poprawiać w dniu odrzucenia, bo majkelblack przejmuje kontry?

beti

Widzę, że masz główki więc dziwi mnie, że ty się dziwisz takimi kradzieżami ;/ Niestety standard. Jak nie podbieranie, to banownie i wrzucanie w ekspresowym tempie własnych ze zmienionym słowem. Strona nie robi z tym nic pomimo zgłoszeń.

beti

Może było to coś pilnego?

Lukasz_Gugulski

kontry do filmów z 2002 r. i starszych na pewno są bardzo pilne

beti

To napisz na forum dla dodających, może się weryfikator ustosunkuje do tego.

beti

Przeciez weryfikatorzy nie od dzis podbieraja kontry. Pobudka.

beti

Rozumiem, że ktoś chce ocenić jakiś film ale nie ma go w bazie FW i dodaje taki tytuł, ale nie potrafię zrozumieć dlaczego ktoś dobroczynnie zajmuje się dodawaniem do bazy nałogowo/ hurtowo/ masowo (czy jak to tam się nazywa).

Wydaje mi się że FW za dodawanie i weryfikowanie rozdaje jakieś nagrody bo kiedyś obiło mi się o oczy że FW na tych swoich zlotach rozdawał za to filmy na płytkach. Zrozumiałbym że te punkciki są dla kogoś ważne bo może dostać od FW mieszkanie albo samochód, ale płytki?

Więc jedynym sensownym dla mnie wytłumaczeniem dlaczego te punkciki mogą być dla kogoś ważne jest dążenie do "władzy" i "prestiżu" weryfikatora. Ktoś kto chce zostać weryfikatorem musi być bezbłędny żeby nie robić syfu w bazie więc droga jest długa i trudna żeby uczyć przyszłych weryfikatorów bezbłędności i rzetelności.

Nigdy nic nie dodałem do bazy FW ale rozumiem że są bo muszą być jakieś zasady dodawania (jak wy to nazywacie "kontr"), pewnie te zasady są jasne i jeżeli ktoś ich nie przestrzega sam jest sobie winny.

Weryfikatorzy weryfikują za darmo (tak mi się wydaje) - może też dla poczucia władzy i poczucia że udało im się zrobić "karierę" na FW i może podobnie jak w grach wideo rośnie poczucie własnej wartości z jakiegoś wirtualnego osiągnięcia w żaden sposób niedającym się przenieść na człowieka w realnym życiu. Co jeszcze mają do "osiągnięcia" weryfikatorzy za punkciki z podkradzionych kontrybucji?

Weryfikator weryfikuje kontrybucje i jeśli ktoś prześle kontrę z błędem marnuje czas weryfikatora który mógłby go poświecić na weryfikacje innych kontrybucji. Jeśli musi lub musiałby informować dodającego gdzie jest błąd to podwójnie marnuje czas. Jeśli musiałby weryfikować poprawioną kontrę to potrójnie marnuje czas na jedną kontrę co nie daje gwarancji ze wszystkie informacje będą poprawne.

Dla FW nie ma znaczenia kto dodaje kontrybucje do bazy ani kto weryfikuje dopóki robi to darmowo i dobrze za znaczek albo dyplom dzielnego pacjenta a takich ludzi nie brakuje.

Jeśli się mylę, czegoś nie wiem w tym temacie albo jeszcze coś innego to piszcie - sam chętnie się dowiem jak to dokładnie działa.

Little_Pony

Już dawno nie dają płytek za punkty, od paru lat dają bony do empik.com

dorotagniedziejko1998

Jakiej wartości są te bony, ile można wyciągnąć najwięcej z dodawania materiałów miesięcznie? Jeśli możesz napisz ile trzeba poświecić na to czasu? Czy czerpiesz z tego jakąś przyjemność czy to inwestycja? Czy nie masz nic przyjemniejszego albo bardziej opłacalnego do roboty (np. oglądanie filmów)? Czy dodajesz za pomocą komputera czy smartfona? Jeśli odpowiesz na powyższe pytania będę mógł sam zrobić bilans korzyści i strat (czy jak to tam się nazywa) i może sam zacznę dodawać. Bo w tej chwili mam nieodparte wrażenie że do dodawania trzeba mieć specjalne predyspozycje np.: jakiś zespół ze spektrum autyzmu albo być przykutym do wózka inwalidzkiego w budynku bez windy.

Uprzedzając twoje pytanie czy ja nie mam nic lepszego do roboty niż pisanie na forum? Mam, ale też poświęcam czasem czas na trening pisania i ortografii i zaznajamiania się z definicjami słów.

Little_Pony

Za miejsca 3-10 25zł, za 2 pierwsze może i więcej (nigdy mi się nie zdarzyło być tak wysoko), ale i tak jak nie jest się werem, to raczej mało kiedy da się wbić do top 10, bo zwykle najwięcej punktów na raz wlatuje po masowej autoweryfikacji kontrybucji, a przy obecnej długości kolejek oczekujących zdarza mi się to raczej losowo raz na jakiś czas. Więc jak się trafi nagroda, to fajnie, ale nie jest to dla mnie jakieś konieczne.
Kontry robię regularnie, trochę z przyzwyczajenia, trochę dla hobby, a trochę dlatego że często oglądami mało znane i niszowe produkcje, w których nieraz brakuje różnych podstawowych info lub większości obsady (albo są błędy w istniejącej, choć to też się zdarza w bardzo popularnych produkcjach), a ja lubię też oceniać aktorów i twórców. Taką kontrybucję obsadową zwykle robi się w 10-20 minut, co raz dziennie nie jest dużo, a często jak ja tego nie uzupełnię, to nie zrobi tego nikt. Ba, czasem też są produkcje, których nie ma jeszcze wcale na FW.
Nie wiem, czy i jaki masz problem z ludźmi, którym się chce tę bazę uzupełniać, ale bez nich byłoby tu dużo gorzej.

dorotagniedziejko1998

Jeśli od czwartego do dziesiątego miejsca na liście dodających z największą liczbą punktów za skutecznie dodane kontrybucje jest jedna nagroda o wartości dwudziestu pięciu złotych, to za pierwsze miejsce są trzy nagrody o łącznej wartości siedemdziesięciu pięciu złotych. Trudno mi w to uwierzyć że weryfikatorzy przejmują/ podbierają/ kradną kontry dla siedemdziesięciu pięciu złotych. A jeśli chodzi o uzupełnianie bazy FW to dodający nic nie tracą jeśli ktoś inny podbierze kontrę i doda ją jako swoją z informacjami (o ich ulubionych filmach czy aktorach), które sami chcieli dodać. Tu musi chodzić o coś więcej bo o co cały ten płacz założycielki tematu i w odpowiedziach. Dzięki za wyczerpującą i cierpliwą odpowiedź. Jeśli mogę to z mojej strony eot.

Little_Pony

Z tym podbieraniem kontr to różnie może być, bo w historii tego portalu potrafiło się zdarzyć, że ktoś dodał kontrę poprawnie lub z minimalnym błędzikiem (które inny wer sam by poprawił przy akceptacji), ale weryfikator znalazł jakiś niekoniecznie sensowny powód by ją uwalić a potem dodać samemu w lekko zmienionej formie. Potrafiło się też zdarzyć, że ktoś wyżej postawiony niż przeciętny użytkownik dodał i przyklepał kontrę, którą komu innemu każdy wer by uwalił. 

dorotagniedziejko1998

Czy tobie się coś takiego przytrafiło czy tylko powtarzasz legendy (czy jak to się tam nazywa) rozsiewane przez rozżalonych dodających? Jaki motyw (75zł) mieliby ci wszyscy źli weryfikatorzy żeby robić takie rzeczy? A jeśli nawet, to są tylko ludzie i też mogą mięć gorszy dzień.

Little_Pony

Zdarzyło mi się kiedyś, że moja kontra z odcinkami do serialu (gdzie 4 pierwsze odcinki wychodziły po 2 naraz, a pozostałe po jednym tygodniowo), została odrzucona, bo wg innego źródła to wszystkie odcinki sezonu rzekomo miały wychodzić po 2 tygodniowo (pomimo że to właśnie w źródle weryfikatora odcinki miały błędne daty). I zaraz po tym daty zostały dodane wg tego konkretnego źródła, które podał wer. Później poprawiłam te daty na właściwe, posiłkując się dodatkowo linkiem ze strony stacji emitującej serial, i dopiero inny wer zaakceptował.

Miałam też np. sytuację, że dodałam kontrę z innymi tytułami do jednego filmu całkowicie poprawnie, a wer mi ją odrzucił, bo ...nie miał przekonania, że polski tytuł (którego kontra wcale nawet nie dotyczyła) jest legitny (a był).

I też trafiałam na nowe filmy, gdzie potrafiła być literówka w tytułe głównym, albo dodany plakat był serio złej jakości - takie kontry by nie przeszły w przypadku normalnych użytkowników.
Generalnie nie ma co oceniać werów jedną miarą, ja zazwyczaj nic do nich nie mam, ale nie da się ukryć, że sytuacje tego typu mają czasem miejsce. No i są jak rabini - każdy jeden ma kompletnie inne zasady odnośnie dodawania i odrzucania, co powinno być uregulowane przez FAQ, ale nie jest.

Little_Pony

"Czy tobie się coś takiego przytrafiło czy tylko powtarzasz legendy (czy jak to się tam nazywa) rozsiewane przez rozżalonych dodających?"
Mnie (też) się przytrafiło. A co?

beti

Zachowanie użytkownika MajkelBlack to szczyt hipokryzji i cwaniactwa. Odrzucił mi jedną kontrę z jakichś błahych powodów typu bez "" czy własnej interpretacji tłumaczenia roli. Oczywiście to można poprawić samemu. W drugiej kontrze ktoś na imdb zmienił imię aktorki i też odrzut, ale to jestem w stanie zrozumieć, chociaż nie było jej wcześniej na fw. Niestety nie dostałem nawet szansy na poprawę tego, bo szanowny weryfikator już wrzucił i zatwierdził swoją kontrę. I tak długo musiałem czekać na akceptację obsady jednego z najpopularniejszych filmów w tym roku (ponad 2 tygodnie), więc 1-2 dni na poprawkę dwóch odrzutów chyba nie zbawiłby nikogo. Na punktach mi nieszczególnie zależy, bardziej interesuje mnie uzupełnianie stron filmów, ale nie jestem w stanie tolerować takich zachowań.
Filmweb usunął wszelkie opcje skontakowania się z innym użytkownikiem, także muszę takie rzeczy wywlekać na forum publiczne.

https://imgur.com/a/VCFAxOX
https://www.filmweb.pl/film/Substancja-2024-10051631/contribute/roles/7795426/3
https://www.filmweb.pl/film/Substancja-2024-10051631/contribute/roles/7795425/3

Diabloo797

Mnie ostatnio też często zdarza się, że weryfikatorzy odrzucają kontry i za chwilę dodają jako swoje. Odechciewa się czasem dodawać. Też traktuje to jako hobby. Lubię jak jakaś produkcja ma na FW pełne informacji i uzupełniam braki dla zabawy. Jednak czasem każdy może mieć gorszy dzień na takie zachowanie.