W czwartek na TVP 2 o 23:20. Gorąco polecam wszytkim miłośnikom pełnokrwistego kina. Mało znany, genialny (anty)western z Jackiem Nicholsonem i Marlonem Brando w rolach głównych. Tak chciałem tylko zareklamować...
Ha!... bardzo dobrze, że go zareklamowałeś!... bo mogłem go przegapić...
a spojrzałem na jego stronę... warto zobaczyć...
Ja takze polecam, genialny anywestern.
Zwroccie uwage na bohaterow, nie sa ani dobrzy, ani zli. Prawo jest w rekach lowcy nagrod, bezwzglednego typa nie znajacego litosci, a poza prawem jest koniokrad, zakochany, majacy przyjaciol, bardzo 'ludzki'. Zatem schemat znany z westernow dobro vs zlo idzie pobiegac.
Brando i Nickholson nadali taka wyrazistosc tym postaciom, niesamowita, zwlaszcza Marlon Brando w roli łowcy nagrod.
O!...a inny ciekawy western w tym tygodniu to "Strzały o zmierzchu"... o 21:00... ale nie na TVP, tylko na TCM...
...i przyznaję.. o tym filmie też dowiedziałem się od JEDNONOGIEGO... a dokładnie, to wyczytałem w jego opisie...
Ja nie mogę się go doczekać :D Od dawna polowałem na ten film, nie ma ani w wypożyczalniach, ani w sklepach - nigdzie! Ale juz kupiłem puste dvd i sobie na pewno nagram :)
No i żadnego nie obejrzałem, ani "Przełomów..." (na szczęście widziałem wcześniej) a "Strzały o zmierzchu" jedynie początek (fajny motyw z wielbłądem), bo przesunęli o prawie dwie godziny, a muszę wcześnie wstawać (wakacyjna praca). Pozdrawiam wszystkich. Chyba będę częściej robił takie "spamy" :)
Cholera, zaintrygowały mnie te "Strzały...", na szczęście na TCM lubią powtarzać...
W ostatni poniedziałek był "Brazil" Gilliama na TV4. Znowu bardzo dobry film o bardzo późnej porze. Czy arcydzieła muszą lecieć zawsze kiedy wszyscy kładą się spać?
Brazil leciał już drugi raz w ciągu jakiegoś roku w TV4... za każdym razem o 23.00. Pierwszy raz widzialem, ale w tym tyogdniu jakoś wymiękłem, mimo, że film jest kapitalny. A co do Strzałów o Zmierzchu, to moim zdaniem wiele Cię nie ominęło... słabizna jak na Peckinpaha :/
7.08.06 godz. 21.00 w TCM:
"Casablanca"
7.08.06 godz. 23.00 w TV4:
"Za garść dolarów" !!!!!!!!!!!!!!!!!
8.08.06. godz. 21.00 w TCM:
"Kotka na gorącym blaszanym dachu"