Ostatni czasy, zacząłem oglądać seriale z gatunku Thriller Polityczny ( nie wiem czy to właściwy gatunek, ale to nie jest istotą tego wątku).
Czemu gdy zaczynam oglądać taki serial, to na początku jest dobrze czy nawet lepiej, czemu z sezonu na sezon lub nawet z odcinka na odcinek, seriale zawierają coraz więcej i coraz większych bzdur i absurdów.
Czy da się nakręcić taki serial dobrze oddający realia naszego Świata i sytuacji.
Taki przyklad, w tych produkcjach to ci źli wiedzą więcej i lepiej niż razem wzięte CIA, FBI, NSA, przecież to totalna bzdura, to tylko przyklad który sprawia że przechodzi ochota na oglądanie tego typu produkcji.

Martinez08

Wina scenarzystów. Scenariusz powinien być w miarę ogarnięty i rozpisany na 2, 3 sezony a nie 150 jak Homeland.
Spróbuj ten, może Ci podejdzie.
https://www.filmweb.pl/serial/Stacja+Berlin-2016-753750

dead_fw

Tak, masz rację, po co re seriale rozciągają, tylko dla kasy, a ten polecany napewno obejrzę, dam znać jakie wrażenia.
Homeland to bajeczka.
Designated Survivor, początek mimo lekkich absurdów ogląda się dobrze, im dalej tym coraz trudniej i ciężej oglądać, liczba absurdów i bzdur rośnie w temie geometrycznym.

Martinez08

Jeśli serial jest popularny to stacja będzie zamawiała kolejne sezony. Patrzą tylko na słupki oglądalności.
Historia na max 2 sezony zostaje rozciągnięta na kolejne, wątki podopisywane na kolanie by zapełnić kolejne 10 odcinków sezonu. Tak to się kręci :)
Jest też druga strona medalu. Dobry serial z rokującą historią, ale z kiepskimi wynikami oglądalności natychmiast dostaje cancel i stacja zajmuje się kolejnym (lepiej rokującym) projektem.

dead_fw

Spróbuj jeszcze ten (dwa sezony) o ile nie zrażają Cię elementy sci-fi.
https://www.filmweb.pl/serial/Odpowiednik-2017-743745?ref=ls_m_0_odpowie

Martinez08

A to nie jest tak z większością seriali nie ważne jakiego gatunku że "im dalej w las " tym gorzej ? Dlatego nie oglądam już długo seriali wcale no chyba że takie bez spójnej fabuły albo jakieś stare które wiem dokładnie jak się potoczą albo wiem w którym momencie dla mnie stają się nieoglądalne .