyjemniejszych obszarach ;) Przydałaby się jakaś stronka z widocznymi kontrami nowych tytułów, ale pewnie nigdy nie powstanie, więc żeby uniknąć frustracji najlepiej nie liczyć na jakieś wielkie punktowanie w tej kategorii. Nowe tytuły są bardziej dla ubogacenia portalu, więc to kto je doda nie ma większego znaczenia.

dirt16

Abstrahując od tego, że jest długi czas oczekiwania i że kwestia nieusuwania spacji na końcu automatycznie jest programistycznym średniowieczem, to jednak jest pewna rzecz, której się nauczyłem podczas dodawania. Wyciąganie wniosków. Nawet z zaakceptowanej kontrybucji się uczę, a nie tylko z odrzuconych. Na początku też nie wiedziałem, co oznaczają komentarze typu: "faq", skoro mogło to być wszystko, co tam jest napisane. Albo sam dochodziłem po jego lekturze, co zrobiłem źle albo pisałem do weryfikatora o wytłumaczenie mi tego. O spacjach jest często i gęsto. O anime spoza imdb też (dlatego ja nie dodaję, bo się na anime itp. nie znam). W każdym razie jeśli ja robię kontrybucję, to ja o nią muszę zadbać. Jak widzę, że jakiś wer poprawił mi coś w kontrze i to skomentował, to się cieszę, że przeszła, ale jest mi głupio, że tak naprawdę, to mamy współudział w jej tworzeniu, a on(a) jeszcze musi to weryfikować. Nie wiem tylko po co się pieklisz o to dodanie samego filmu, bo na karcie tego tytułu nie będzie informacji, kto to wprowadził. Jak jesteś fanem, możesz co jakiś czas sprawdzać czy już jest w bazie i wtedy pouzupełniać wszystkie inne kontrybucje.

Nie mam problemu z weryfikatorami (przekrój materiału ludzkiego jak w życiu), ale serio - uznaj mnie za lizusa - uważam za niskie, żeby robić samosąd nad weryfikatorem i publicznie zgłaszać skargi, w dodatku myląc sobie jego płeć, mimo że ta jest opisana. Ja bym Ci teraz olał wszystkie Twoje poprawki na blogu weryfikacyjnym, bo nie chciałoby mi się z kimś takim współpracować. Kontrybucje / weryfikacje robi dwójka pasjonatów kina i robi to dla przyjemności. O ile odrzucenie kontry bywa frustrujące, to jeszcze gorsze jest robienie z tego kłótni. Nie przenośmy nawyków z Sejmu czy z ruchu drogowego tutaj.

Po prostu dodawaj dużo, to zdobędziesz doświadczenie. Zawsze też możesz zapytać na forum czy prywatnie - nawet mnie. Nie jestem wyrocznią i popełniam też trochę błędów, ale zawsze może się przydać. Sam też pytam bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam

Dear_Prudence

"Nie wiem tylko po co się pieklisz o to dodanie samego filmu, bo na karcie tego tytułu nie będzie informacji, kto to wprowadził."

Nie chodzi mi o to czy mój nick będzie gdzieś tam widniał, czy będę mógł się szczycić statystykami lub czymś w tym rodzaju, to mnie nie interesuje. Chodzi mi po prostu o to żeby serial jak najszybciej pojawił się na tym portalu, abym na jego forum mógł rozmawiać z innymi użytkownikami o nowych odcinkach, dzielić się opinią, dowiedzieć się jak go oceniają itp. Minęło 8 miesięcy, wyeksmitowano 38 odcinków i dalej nic. Gdyby weryfikator dokładnie wyjaśnił mi w czym leży problem to może zdążyłbym go szybko poprawić i stworzyć nową kontrybucję, już bez błędów. A tak co mamy? Nową kontrybucję stworzył ktoś inny, pewnie na jej weryfikację trzeba będzie czekać kolejne kilka miesięcy, a i nawet nie wiadomo czy przejdzie, bo ta osoba nie mogła zobaczyć jakie błędy popełnili poprzedni dodający. Więc ile się jeszcze będziemy tak bawić nim serial w końcu pojawi się na tym portalu? Tygodnie? Miesiące? Lata? A może w ogóle się nie pojawi?

dirt16

To inna sprawa i tutaj Cię rozumiem. No, ale przywykłem do tego już. Tytuły filmów i - zwłaszcza - seriali przyspieszyły znacząco w ostatnich tygodniach. Filmy mają jakieś ponad pół roku czekania, a seriale są na teraz w połowie września i idą błyskawicznie w tym miesiącu, głównie dzięki udzielającej się w tym wątku julCia69 (przynajmniej u mnie wszystko, co z nowymi serialami przeszło przez nią). Możliwe, że już niedługo będziesz mógł to zrobić, to nie jest aż tak długo. W danych personalnych osób filmu kolejka wynosi ponad dwa lata (jeszcze jest tam 2015, a za pasem już 2018). A na przyszłość: jeśli wprowadzisz nowy tytuł, to zawsze możesz spróbować napisać do jakiegoś wera czy nie mógłby to zrobić szybciej, poza kolejką. Podobno da się tak - słyszałem od kilku osób, choć sam nie próbowałem :)

dirt16

To jest dom wariatów.
Olać i w doopie mieć. Niech sobie filmweb sam uzupełnia dane. Nie wiem dlaczego ludzie sie tu nadal tak poniżają, pracuj dla nich za darmo a potem dostaja od innych darmowych sługusów po głowie.
W Auschwitz były podobne praktyki.