Bardzo mało pamiętam z tego serialu, ale to co utkwiło mi w pamięci to to, że akcja serialu działa się chyba w jakimś małym miasteczku. Może w Kanadzie, może na Alasce, a może i w USA.
Chyba jednym z głównych bohaterów był policjant/szeryf/detektyw. Ubrany był w berzowy/oliwkowy mundur, lub płaszcz typu "prochowiec". Problemem w tym miasteczku było to co znajduje się pod jego powierzchnią. Pod ziemią znajdował się jakiś błyszczący/świecący minerał. Coś jak węgiel tylko bardzo ZIELONY i na pewno świecił/błyszczał.
Pamiętam taki szczegół, że gdy ziemia pękała, to było widać ten minerał, a gdy ziemia pękała (chodzi o jakieś trzęsienia ziemi, czy coś w tym stylu), to wtedy ten minerał zaczynał emanować jakąś złą energią, co powodowało, że w miasteczku zaczynały dziać się dziwne rzeczy. Ziemia pękała w przypadkowych okresach czasu (chyba).
Ten policjant/szeryf/detektyw próbował rozwikłać zagadkę czym jest ten minerał.
Emisja serialu odbywała się (chyba) na TVP1/TVP2 lub POLSAT, najprawdopodobniej w latach 1990-2000 (byłem jeszcze wtedy około pięcioletnim dzieckiem).
Serial najprawdopodobniej z gatunku sci-fi
Reasumując
-ZIELONY minerał pod ziemią, najprawdopodobniej pochodzenia pozaziemskiego (obcego).
-policjant/szeryf/detektyw z ciemnymi włosami
-jasny mundur/uniform/płaszcz (oliwkowy, lub beżowy)
-małe miasteczko
-serial najprawdopodobniej sci-fi
-emisja w latach '90
Trochę kojarzy mi się z tym miniserialem
https://www.filmweb.pl/serial/Stukostrachy-
Zwiastun
https://www.youtube.com/watch?v=zqFh0QWE-Y0
Bankowo to.
Zielony fosforyzujący minerał pod ziemią pochodzenia pozaziemskiego.
Cała reszta (poza tym szeryfem) też się zgadza.
Dziękuję Panowie! Dokładnie o to mi chodziło! Jak wspomniał @dead_fw namieszałem z tym "szeryfem" i nie wiem skąd mi się wziął ten wizerunek. Obecnie jestem w trakcie oglądania szóstego sezonu Sons of Anarchy i postać Nero Padilly gra aktor, którego na 1% pewności utożsamiałem z tamtym miniserialem. Jak się teraz okazało słusznie, choć wizerunek uniformu nie wiem skąd mi się skojarzył.
Obejrzę sobie ten serial i zderzę rzeczywistość z moimi zapamiętanymi obrazami z przeszłości. W chwili oglądania tej produkcji (i to tylko fragmentarycznie) miałem kilka lat i nigdy później nie miałem z tym serialem styczności. To będzie ciekawe doświadczenie.
Jeszcze raz dziękuję!