Cześć,
Filmwebowe podsumowanie roku jest już na serwisie. Cieszymy się, że mogliśmy je dla Was przygotować. Pamiętajcie, że wciąż możecie nadrabiać zaległości w ocenach. My zaktualizujemy automatycznie Wasze Replay2025.

Dawajcie znać w komentarzach o tym co Wam się podoba i o rzeczach, których brakuje. Takie komentarze będą dla nas inspiracją do pracy nad podsumowaniem w kolejnym roku.

Zespół Filmwebu

filmweb

Dlaczego nie ma tego podsumowania (i ogólnie statystyk na profilu) dla osób, które nie wystawiają ocen?

Mauricio_Esposito

Pewnie dlatego, że takie korzystanie z filmwebu mija się z celem... I dotyczy to pewnie tylko promila użytkowników portalu.

Voltix33

Nie mija się z celem. Filmweb to baza danych, z której (jak z każdej) powinno się wyprowadzić wszystkie możliwe statystki. Wystawianie ocen (w tym także zaznaczanie tylko, że film się widziało) to budowanie takiej własnej bazy danych, przede wszystkim dla siebie, w drugiej kolejności tą bazę - jeśli się chce - można porównać z bazami innych użytkowników i wyprowadzić z tego kolejne dane. Skoro Filmweb dał możliwość odhaczenia, że film się widziało bez oceniania to powinni z tego wyciągnąć statystki, bo można, bo trzeba.

Obejrzałem to podsumowanie Replay'25 u innych użytkowników i w większości opiera się ono o "obejrzanych" a nie "ocenionych" co potwierdza, że takie statystyki mają sens.

Statystki oparte o "obejrzane": ilość obejrzanych filmów/seriali, ilość obejrzanych w danych miesiącach, aktywność (czyli pewnie ilość obejrzanych/średnia miesięczna) względem innych użytkowników, top gatunki (ilość obejrzanych filmów i seriali z danych gatunków), najczęściej oglądany(a) aktor(ka) (ilość obejrzanych z danym aktorem/aktorką), łączny czas obejrzanych filmów, obejrzane wg krajów, opinie o filmie.

Statystki oparte na ocenach: średnia ocen obejrzanych filmów i seriali, średnia ocen polskich produkcji.

Statystyki oparte na niesprecyzowanych danych: wiek filmowy i level (średnia ocen może mieć tu znaczenie, ale nie musi).

Nie udostępnienie tych statystyk dla osób, które nie oceniają tylko odhaczają, że widziały film, jest dla mnie niezrozumiałe. To dyskryminacja, świństwo lub partactwo, albo wszystkie te trzy rzeczy.

Mauricio_Esposito

wprowadziliśmy do replay25 update "tytuły obejrzane bez oceny" powinny się liczyć do statystyk

Xzar

Bardzo dziękuję! Przydałoby się też, aby liczyły się do ogólnych statystyk na profilu.

filmweb

Ośmieszacie się na głównej stronie reklamując 2 krytyków, a raczej krytyczki które w 2025 mają obejrzanych 31 i 45 filmów :)

pawelk1504

Może przez kilka tygodni czyniły dysputy i analizowały każdy film z osobna. Mogło tak być.

filmweb

Dobra robota. Bardzo mi się podoba to podsumowanie.
Podzial na gatunki ze srednią ocen na plus.
Najczęściej oglądani aktorzy mnie zaskoczyli, bo nie oglądałem żadnego filmu akurat dla nich (Cywka i Isla Fisher :) - ale to ciekawa statystyka.
Ilosc spędzonych na oglądaniu godzin też na plus.
Kraje, z których oglądałem najwięcej - dobra statystyka. Ciekawe ile osób nie ma na 1. miejscu USA, albo Polski, tylko jakiś inny kraj?
Polskie produkcje ze srednią ocen też na plus.
Jedynie najpopularniejsze produkcje u moich znajomych jakoś mnie nie zaciekawily. Zamiast tego może w przyszłym roku liczba nowych znajomych albo obserwujących?
Czy będzie ten Replay 2025 gdzies zachowany na moim profilu? Tak żeby za rok sobie porównać z Replayem 2026? Byloby fajnie :)
Chętnie bym obejrzał takie podsumowania u jakiejś setki z moich znajomych, tak z ciekawości. Czy taki zabieg jest możliwy? Żeby wejść na profil znajomego i sobie taki filmik obejrzeć? To mówi więcej o użytkowniku niż niejedna opinia pod oceną.
Dzięki Wielkie :)

Kriss_11

"Chętnie bym obejrzał takie podsumowania u jakiejś setki z moich znajomych, tak z ciekawości. Czy taki zabieg jest możliwy? Żeby wejść na profil znajomego i sobie taki filmik obejrzeć?"
A próbowałeś w ogóle?;>

Nabongodonozor

Wlasnie zauwazylem, że można :) Zaraz sie za to zabieram. Dzięki.

Kriss_11

Ze swojego "doświadczenia" wiem, że tak, można obejrzeć te podsumowania, tylko u jednego znajomego z jakiegoś powodu nie chciało się wyświetlić w aplikacji, a na www już tak.

filmweb

Bardzo fajny pomysł:-)

Agatonik

Zerżnięty jak wszystkie zmiany z letterboxd.

Popkulturoznawca

Dla mnie to wygląda identycznie jak na youtube...

filmweb

Super, że stworzyliście takie podsumowanie. Wiek filmowy to fajna sprawa. Trochę mi brakuję lepszej prezentacji np 5-10 najlepiej ocenianych filmów/seriali w tym roku

Bateczek

A o co biega z tym wiekiem filmowym?

kRis

Podłączam się do pytania, bo również tego nie rozumiem. Wyszło mi, że jestem Edem Harrisem xD Aktor spoko, ale jestem "ciut" młodszy.