Ostatnio oglądając reklamy czuję.....hmm.... niesmak, mam wrażenie że jako odbiorca zostaję wręcz poniżona. No mam dość wyskakujących w najmniej odpowiednim momencie proszków do prania podpasek i past do zębów,przed każdą taką reklamą powinno nadawane być ostrzeżenie "NIE DLA IDIOTÓW",. Każda zaś przerwa na reklamę powinna być oznakowana małym zegareczkiem pokazującym ile zostało czasu do jej końca.
Tak naprawdę to produkuje się coraz mniej reklam które wpadają w oko czy ucho, czy polacy nie potrafią czy nie chcą tego robić,amerykanie-pomimo iż są rasą nie grzesząca inteligencją potrafią wyprodukować prawdziwe perełki, reklama budweisera "wasssuuuupp" choś stara to jednak klasyczna. Ostatnia reklama która mnie osobiście rozśmieszyła to pegueot207 taka z dwoma biedroneczkami w autku;-). Gdy widzę gadającą margarynę zbiera mi się na wymioty ale cóż ........ A co wy o tym sądzicie?
Mi się za to zbiera na mdłości jak widzę reklamę faceta, któremu po zjedzeniu gumy (albo mentosa; nie pamiętam) "rosną" sutki. Nie dość, że niesmaczne to jeszcze obrzydliwe :/
no ja też nie cierpię tej reklamy :| jest idiotyczna !! kto wogóle wymyśla takie głupoty ?? i skąd wogóle powiązanie pomiędzy sutkami...a gumą do żucia ?? :|
Ja nie cierpię wszystkich reklam, za którymi stoi propaganda określonych produktów. Uważam, że jest to czysta manipulacja... nawet wtedy, gdy da się reklamę "przełknąć" i jest ciekawa...
Podam przykład... Reklama telewizorów: chyba "bravia" z tymi kulkami i piękną muzyczką Jose González'a "Heartbeats". Jest miła, przyjemna, może niewyraźna dla niewrażliwych ludzi... Pod pięknem szczegółów i kolorów kryje się cudo naszego świata. Ale tutaj można się łatwo dać zmanipulować, szczególnie przez "czulszych" ludzi.
" jesteś wrażliwy, wiesz co jest piękne, jak nikt inny dostrzegasz kolory, idziesz z dala od masowej znieczulicy, wiesz jaka muzyka jest piękna, masz dobry gust"... kup nasz telewizor, tylko on jest dla ludzi, którzy widzą i chcą widzieć więcej!
Twórcy reklam posuwają się coraz dalej, już zaczyna się era pięknych reklam dla ludzi wrażliwszych, których irytują proste i wulgarne zwroty słyszane w telewizji. Robią to specjalnie. To też jest forma manipulacji. A ja nie nawiedzę jeśli ktoś mnie traktuje instrumentalnie. Jestem przeciwna takim forom manipulacji, które wykorzystują to, że człowiek może być myślący, inteligentny, mieć poczucie humoru. Nie lubię gdy wszystko co jest tam ukazane prowadzi do mojego portfela.
Dlaczego jest tak mało reklam o ostrzeżeniach przed różnymi niebezpieczeństwami, na które człowiek może być narażony? Dlaczego nie ma reklam, które by namawiały do spełniania własnych marzeń… Jeśli można propagować „czytanie dzieciom” to dlaczego nie ma reklam takiego typu… oj zapomniałam… dlaczego nie ma? Chodzi oczywiście o pieniądze…
Prawda jest taka, że telewizja najprawdopodbniej nie istniałaby bez reklam dlatego wszyscy musimy je przecierpieć. Jezeli chodzi o jakoś reklam niektóre naprawde zachwycają - chociarzby wyżej wspomniana reklama telewizorów. Niesety na świecie szerzy się debilizm dlatego musimy oglądać reklame Winterfresha z sutkami - twórcy tej reklamy wychodzą z założenie, że "nieważne jak onas mówią - byleby mówili" i tak właśnie jest ;P
obrzydliwe :P a mnie jeszcze strasznie denerwują reklamy fanty, no wiecie : bambucia czy coś takiego.. :/ wogóle reklamy doprowadzają mnie do szału. Jak bysmy byli idiotami, nie ludźmi..
zgadzam się z założycielką tematu. Teraz to tylko ogladamy reklamy tak:
*proszków do prania
* "cudownych" past do zębów
* proszkow od bólu głowy
* leków na biegunkę
* leków na alergię
*podpasek i tamopnów
* szamponów
a ja najbardziej lubię reklamy samochodów bo przewaznie są z ładnymi widokami, z pomysłem, ze swietną muzyką i w ogóle :)
duzo jest też teraz reklam wód mineralnych ale je się jeszcze da znieść bo też przewaznie mają fajny podkład muzyczny że tak powiem.
no ale te niesamowite proszki które wybielają bez namaczania, bez mydla i bez płynu do naczyń to już mnie doprowadzają do nerwicy! nie mogę patrzeć na Chajzera!!!!!!!!!!!!!!! i nie mam ochoty słuchać jak ludzie chwalą się biegunką bądź zatwardzeniem! :
Lubię reklamy zabawne, np "To nieprawda,że Bush nie lubi hoop coli" albo wspomniane biedroneczki.
Nienawidzę natomiast reklam, w których kobie przedstawiane są jako kury domowe które nic poza tym nie widzą. Najgorsza? Calgon-"Aaalee ja mam praniee"(przecież jak masz kobieto zepsutą pralkę to przecież nic w niej nie upierzesz!)
Faktycznie, wiele reklam przedstawia kobiety jako głupie i naiwne kury domowe, a przecież odbiorcy nie utożsamiają się z nimi.
Ja też lubię zabawne reklamy i dziwi mnie, że ten sztab profesjonalistów który za ciężkie miliony opracowuje reklamy które jedynie denerwują. Jeśli kiedyś ktoś wpadnie, by stworzyć naprawdę "inną niż wszystkie" reklamę proszku, zapewne odniesie sukces w postaci dużego wzrostu sprzedaży.
Ale również faceci są tutaj "poniżani"; reklama dla mężczyzn najczęściej opiera się na celowaniu w nasze libido, a nie naszą inteligencję lub wolę wybrania lepszego produktu. Co ma wspólnego, np. ostentacyjnie seksowna laska z .....* , pytam się?
*) tu wklej dowolny produkt.
wszystkie reklamowane produkty typu, właśnie: tampony, proszki do prania, jakieś stoperany są beznadziejne i doprowadzają do tego, że musimy wyjść i gdzieś spokojnie przeczekać ten moment, czekając na dalszy ciąg filmu. Ale są niektóre reklamy, które da się obejrzeć i nawet są przyjemne: wszystkie sportowe (mają niezła muzykę i są "inne"), z heyah też są niezłe, bynajmniej z tą wikliną, samochodów, i ten blok reklamowy z wariatami drogowymi
ale jest jeden duuuuuży plus reklam, jeżeli ktoś z was ma młodsze rodzeństwo (od 1 do 3 lat) to wie, że włączenie reklam ich uspokaja a często też usypia, jeżeli wystarczająco długo są emitowane...;-)