...na tym wspaniałym portalu.
http://www.filmweb.pl/search?q=Milan+Srdo%C4%8D
http://www.filmweb.pl/person/Milan+Srdo%C4%8D-94780
Przy dodawaniu obsady każda osoba jest traktowana jako nowa. (Tzn. nie każda, Brada Pitta znajduje, nie wiem od czego to zależy - może znaki diakrytyczne?).
I tak do usranej śmierci... Bo jak stali bywalcy pamiętają, ten błąd już tu był. Jak setki innych nigdy nie naprawionych albo naprędce i nieudolnie załatanych.
Ale zasoby yntelektualne trzeba przecież poświęcić skazanej z góry na porażkę walce z blokerami.
To teraz się zabawię w proroka...
Oczywiście jak zawsze zostaniemy zlani ciepłym moczem i nawet pies z kulawą nogą nam nie odpowie - ani że przepraszają, ani że pracują nad ponownym podłataniem buga ani kiedy zacznie działać ani wreszcie, że już naprawili i działa.
Za to automat, którym łapkują swój żenujący post o AdBlocku, działa bez zakłóceń...
Bieda, wyszukiwanie nie działa tak jak powinno trzeci dzień i nie można prawidłowo dodać z tego powodu kontrybucji obsady. No chyba, że jest to traktowane jako sposób na rosnące kolejki :)
Zgodnie z informacją od weryfikatorów - Jeśli osoba jest bazie Filmweb to, nawet jeśli pokazuje jako nową w obsadzie, po wpisaniu zostanie przypisana do właściwego profilu - nie powstanie dubel. Także obsady można dodawać, trzeba jedynie dokładniej weryfikować dodawane osoby.
Przecież częściej niż nie, osób o identycznym nazwisku jest więcej niż jedna. I trzeba ręcznie wybrać właściwą. Jakim cudem więc zostanie niby przypisana do właściwego profilu?
Rozumiem, że ich "Zespół Filmwebu" również zlewa i nie wiedzą, kiedy to zostanie naprawione?
Nie wiem kiedy zostanie naprawione, ale zapewne możesz wysłać zapytanie. Jeśli chodzi o osoby o tym samym imieniu i nazwisku, wtedy trzeba patrzeć na numery (X) oraz sprawdzać i dodatkowo porównywać filmografie osoby, którą się dodaje. Dlatego napisałem wyżej, że trzeba nieco skrupulatniej wszystko sprawdzać.
Tak tylko chciałem poinformować, że dodawać można, jeśli ktoś bardzo chce. Jest tylko małe utrudnienie, przez które musimy poświęcić na to więcej czasu. Można dodać tylko jedną kontrybucję obsady dziennie, więc te kilkanaście kliknięć nie jest jakąś straszną tragedią.
Po jakieś obszerniejsze porady techniczne możesz się zgłosić do kogoś z teamu, mnie to osobiście jakoś szczególnie nie interesuje, wysyłanie zapytań niczego nie przyspieszy, chciałem tylko wiedzieć czy się da - no i otrzymałem informację, że się da - więc dzielę się ta wiedzą jaką posiadam. :)
Jeżeli nie dodajesz na podstawie IMDB, to nie masz możliwości sprawdzić, która z osób obecnych w bazie FW pasuje i jaki numerek dodać.
właśnie dodałem jedną babę ale ma takie dziwaczne imię i nazwisko że wątpię żeby ją zdublowali (faktycznie jest już w bazie a potraktowano jako nową), pozostaje tylko poczekać jakieś 2 lata i zobaczymy czy jest nową aktorką czy faktycznie ją przypiszą do istniejącego już profilu
jak ktoś ciekawy co to za dziwne imię i nazwisko to podaję
Trina LaFargue - myślę że się domyślą i nie powstanie druga taka sama aktorka w bazie ;-D
Nie wiem z jakich źródeł korzystasz, ale ja nie mam osobiście żadnych problemów z weryfikacją osób, czy ze strony IMDB, czy z innych, jakimi się posługuję przy dodawaniu obsady. Może podaj jakiś przykład ?
Może być fikcyjny? Bo żadnego konkretnego nie pamiętam w tej chwili.
Obejrzałem film na festiwalu. Grał w nim Juan López. Filmu nie ma na IMDB. Wyszukiwanie na FW nie działa. Powodzenia w dodawaniu numerka.
Podpowiedź: nie, zgadnięcie, że na IMDB ten konkretny Juan López to będzie Juan Lopez (XVIII) nie wystarcza, bo baza FW jest niekompletna, i iemdebowy Juan Lopez (XVIII) może być na FW jako:
a) Juan Lopez (XVIII)
b) Juan López (XVIII)
c) Juan Lopez
d) Juan López
e) Juan Lopez (dowolny inny numerek)
f) Juan López (dowolny inny numerek)
Oczywiście powyższą loterię mamy również jeśli film jest na IMDB, więc to tak naprawdę jest bez znaczenia.
No ok, ale podaj nazwę filmu bo to jest kluczowe. Jeśli to problem fikcyjny, to jest to jakiś ekstremalny przypadek. Możesz przekopać Google pod kątem filmografii i porównać właśnie tego Lopeza, który grał w tym filmie, ze wszystkimi Lopezami na FW :) Nie popadajmy w sytuacje skrajne...mówisz w tym przypadku o osobie, która grała pierwszy raz w filmie i to w dodatku w takim, którego nie ma w największej bazie filmowej na świecie. Trochę wymyślasz na siłę mam wrażenie :)
"porównać właśnie tego Lopeza, który grał w tym filmie, ze wszystkimi Lopezami na FW"
Hę? Przecież właśnie nie mogę. Bo wyszukiwanie osób nie działa. Helooooł! Pobudka! O tym jest ten wątek. :)
Ale działa wyszukiwanie filmów, jak masz filmografię twojego Lopeza, to w produkcjach jakich grał sprawdzasz obsadę, tam szukasz Lopeza, a następnie numerka. Heloooł! Use your imagination :)
Już nie wspomnę o tym, że jeszcze przed chwilą twierdziłeś, że obejście tego buga to raptem kilkanaście kliknięć (a więc trwa chwilę), a teraz jako remedium podajesz robienie śledztw poprzez filmografie. Świetnie.
Weryfikacja, że ten błąd rzeczywiście jest, właśnie poprzez znalezienie niby nowej osoby poprzez filmografię, zajęła mi 3 dni temu około 10 minut (jak już pisałem często dodaję niszowe filmy i nieznanych aktorów, którzy mają niekompletne, pomieszane lub nieistniejące filmografie na FW). I tak kilkanaście razy?
Proszę bardzo, skoro musi być konkretnie.
Dodaj Juana Lopeza do obsady tego filmu:
http://www.filmweb.pl/film/Naked+People+Every+Where-2017-788291
Dla ułatwienia jest to Juan Lopez (XLVIII).
I teraz skup się, bo ostatni raz powtarzam. Baza FW jest niekompletna, i iemdebowy Juan Lopez (XLVIII) może być na FW jako:
a) Juan Lopez (XLVIII)
b) Juan López (XLVIII)
c) Juan Lopez
d) Juan López
e) Juan Lopez (dowolny inny numerek)
f) Juan López (dowolny inny numerek)
g) lub może nie być go wcale
Możesz go oczywiście wrzucić za IMDB jako Juan Lopez (XLVIII) ale jest spora szansa, że zrobisz dubla.
A przypadki, gdy IMDB nie pomaga w przydzieleniu numerka jak najbardziej się zdarzają (bo ja wiem... jakieś 10 razy podczas 3 lat dodawania?). Tak, często dodaję kino niszowe lub krótkometrażówki. Wtedy zasadą jest dodanie osoby z pierwszym wolnym numerkiem na FW. Gdy nie działa wyszukiwanie nie wiesz, jaki jest pierwszy wolny.
A źródło ? Żeby dodać obsadę potrzebne jest wiarygodne źródło. Jak mam znaleźć i dodać coś czego nie ma :) Chyba, że dodajesz obsady na zasadzie - "Hej, nie mam źródła, ale byłem na festiwalu i ten koleś tam grał, weźcie mi dodajcie". :)
Podanie rzetelnego źródła jest kluczowe, skoro tam jest wymagana informacja to i będzie na innych witrynach oraz portalach. Jak mam dodać coś co sobie wymyśliłeś, przecież to abstrakcja.
Wróćmy może do punktu wyjścia, ja nie napisałem pierwszego posta, dalej nic się nie da i dalej nic nie działa. Zaczynasz się trochę wymądrzać i traktować mnie z góry, dlatego kończę tą nudną dyskusję na wyssany z palca problem. Chciałem pomóc i udzielić informacji, ja dodawać mogę i nie sprawia mi to kłopotu, Ty masz widocznie jakiś problem. Trudno będziemy musieli jakoś żyć bez uzupełnionych obsad kina niszowego i krótkometrażówek. Damy radę, jakoś...
Pozdrawiam, zapamiętam sobie żeby omijać forum szerokim łukiem :)
Nie no, naprawdę? Wysmażyłeś to wszystko na założeniu, że dodaję kontry bez źródła? Serio?
Myślałem, że rozmawiamy o IMDB. Proszę bardzo:
http://www.imdb.com/title/tt4648824/fullcredits
" ja dodawać mogę i nie sprawia mi to kłopotu, Ty masz widocznie jakiś problem. Trudno będziemy musieli jakoś żyć bez uzupełnionych obsad kina niszowego i krótkometrażówek. Damy radę, jakoś..."
I kto tu kogo traktuje z góry...
Tu jest jeszcze jeden problem, który zapewne nie zniknie, nawet jeśli poprawią obecne problemy z (nie)wyszukiwaniem osób. Nasz system prawdopodobnie potraktuje:
c) Juan Lopez
d) Juan López
jako jedną osobę, bo nie widzi różnic między 'o', a 'ó' w nazwisku.
Realny przykład:
Benjamín Arce http://www.imdb.com/name/nm1264419/
Benjamin Arcé http://www.imdb.com/name/nm7947470/
Różnice między jednym a drugim w 'i' w imieniu i 'e' w nazwisku.
U nas istnieje:
http://www.filmweb.pl/person/Benjam%C3%ADn+Arce-1193979
który ma zmieszaną filmografię obu aktorów i nic się nie da z tym zrobić. Dodając obsadę bodajże do Lucyfera widziałam, że Benjamin Arcé to nie ta osoba, którą podpowiada mi system, czyli istniejący u nas Benjamín Arce i zostawiłam go jako nową osobę. Weryfikator, który sprawdzał obsadę, również to widział i nie linkował z istniejącą u nas osobą, tylko zostawił tak, jak wpisałam. Jednak po wpisaniu obsady do bazy system nie utworzył nowej osoby (Benjamin Arcé), tylko przypisał filmografię do istniejącej u nas osoby ;/
Łał! O tym nie wiedziałem!
Normalnie ręce opadają... Ale to chyba nie zawsze tak (nie)działa? Bo ja często dodaję kino południowoamerykańskie, gdzie właśnie od cholery różnych Lópezów i wydaje mi się, że znajdowałem na FW przykładowych Juanów Lopezów i Juanów Lópezów jako osobne osoby... Ale ręki uciąć sobie nie dam, a sprawdzić teraz nie idzie.
A co Ty jako weryfikatorka teraz robisz? Bo ja wczoraj i przedwczoraj zamiast dodawać nowe obsady poprawiałem już istniejące, ale dziś dodałem nową. Kiedyś nie byłoby problemów, bo w rok może się uwiną z bugiem. Ale odkąd bot przydziela losowo, kontra może w każdej chwili trafić do weryfikacji... W komciu napisałem, że została dodana gdy nie działało no i jak naprawią, to bym ją poprawił. Nie ma sensu weryfikowanie czegoś takiego, bo to jak najbardziej mogą być nowe osoby, wtedy trzeba byłoby jeszcze ustawić płeć, no ale oczywiście nie muszą i mogą już być na FW. :-/ A wtedy kwestia możliwych dubli...
Szybki Lopez baraszkuje w łóżku z panienką i nagle rozlega się dzwonek do drzwi. Panienka oczywiście posrana cała, bo przekonana, że to mąż wraca z pracy. Szybki Lopez jak to, Szybki Lopez, ubrał się w kilka sekund i wyskoczył przez okno nie tracąc ani chwili. Panienka trochę ochłonęła i idzie otworzyć drzwi. Otwiera, a tam Szybki Lopez:
- Zapomiałem butów.
Nie wiem, jak system się zachowuje w przypadku osób z numerami, dajmy na to:
Juan Sanchez (X) http://www.imdb.com/name/nm2274732/
Juan Sánchez (X) http://www.imdb.com/name/nm1546515/
U nas jest Juan Sanchez X:
http://www.filmweb.pl/person/Juan+Sanchez-786645
i ma dobrze wpisaną filmografię, natomiast tego drugiego u nas nie ma (chyba - jak wiadomo teraz nie da się sprawdzić), więc pytanie czy wpisując Juana z kreską do obsady tutaj:
http://www.filmweb.pl/film/El+Rey+de+los+coleaderos-2001-329751
system utworzy nową osobę czy dopisze już istniejącemu kolejną pozycję w filmografii? Tego nie wiem, bo póki co nie mam uprawnień na obsady, więc sobie tego nie sprawdzę, żeby dodać Juana z kreską do obsady i zautoweryfikować, żebyśmy mieli odpowiedź na jutro ;/
"A co Ty jako weryfikatorka teraz robisz?"
To samo co Ty ;) Nie dodaję nowych osób w obsadach, czekam cierpliwie aż poprawią system, a póki co wysyłam obsady z poprawkami.
"odkąd bot przydziela losowo, kontra może w każdej chwili trafić do weryfikacji"
No niestety ;/ tzn. można się trochę spodziewać, kiedy odpali automat, a raczej odwrotnie - kiedy nie odpali - automat na pewno nie chwyci, jeśli nie zostanie uruchomiony wyzwalacz w postaci obsady sprawdzonej w normalny sposób przez wera. Jeśli przez najbliższych kilka dni nikt Ci nie sprawdzi żadnej obsady, to można mieć nadzieję, że informatycy zdążą poprawić system, a następnie Ty swoje kontry ;) Natomiast jeśli w tym czasie zejdzie Ci jakaś obsada zwerowana w normalny sposób, to ryzyko odpalenia automatu zwiększa się z każdą zaakceptowaną obsadą. Tak więc dopisanie komentarza w kontrze jest dobrym pomysłem ;)
"Nie ma sensu weryfikowanie czegoś takiego"
Ja osobiście jestem zdania, że gdy występują błędy, to najlepiej byłoby się powstrzymać od werowania kontr, których dotyczą błędy, ale wiesz jak jest - jeden pomyśli i się powstrzyma, a drugi uzna, że system da sobie radę. Może i da radę, ale z mojego punktu widzenia lepiej byłoby mu nie dawać pożywki do tworzenia tych dubli.
I to, o czym piszesz, wcale nie jest nieprawdopodobne, bo nawet przy prawidłowym działaniu systemu nowe osoby dodawane z poziomu obsady nie zawsze się prawidłowo wpisują. Przykład z życia wzięty:
http://www.filmweb.pl/film/A+Generation+Between-2013-714184
Przed dodaniem tu przeze mnie obsady Jorge Maradiaga nie istniał w bazie. Po wpisaniu się obsady mamy takie coś:
http://www.filmweb.pl/person/Jorge+Maradiaga-2208293
jako reżyser
http://www.filmweb.pl/person/Jorge+Maradiaga-2208294
jako scenarzysta i operator.
Dlaczego system nie przypisał tych wszystkich funkcji jednej osobie? Dlaczego rozbił w stosunku funkcji 1 do 2? Znamiennie jest to, że wspomniany zapis osób różni się jedną cyfrą, czyli jeden ma numer porządkowy 2208293, drugi różni się tylko '4' na końcu.
Kolejny przykład:
http://www.filmweb.pl/person/Quentin+Bri%C3%A8re+Bordier-2232332
jako reżyser
http://www.filmweb.pl/person/Quentin+Bri%C3%A8re+Bordier-2232333
jako operator.
Też było to przeze mnie dodawane z poziomu obsady i też różnią się jedną cyfrą.
"Nie wiem, jak system się zachowuje w przypadku osób z numerami"
Ano właśnie, to może takie były i tu system poprawnie dopisuje?
"póki co nie mam uprawnień na obsady, więc sobie tego nie sprawdzę"
Mogłabyś podesłać któremuś z kolegów werów. :)
""A co Ty jako weryfikatorka teraz robisz?"
To samo co Ty ;) Nie dodaję nowych osób w obsadach"
Ach... Nie wiedziałem, że nie masz jeszcze uprawnień na obsady i chodziło mi bardziej o to, jak postępujesz podczas weryfikacji. :) A zwłaszcza o to, czy wer może pominąć jakąś kontrę i przejść do innych, tamtą odkładając na później.
"Tak więc dopisanie komentarza w kontrze jest dobrym pomysłem"
Czy rozumiem, że może. To dobrze. Przynajmniej tyle. :)
"Może i da radę, ale z mojego punktu widzenia lepiej byłoby mu nie dawać pożywki do tworzenia tych dubli."
Otóż to!
"nowe osoby dodawane z poziomu obsady nie zawsze się prawidłowo wpisują"
Ciągle sobie powtarzam "no już głupszego buga na FW nie da się spotkać". Po czym jestem szybciutko wyprowadzany z błędu. Ech...
A z ciekawości - jak odkryłaś to rozbijanie jednej osoby na dwie? Sprawdzasz każdą osobę w swoich zaakceptowanych kontrach?
"Mogłabyś podesłać któremuś z kolegów werów. :)"
Spróbuję pomyśleć nad tym, kto mógłby mi z tym pomóc, żebyśmy poznali odpowiedź ;) Tylko to może dopiero jak poprawią system, bo teraz nawet do końca nie wiadomo czy ten Juan Sánchez (X) jest w bazie. Jak sytuacja wróci do normy, zacznę rozpytywać ;)
"Ach... Nie wiedziałem, że nie masz jeszcze uprawnień na obsady"
Żaden z nowych werów nie ma. Tak więc to może za jakiś czas ;)
"i chodziło mi bardziej o to, jak postępujesz podczas weryfikacji. :)"
No niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć :(
"czy wer może pominąć jakąś kontrę i przejść do innych, tamtą odkładając na później."
Jeśli kolejki do obsad zachowują się tak samo jak kolejki do innych kontr, to są 3 wyjścia, a wszystko zależy od tego czy kontra została chwycona wcześniej przez automat. Tu należy jeszcze nadmienić, że od momentu rozpoczęcia weryfikacji danej kontry, jest ona zarezerwowana dla mnie na godzinę i w tym czasie nikt inny nie ma możliwości w nią wejść. Niestety działa to też w drugą stronę - jeśli wejdę w kontrę danego typu, np. daty i mam wątpliwości i chcę się wycofać i nie werować tej kontry, tylko inną z datami, to musi minąć godzina, by w ogóle była szansa na to, żebym mogła ponownie werować daty. I teraz wracając do problemu:
- przypadek 1 - kontra chwycona przez automat - jeśli mam wątpliwości, mogę się wycofać z weryfikacji, kontra wraca do zwykłej kolejki i nie trafię na nią ponownie w bliskim czasie. Po godzinie trafię na inną kontrę. Tak więc w tym przypadku można pominąć kontrę, a po godzinie przejść do następnej;
- przypadek 2 - kontra nie chwycona przez automat - nie ma możliwości, by ją pominąć. Jeśli mam wątpliwości i wycofam się z weryfikacji takiej kontry, to po godzinie znowu na nią trafię;
- przypadek 3 - kontra nie chwycona przez automat - dajmy na to, że wycofałam się z weryfikacji jakiejś kontry, minęła godzina, kontra wróciła do puli kolejkowej, trafia na nią inny wer. Ja w tym czasie otrzymam z kolejki inną kontrę, ale dla tamtej kontry to nic nie zmienia, bo i tak będzie weryfikowana, tyle, że przez kogoś innego. Jeśli i ten ktoś wycofa się z weryfikacji, to znowu istnieje szansa, że trafię na tę kontrę.
"Ciągle sobie powtarzam "no już głupszego buga na FW nie da się spotkać". Po czym jestem szybciutko wyprowadzany z błędu. Ech..."
xDxDxD Skąd ja to znam xD Ja już się od dawna śmieję, że FW jest prawdziwie unikalny, bo każdy ma z nim inne problemy ;)
"A z ciekawości - jak odkryłaś to rozbijanie jednej osoby na dwie? Sprawdzasz każdą osobę w swoich zaakceptowanych kontrach?"
Tak, dokładnie, sprawdzam, jak się dana kontra wpisała do bazy. Te przykłady, które wskazałam, są sprzed kilku lat. Od momentu gdy to wychwyciłam, staram się zawsze dodać taką nową osobę poprzez formularz z osobami, żeby nie dochodziło do takich sytuacji. Czasami nie dodaję obsady dopóki wszyscy nowi ludkowie nie zejdą mi poprzez formularz z osobami, bo tylko wtedy jestem pewna, że w dodając obsadę, wybieram właściwą osobę.
P.S. Chyba jakieś prace nad formularzem z obsadami trwają, bo o ile dalej nie wyszukuje właściwych osób, to już nie ma możliwości dodania osoby z numerem innym niż rzymski np. popularne dodawanie osób z arabskimi numerami - teraz pojawia się komunikat "Niepoprawny numer. Upewnij się, że jest poprawnym numerem rzymskim" i nie ma możliwości zapisania kontry z taką osobą. Czyli koniec z takimi kontrami:
http://www.filmweb.pl/serial/Ostatni+okr%C4%99t-2014-668608/contribute/roles/522 8337/0
"Żaden z nowych werów nie ma."
Niby wiem. Jakoś tak mi się zapomniało.
"przypadek 1 - kontra chwycona przez automat - jeśli mam wątpliwości, mogę się wycofać z weryfikacji, kontra wraca do zwykłej kolejki"
Uffff... To dobrze. No taką miałem nadzieję, ale tu wszystko możliwe.
"Tak, dokładnie, sprawdzam, jak się dana kontra wpisała do bazy."
Jej... Nie wiem, czy gratulować wnikliwości, czy pytać czy wszyscy zdrowi. ;-)
Ja sprawdzam tylko po jednym konkretnym werze, bo zauważyłem, że wywala bez słowa osoby, które mu nie pasują, z akceptowanych kontr.
"Te przykłady, które wskazałam, są sprzed kilku lat. "
A czemu ich nie zgłosiłaś na nowy_blog do poprawki?
" staram się zawsze dodać taką nową osobę poprzez formularz z osobami"
W życiu nie dodawałem w ten sposób... Ile wynosi kolejka na ten typ kontry? Schodzą w miarę? Bo inne osobowe to dowcip. I ile można dziennie? Jedną?
"Czyli koniec z takimi kontrami:"
Jeżu kolczasty... Skąd mu/jej się wziął ten numer??? Co to jest "6723" na litość???
PS.
Wielkie dzięki za ten wgląd w technikalia weryfikacji. Takie informacje są bardzo cenne dla dodawaczy.
"Jej... Nie wiem, czy gratulować wnikliwości, czy pytać czy wszyscy zdrowi. ;-)"
HahxD To wcale nie zajmuje mi wiele czasu, pewnie kwestia doświadczenia... albo spostrzegawczości... może pozostańmy przy stwierdzeniu, że mam oko do znajdowania błędów ;)
"Ja sprawdzam tylko po jednym konkretnym werze, bo zauważyłem, że wywala bez słowa osoby, które mu nie pasują, z akceptowanych kontr."
Wiem, o kogo chodzi. Też to zauważyłam. Nawet jak wykażesz, że amerykański aktor nie zagrał w amerykańskim filmie/serialu i chcesz usunąć taką osobę z obsady, to nigdy nie zaakceptuje takiego elementu. Inni nie mają z tym problemu, tylko on jeden. Nie rozumiem tego. I nie rozumiem czemu wywala osoby z kontr, nawet dodawane nowe, a tym bardziej nie rozumiem, dlaczego nie pisze komentarza, dlaczego tak robi. Dlatego ja jak poprawiam lub zmieniam komuś kontrę, to piszę w komentarzu co i dlaczego zmieniam.
"A czemu ich nie zgłosiłaś na nowy_blog do poprawki?"
Takich kontr miałam znacznie więcej i dawno je zgłosiłam. Te dwa przypadki zostawiłam sobie na poczet takich rozmów jak ta, gdy tłumaczę komuś, w czym tkwi problem. Łatwiej wytłumaczyć na istniejącym przykładzie niż mówić "kiedyś, zanim to zgłosiłam, było tak, że..."
"I ile można dziennie? Jedną?"
Jedną z pięcioma elementami.
"Jeżu kolczasty... Skąd mu/jej się wziął ten numer??? Co to jest "6723" na litość???"
xD Też chciałbym wiedzieć ;)
Poprzednią wiadomość pisałam 17:54 mówiąc o tym, że się nie da dodać osoby z arabską cyfrą, teraz widzę, że ktoś dodał o 20:34 taką kontrę:
http://www.filmweb.pl/film/Thor%3A+Ragnarok-2017-707970/contribute/roles/5271350 /0
więc chyba moje nadzieje na koniec z takimi kontrami były płonne ;/
"Wielkie dzięki za ten wgląd w technikalia weryfikacji. Takie informacje są bardzo cenne dla dodawaczy."
Nie ma sprawy ;) Mnie samą nurtowały pewne kwestie jako dodającą, teraz od niedawna znalazłam trochę odpowiedzi ;)
" I nie rozumiem czemu wywala osoby z kontr, nawet dodawane nowe, a tym bardziej nie rozumiem, dlaczego nie pisze komentarza, dlaczego tak robi. "
Mnie powiedział (musiałem aż na priva napisać, żeby raczył wyjaśnić, bo komcia na blogu olał), że usuwa, jak nie ma pewności, że osoba dodana spoza IMDB jest konkretną osobą z IMDB/FW. Co jest oczywiście absurdalne, bo jaka znowu pewność? Bo co, dodanie z IMDB daje pewność, że nie ma błędów? Śmiech na sali normalnie. (Zaznaczam, że miałem argumenty, że to jest akurat John Smith (LXXVIII), a nie wybrałem pierwszy numerek z brzegu.)
Ja uważam to za totalne świństwo. Bo nawet jeśli założyć, że słusznie uznaje, że nie wiadomo którym Johnem Smithem jest ten spoza IMDB, a więc nie można go dodać, to powinien przy usuwaniu zaznaczyć to w komciu. No bo przecież dodający może poszukać lepszych dowodów, że to właśnie John Smith (LXXVIII), prawda? Może dodającemu akurat bardzo zależy na dodaniu tego Johna Smitha? Dokładnie tak było w moim przypadku, bo akurat zależało mi na ocenie konkretnej aktorki w dodanym filmie. Film został dodany, wchodzę, żeby ocenić, a tu jej nie ma? WTF? Zapomniałem dodać? Serio? Wchodzę w zaakceptowaną kontrę a tam jest moja argumentacja, dlaczego to jest na pewno Jane Miller (XV). A więc dodałem ją po czym zniknęła. Tylko dlatego się zorientowałem, że on robi takie rzeczy. W ostateczności już lepiej by było nawet jakby taką kontrę odrzucił, bo można byłoby poprawić, dodając dalsze linki na potwierdzenie. Żenada. Ale jak ktoś koniecznie musi być na pierwszym miejscu listy weryfikujących (przynajmniej w tamtym miesiącu był) to nie ma czasu na duperele jak komentowanie weryfikowanych kontr... Liczy się ilość. :-/
"Te dwa przypadki zostawiłam sobie na poczet takich rozmów jak ta"
:)
"Mnie samą nurtowały pewne kwestie jako dodającą, teraz od niedawna znalazłam trochę odpowiedzi"
Mogę Cię jeszcze trochę pociągnąć za język? (Jak masz dość to po prostu nie odpisuj.)
Czy Wy macie coś w rodzaju historii kontrybucji? Bo ktoś mi kiedyś napisał coś w stylu "Widzę, że dodałeś tę kontrę ponownie. Została odrzucona bo to i tamto. Ja się zgadzam z poprzednim weryfikatorem".
Ja od jakiegoś czasu obsady dodaję głównie do amerykańskich seriali, więc moje nowo dodawane osoby są na IMDB, zatem tłumaczenie "usuwa, jak nie ma pewności, że osoba dodana spoza IMDB jest konkretną osobą z IMDB/FW" odpada. Zatem? Nadal nie mam pojęcia, dlaczego tak robi. A zorientowałam się w ten sposób, że zwykle wypełniam kontrę osobami na maxa, a jak mi wyskakuje sprawdzona kontra z 6 pktami za nią, no to wiadomo, że jakieś osoby zostały z niej usunięte. Tylko pytanie które osoby? Mógłby chociaż napisać w komentarzu "usuwam tę i tę osobę", a nie że potem muszę znowu szukać i sprawdzać, które osoby weszły, a które muszę dodawać jeszcze raz mając nadzieję, że nowa kontra trafi na innego wera, który nie będzie mieć takich obiekcji.
"Mogę Cię jeszcze trochę pociągnąć za język?"
Jasne ;) Jeśli tylko wiem, chętnie odpowiem ;) Sęk w tym, że to o co pytasz, jest kwestią, na która nie znalazłam jeszcze potwierdzenia. Wydaje mi się, że coś takiego jak historia kontrybucji istnieje, ale dotyczy kontr ponawialnych, czyli obsad, ciekawostek, opisów, zarysów, odcinków. Na żaden z wymienionych typów kontr jako nowy wer nie mam uprawnień, dlatego osobiście takiej ponowionej kontry z historią jeszcze nie wiedziałam, więc tu musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej kompetentny ode mnie ;) Napisze Ci jeszcze PW, bo mam kilka spekulacji na ten temat, ale na razie nie popartych dowodami, więc nie chciałabym publicznie rozpowszechniać niesprawdzonych informacji.
"zatem tłumaczenie "usuwa, jak nie ma pewności, że osoba dodana spoza IMDB jest konkretną osobą z IMDB/FW" odpada. Zatem? Nadal nie mam pojęcia, dlaczego tak robi. "
Łał! No to jeszcze lepiej niż u mnie! A nie próbowałaś pytać o co mu chodzi? Mnie z wielką łaską ale jednak raczył odpowiedzieć.
"dotyczy kontr ponawialnych"
Okazuje się, że kraje są ponawialne (też się zdziwiłem). Na kraje chyba masz uprawnienia?
Tak, od niedawna jestem już uświadomiona, że kraje są kontrą ponawialną ;) Dziwne to, bo czemu kraje tak, a gatunki i czas trwania nie?
W każdym bądź razie na kraje mam uprawnienia, więc teraz pytanie czy jest ktoś chętny na odrzut kontry z krajem w celach edukacyjnych? xD
"Dziwne to, bo czemu kraje tak, a gatunki i czas trwania nie?"
Czekaj, czekaj... Już dopisuję do mojej listy "Dziwne, kretyńskie lub bezsensowne rozwiązania na FW". Ten wpis będzie pod nr 1582. ;-P
"jest ktoś chętny na odrzut kontry z krajem"
Jak już pisałem na priva, ja bardzo chętnie. Niecodziennie dodaję kraje, więc tym bardziej żaden kłopot.
Poza tym na FW często dana osoba jest z inną pisownią niż na IMDB (gdzie dużo częściej brakuje znaków diakrytycznych, np. w przypadku słowiańskich nazwisk).
No i wreszcie sprawdzanie numerków w przypadku dodawania z IMDB i tak trzeba zawsze wykonywać (to klikanie kilkanaście razy), bo na stronach filmów nie ma numerków i nigdy nie wiadomo, czy osoba przyporządkowana przez FW, gdy jest tylko jedna o takim nazwisku, to ta sama co na IMDB.
Marac za to ma wspaniałe życie pełne e-przygód. Musimy zacząć walczyć z system filmwebu, tak jak on wtedy nasze życie zmieni się jak w filmie :D
Oki,oki ale Ja się dziś dowiedziałem że mam proste życie, widzę że Pani ma nudne i tak mi się skojarzyło jak nasze życia poprawić :)