Co w sytuacji kiedy na IMDb jest bład. I ktoś kto nie oglądał filmu ani nie wchodząc na domową stronę filmu, kopiuje ten błąd w obsadzie do FW. Zgłosiłem ten problem, iż w filmie nie grają dwaj aktorzy, którzy zostali podani jako role główne. Weryfikator zajrzał do IMDb i odrzucił moje zgłoszenie. pętla się zamyka. A na moją powtórną prośbę weryfikacji zignorował. Czy da się jeszcze coś zrobić by poprawić te błędy? Jak uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości??

WielkiBum

Dodać dodatkowe źródło na potwierdzenie.

dodałem dodatkowe źródło i od 13 dni poprawka czeka na weryfikacje :D

WielkiBum

To trzeba posłać do tego co odrzucił, żeby sprawdził poza kolejką.

WielkiBum

Usunąć ich z imdb, i ponowić zgłoszenie poprawki? Wprawdzie to strasznie na około, ale przynajmniej gwarantuje skuteczność, i że w przyszłości nie zostaną ponownie dodani...

Herushingu

Masz rację to by było skuteczne. Ale nie mam konta na IMDb. Wiem - mogę założyć. Ale czy po to jest zgłaszanie poprawek wprowadzone na FW żeby se było? No i jeśli IMDb jest taką wyrocznią to może wypadało by się na niego przenieść? Zgłaszają poprawki ludzie, którzy oglądali film i coś im się nie zgadza z opisem na FW. Jeśli to zgłoszenie ocenia osoba, która nie oglądała tego filmu, to jaki to ma sens?

WielkiBum

To Filmweb, i wszystko jasne ^_^

WielkiBum

No bez przesady, tak jak napisała Kate, dodatkowe źródło (a najlepiej źródła w liczbie mnogiej, jeśli jest problem z wiarygodnością informacji) plus ewentualnie krótka notka dlaczego tak, a nie inaczej, żeby weryfikator wiedział na co patrzy przy sprawdzaniu i nawet imdb się nie obroni.

Ja np. ostatnio na wszelki wypadek przy zarysach fabuły piszę boleśnie oczywiste (dla mnie) rzeczy, bo nie mam pojęcia, kto to będzie sprawdzał (jeśli się doczekam sprawdzenia przed emeryturą).

WielkiBum

Aktorzy, których chcesz wykasować z obsady znajdują nie tylko na imdb, ale także figurują w najpewniejszym źródle jakim są napisy końcowe ;-)

emil

Przyznaję - mój błąd. Faktycznie są w napisach końcowych. Nie rozumiem tylko jednego - czemu w takim razie nie ma ich w filmie? Ale to już inna zagadka nie na to forum :D Dziękuję za pomoc :D

WielkiBum

skoro są w napisach to muszą być w filmie... Może robią za statystów? Ale ogólnie ciężko stwierdzić, jeśli nie wiadomo o jakim film chodzi...

Herushingu

chodziło o film "God's Not Dead", myślę że grali w jakiś dodatkowych scenach, które zostały potem wycięte z filmu, bo są przedstawiani jako rodzina głównego bohatera. Wiec raczej nie byli statystami ;)

WielkiBum

IMDB się rzadko myli, jeśli to film USA. Z prostej przyczyny, oni jakoś to spisuja na podstawie creditsów.

WielkiBum

Dziękuję wszystkim za pomoc. :D Jak dla mnie temat jest wyjaśniony :D