albo ja sobie coś uroiłem. Byc może to tylko moja wyobraźnia, ale pamiętam, że kiedyś piosenki w musicalach yły tłumaczone na Polski, a tłumaczenie pojawiało się u dołu ekranu w postaci napisów, tymczasem dzisiaj, oglądając w TVP 2, zamiast skupiać się na fabule musiałem sięgać w zakamarki umysłu i tłumaczyć piosenki, bo jakiś głąb w TVP zapomniał, że tylko 20% Polaków przyznaje się do znajomości jezyka angielskiego (nie wiem ile faktycznie go zna), a reszta? Dodam, że treść piosenek była dośc istotna dla fabuły (jak to w musicalach). Degrengolada na maksa.
zgadzam się! jest też drugi wariant degrengolady: lektor czyta tłumaczenie piosenki w czasie jej trwania i zagłusza muzykę.
...i właśnie dlatego od jakiegoś czasu oglądam większość rzeczy z dvd lub na satelicie. Jedynie dzieki "Kryminalnym zagadkom Las Vegas" włączam jeszcze naszą TVP (lecą około północy - dziękuję ci kochana telewizjo!) i na dodatek zawsze zaliczam końcówkę poronionego talkshowu jednego łysego gościa o nazwisku Pospieszalski. Kompletna żenada. Ponieważ jednak chcę dokładnie nastawić dvd to się męczę.
A o musicalach w TVP szkoda nawet mówić...Uwielbiam "Sunset Boulevard". I co? I nic...
Nie wydaje mi się żeby TVP sama opracowywała polską wersję językową. Mogła to zlecić jakiejś firmie. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to poważny dyskomfort dla widza. Osobiście bardziej mnie denerwuję, że filmy ambitne emitowane są po godzinie 23, a w najlepszym czasie serialowe tasiemce :(
Nie jest to nic nowego, zaskakującego, a na pewno nie normalnego. TVP jak każda inna telewizja musi walczyć o widza. Nie miejcie pretensji o to, że Pancernik Patiomkin leci o godzinie 1.30 ani o to, że w godzinach największej oglądalności puszczają tasiemce. Telewizja puszcza to, co masa chce oglądać, przy czym może się odprężyć i odłączyć. Jaką oglądalność miałaby TVP, gdyby o 20.00 puściła Odyseję kosmiczną, podczas gdy TVN nadawałby "Samo życie"? Jaki odsetek ludzi oglądałby klasykę kina, kiedy można odpocząć po całym dniu pracy? Tu chodzi o pieniądze, moi drodzy. A więcej pieniędzy od ludzi może przynieść tylko... cala masa ludzi! Jeżeli więc TVP nadaje jakieś ambitniejsze produkcje o 2 w nocy, to szczerze wątpię, że liczy na to, że ktoś je obejrzy. Spełnia swoje zadanie - dostarcza też odrobinę kultury (sztuki), nikt jednak nie powiedział, że trzeba siedzieć całą noc i czekać na film. W takich sytuacjach niezastąpione stają się magnetowid bądź nagruwarka DVD.
Zawsze sadzilem, ze zadaniem telewizji publicznej jest raczej ksztaltowanie gustow, a nie schelabienie im, ale wiele wskazuje na to, ze zylem w bledzie. Wiadomo, ze ogladalnosc jest najwazniejsza, ale choc jeden z ogolnie dostepnych kanalow TVP powinien emitowac cos bardziej ambitnego o przyzwoitej porze (inie mowie tu o TVP KUltura).
Sorry za brak znakow diakrytycznych, ale nie mam mozliwosci ich uzywania)
No nie, to chyba nie możliwe żebyś był aż tak naiwny.
Telewizja i kształtowanie gustów? To chyba tylko pobożne życzenie.
Telewizja to przede wszystkim narzędzie walki politycznej ( gadające głowy, obficie opluwające się nawzajem ).
A czas przeznaczony na rozrywkę, telewizja wykorzystuje na lansowanie badziewia. To co jest pokazywane w godzinach największej oglądalności to po prostu żenada. Może zaspokoić gust osoby zupełnie nie wykształconej, zaniedbanej intelektualnie, wręcz jakiegoś analfabety czy półgłówka.
No cóż, nawet to rozumiem. Głupimi ludźmi łatwiej się manipuluje, a to chyba o to głównie chodzi.
telewizja pokazała
a uczeni podchwycili
że jednemu psu gdzieś w Azji
można przyszyć łeb od świni
wykrył pies bimbrownię na czas
wycinanki robi wujek
jak smarować margaryną
telewizja transmituje
łodiridi dla młodzieży
w skierniewicach 3 kotłownie
jak gonili hitlerowca
to mu opadały spodnie…
w telewizji 4-rej znawcy
od nawozów
i od Świata
orzekają co się zdarzy
w Gwatemali za 3 lata
masy pracujące stracą
gdy realna płaca spadnie
Gwatemala nie dostrzega
iż – elita władzy kradnie…
stal się leje moc truchleje
na kombajnie chłop się szkoli
na dodatek wygrac może
końcówkę od banderoli…
w telewizji pokazali
wczoraj kości chudych dzieci
zastrzelonych pod Nairobi
pokazali świeże groby
świeże groby zawsze wzruszą
niezależnie gdzie kopane
jak porosną wyjdzie na jaw
kto szczuł i co bylo grane
usia siusia cepeljada
w ogródeczku panna mania
„Chmurka” się przejęzyczyła
jaja nie do wytrzymania
w telewizji ogłosili
wczoraj wyrok na kasjera
za kradzież 4 tysięcy
4 lata i 5 miesięcy
patrzy prawy obywatel
dzień po dniu za dniem godzina
a z nim razem na kanapie
relaksuje się rodzina
z telewizji jego matka
z gazet dzieci do zrobienia
żona jakby wzięta z radia
a on cały z obwieszczenia
z telewizji jego matka
z gazet dzieci do zrobienia
żona jakby wzięta z radia
a Ty cały z obwieszczenia
To tekst autorstwa Jacka Kleyffa jeśli się nie mylę, napisany w 1972.
Ponad 30 lat minęło a tekst ciągle aktualny.