Witam poszukuje odpowiedniego serialu, obejrzalem z ciekawością:
Prison Break
Breaking Bad
The walking dead
Lost
Obejrzalem tez sezon Gry o tron, ale nie przykulo mojej uwagi.
Poleci ktos cos?;)
Polecam The Suits. Pierwsze dwa sezony najlepsze, trzeci to obniżka formy. Na szczęście czwarty trzyma poziom dwóch pierwszych :)
Widzę, że lubisz seriale, w których jest dużo tajemniczości. W takim razie:
Fargo
Utopia
Poza nimi również bardzo polecam:
Vikings
Orphan Black
Bates Motel
W żadnym wypadku. Jest to dramat oparty na filmie "Psychoza". Co charakteryzuje seriale młodzieżowe, wątki miłosne? Są one w Bates Motel, ale jest to jedyny serial, w którym one mnie nie irytują. Poza tym, serial jest (jak dla mnie) bardzo dobry. Postacie powoli się zmieniają na tle psychicznym, co jest pokazane również bardzo dobrze. Ten serial trzeba po prostu sprawdzić. Uważam, że jest świetny.
Czytałem opinie w zakładce o tym serialu i powtarza się tam zarzut, że to taka Psychoza dla młodzieży, a może nawet dla dzieci. ;) Uproszczona psychologicznie, trywialna i ogólnie niespecjalnie głęboka i spójna.
Ja sam tego nie widziałem, więc się wypowiedzieć nie mogę.
Podałeś też dwa inne przykłady.
Pierwszy sezon Orphan Black podobał mi się, ale ta opowieść powoli zmierza w stronę opery mydlanej. Nie widać zakończenia, a już powinno majaczyć na horyzoncie. Twórcy zamiast zawiązywać wątki, tworzą kolejne, jak w tasiemcu. Szkoda świetnej pracy Tatiany Maślanki.
Wikingowie to ewidentnie serial młodzieżowy i pseudohistoryczny. Tam w ogóle o jakiejś dojrzałości w budowaniu postaci mowy być nie może. Opowieść jest z lekka komiksowa, wychodząca naprzeciw potrzebom młodzieży.
Zgadzam się natomiast, że Fargo i Utopia to bardzo dobre rzeczy. Utopia w swoim pierwszym sezonie, bo drugi, niestety, poziomu już nie trzyma.
Opinie, które przedstawiłeś o Bates Motel niestety albo stety są prawdziwe. Jednak dla mnie w tym serialu ponad wątkiem psychozy stoi klimat i postać Dylana, dla tych czynników nigdy nie przestanę oglądać tego serialu. Oczywiście fabularnie też mnie trzyma. Orphan Black, bardzo dobrze to ująłeś. Cały czas pojawiają się nowe wątki, stare pozostają nieskończone, a potem twórcy wrzucają to i to do jednego gara i mieszają, przez co widzowi jest się łatwo pogubić.
Vikings - serial uwielbiam, to fakt, że jest pseudohistoryczny, ale drugiego takiego serialu (o wikingach) nie ma.
Do autora, polecam jeszcze:
Better Call Saul - chyba każdy fan Breaking Bad już się do tego dorwał, warto
Peaky Blinders
Idealne seriale dla ciebie to:
http://www.filmweb.pl/serial/Heimat+-+Eine+deutsche+Chronik-1984-109114
http://www.filmweb.pl/serial/Die+Zweite+Heimat+-+Chronik+einer+Jugend-1992-19850 4
Koniecznie obejrzyj!
Osobnik zdjęcie profilowe zmienił. Wcześniej rzucała się w oczy swastyka. Facet musi być zwyrodniały aby coś takiego zamieszczać na forach polskich.