Witam. Wiem ze takich wątków było już wiele, lecz czas idzie do przodu, wychodzą nowe seriale a stare się kończą i to wszystko z czasem ulega zmianie. Chodzi mi oczywiście o seriale z najwyższej półki. Dwa najlepsze seriale jakie oglądałem to zdecydowanie Breaking Bad i Rodzina Soprano. W obu przypadkach daje 10/10 tylko dlatego że więcej się nie da. Szukam czegoś równie dobrego. Żeby jakoś bardziej nakreślić swój gust pokuszę się o jakiś mini ranking seriali które już widziałem.

Rodzina Soprano - 10/10
Breaking Bad - 10/10
Gomorra - 9/10
Detektyw - 8/10
Peaky Blinders - 8/10
Homeland - 8/10
Sons of Anarchy - 7/10
Fargo - 7/10
Skazany na śmierć - 7/10
The Walking Dead - 7/10
Utopia - 7/10
Miasteczko Twin Peaks - 7/10
Dexter - 6/10
Zakazane Imperium - 6/10
Sherlock - 6/10
Gra o tron - 6/10

Widziałem jeszcze 2 sezony The Wire z którym wiązałem wielkie nadzieje ale jakoś mnie nie wciągnął i przerwałem oglądanie. Może kiedyś do niego wrócę, dlatego wstrzymam się od oceny. Przymierzam się do serialu Mad Men lecz nie wiem czy to dobry wybór. Czekam na jakieś fajne typy osób które mają podobny gust.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
SL4

Gusta mamy całkiem podobne, ocenami zaś nieco się różnimy, ale mam nadzieję, że coś się znajdzie.

Hannibal
House of Cards
The Fall - poważny kryminał, przestałem oglądać w drugim sezonie, gdyż poza postacią mordercy nie znalazłem w serialu nic ciekawego, mimo wszystko polecam
The Killing
Banshee - nie wiem czy to dla Ciebie dobra propozycja, bo widzę, że preferujesz poważniejsze seriale, a ten dosyć często odbiega od realistyki, mi się mimo wszystko spodobał
Luther

SL4

Wiekszoscc najlepszych juz widziales, zostaja jeszcze bardzo dobre: House of cards, Suits, Shameless, The Shield, Hannibal, Oz, Boss
Spartacus tez jest fajny, ale z gustu widze, ze chyba nie ocenisz na wiecej niz 6-7/10.

slawek333

A co myślicie o serialu Mad Men?

SL4

Jezeli The Wire Cie znudzil, to przy Mad Manie chyba utniesz sobie drzemke.

MrXander

Może nie tyle znudził co po prostu miał pecha bo oglądałem go bezpośrednio po Rodzinie Soprano i Breaing Bad które zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Na dodatek przed samym seansem naczytałem się bardzo dużo pochlebnych opinii. Znalazło się nawet spore grono osób uważających The Wire za najlepszy serial w historii i te osoby przeważnie ceniły też BB i RS. Być może moje oczekiwania były wtedy zbyt duże. W każdym razie nastawiłem się na coś wielkiego i po dwóch sezonach trochę się zawiodłem. Dlatego postanowiłem przerwać i nie oglądać nic na siłę. Na pewno kiedyś do niego wrócę.

SL4

Jeżeli nie znajdziesz nic w gangsterskich klimatach, które jakby nie patrzeć najbardziej preferujesz, polecam Lost - przyjemny, wciągający, jednak dla mnie ten serial kończy się po 3 sezonie. Cenisz sobie BB i RS, więc szukasz czegoś mocnego i prawdziwego, jednak byłbyś w stanie bardziej określić poszukiwany serial? Jakby nie patrzeć The Wire jest aktualnie najlepszym wyborem.

SL4

Zanudzisz sie przy Mad manie.
Probuj te wyzej przez nas wymienione.
Ewentualnie wroc do The wire bo serial jest swietny i tez do niego podchodzilem 2-3 razy, ale to jest czesty przypadek, jak juz sie wkreci to sie docenia kunszt calosci.

slawek333

A ja właśnie kufa pobrałem prawie całego Mad Mana ;( Spotkałem się z taką opinią że Mad Men to taka trochę Rodzina Soprano tylko nie o mafi a o agencjach reklamowych;)

SL4

W Kompanii Braci masz podobny poziom realizmu i gwiazdorska obsade, tak jak w BB i Sopranos.
Love/Hate - Gangsterka/kryminal, cos czego masz sporo na swojej liscie.
Banshee daje duzo frajdy z ogladania, a mimo ze jest to opowiesc przedstawiona w lekko skrzywionym zwierciadle, to i tak ma wiecej realizmu niz Homeland.

użytkownik usunięty
SL4

http://www.filmweb.pl/serial/Czarne+lustro-2011-640699
http://www.filmweb.pl/serial/Przebudzenie-2012-620792
http://www.filmweb.pl/serial/Proof-2015-711129

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, na pewno coś sobie wybiorę. Niestety te najlepsze już widziałem i teraz żaden serial nie robi na mnie wielkiego wrażenia. Pozostaje czekać na coś co porwie mnie w podobny sposób co BB czy RS. Póki co najlepiej prezentuje się serial Detektyw (choć nie wiem jak wygląda po drugim sezonie) i serial Gomorra. Ten drugi jednak bardziej mi się podoba, jest cholernie prawdziwy.