Przez najbliższy miesiąc na TVP Kultura pokażą całą filmografię Kieślowskiego. Dokumenty, krótki metraż, i wszystkie najważniejsze. Dziś wieczorem był "Amator", kto przegapił niech żałuje. Jutro ciąg dalszy.

Yorick

No u nas niestety Kultury brak ... hehe
ale filmy Kieślowskiego są zaliczone i to prawie wszystkie...
Dziś u nas w kinie były Trzy kolory (jeden po drugim) takie przypomnienie nieźle nam zrobiło....

Yorick

jeśli ktoś może wie to kiedy i o której godzinie bedą filmy kieślowskiego. mają lecieć przez cały miesiąc więc niech wszyscy wpisują tu jeśli natkną sie na coś w programie tv

Leon_B_Fink

Dziś o 21 z minutami będzie "Spokój" ze Stuhrem
http://www.filmweb.pl/Film?id=9703 [www.filmweb.pl/Film?id= ...]
pozdrawiam

Yorick

Na szczęście nie tylko grupce wybranych (posiadających TVP Cool2ra ;) ) dane będzie doświadczyć bliższych spotkań z twórczością Kieślowskiego. Także ogólnodostępna TVP2 przygotowała mały bloczek ku pamięci reżysera. W ramach Kocham Kino we wtorek "Dekalog V" i "Personel" oraz dokument "Still alive". Warto przypomnieć sobie oba filmy fabularne lub jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji - w ogóle je poznać. I nie po to by mieć je zaliczone, tylko dlatego, że w moim mniemaniu warte są poświęcenia im odrobiny wolnego czasu. Stawiają ważne pytania, na które i dzisiaj brakuje nam odpowiedzi. Także dokument może okazać się interesujący i dopowiedzieć coś do tego, co Kieślowski zdążył już wyrazić w swoich filmach. Podobno poprzez odpowiedni montaż uzyskano wrażenie rozmowy z artystą, chociaż mniejsza o formę ważne by nie była to jakaś pusta laurka. Oczywiście zbicie tych trzech pozycji w blok kończący się bardzo późno w nocy oznacza, że bez nagrywania się nie obejdzie. Niemniej naprawdę warto poświęcić kasetkę lub płytkę dvd.
Uprzywilejowani będą także abonenci kanału EUROPA europa. Będą mogli obejrzeć reminiscencje twórczości Kieślowskiego w kilku filmach krótkometrażowych, w większości zdobywcach Kieślowski Awards. Wstęp do nich stanowi także krótkometrażowy "Kieślowski. Lekcja filmowania" , w którym sam reżyser zdradza widzom własne metody pracy. Bloczek rozpoczyna się dzisiaj o 21.45. Raczej nie zmarnuję takiej okazji ;)

ncreep

Ja chyba z ciężkim sercem będę musiała zrezygnować z tej okazji, powód-pora emisji. Niestety chodze jeszcze do szkoły i lubię się wyspać a po drugie to nie mam żadnego sprzętu, który by mi to nagrał:(

locust

No cóż jako tegoroczny maturzysta nie mam zbyt wiele czasu ale na Kieślowskiego zawsze 2 godziny dzienki moge poświęcić.Problem jest jedynie z tym że o 20 na Europa Europa dają filmy Bunuela i co tu dużo mówić ciężko pogodzić je z tymi z TVP KUltura.Zawsze jednak można pójść na łatwizne i oglądać powtórki o 15.

Buka

Te seanse Bunuela na Europa europa o 20.00 naprawdę mnie zaskoczyły - pozytywnie oczywiście. Szkoda, że puszczono tylko najbardziej znane tytuły, które już wcześniej widziałem ale i tak jestem wdzięczny. Na TVP Cool2ra nie mogę póki co liczyć, pozostają mi więc inne kanały do poszukiwania filmowych perełek. A Europa europa potrafi czasem sprawiać miłe niespodzianki. W perspektywie kilku następnych dni będą to chociażby "Koniec przemocy" i "Lisbon Story" Wendersa. Mniam, mniam ;)

Yorick

od dziś codziennie na "coolturze" dekalog. mam nadzieję że puszczą wszystkie, nazie wiem tyle że puszczą 7 części do soboty, ale wydaje mi się że bedą wszystkie. pozdro