Szukam dobrego serialu w stylu Daredevila czy Jessici Jones. Taki serial, gdzie jest akcja, ale też i dużo dramatu, a antagoniści mają rozbudowaną historie.

I tak wiem, że sa inne seriale Netflixa z MCU i zamierzam je obejrzeć, ale teraz szukam czegoś w podobnych klimatach.

I nie chodzi mi o cokolwiek z superhero, tylko o takie, gdzie faktycznie odcinki budują razem spójną historie, antagoniści są rozbudowani i gdzie serial nie boi się mroczniejszego i poważniejszego podejścia.
dlatego proszę mi tu nie pisac takich głupotek jak Arrow czy Flash.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
MistrzSeller

może arrow albo flash?

inkawa

"dlatego proszę mi tu nie pisac takich głupotek jak Arrow czy Flash"
Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Poza tym, gdzie niby te seriale sa podobne? Arrow czy Flash są jak Hercules czy Xena, prosty przygodowy serial.
A Daredevil czy Jessica Jones to wspaniałe wielkie seriale, z mroczną historią i ciekawymi postaciami

MistrzSeller

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

MistrzSeller

Nie będzie to serial superbohaterski, ale polecam Banshee. Cały serial, mimo że lekko naciągany to trzyma w napięciu. Jest tam dużo świetnych scen akcji, dramatów rodzinnych, a antagoniści też mają rozbudowane historie ;)

likeafreak

Gdzie napisałem, że chodzi mi o superbohaterski? Napisałem podobny do Daredevila, a nie superbohaterski.

Banshee- gdzie tu niby jest coś podobnego?
Ma to w ogóle zamkniętą fabułę co sezon, czy wszytkie 4 to jedna długaśna historia?

MistrzSeller

Poćwiczę czytanie ze zrozumieniem :P

Podobieństwo między Daredevilem a Banshee widzę w tym, że obaj główni bohaterowie ukrywają swoją tożsamość. Oczywiście Daredevil tylko swoje nocne wcielenie, bo Hood już prawdziwą tożsamość. Ale obaj pod pretekstem nowej osobowości chcą zrobić porządek w swoim skorumpowanym mieście. Oba seriale w większym lub mniejszym stopniu zawierają wątki związane z prawem czy policją. W obu serialach antagonisci są nietykalni. W tym sensie, że są dobrze chronieni, nie ma na nich zadnego haka i sprawiedliwość trzeba wymierzyć samemu. Bohaterowie w Banshee, podobnie jak w DD nie są rysowani grubymi kreskami. Są wielowymiarowe i mają też swoje słabości. Antagoniści nie są źli tez ot tak. Wszystko jest skutkiem pewnych zdarzeń, które w obu serialach są przedstawiane i co może zmienić nasz pogląd na tych bohaterów. Oba seriale są bardzo brutalne i mają świetne sceny walk. To chyba najważniejsze podobieństwa.

A co do sezonów to nie bardzo wiem jak odpowiedzieć ;) Jest to jedna połączona historia, ale każdy sezon jest zakończeniem pewnego etapu z życia bohaterów. Jest między sezonami ciągłość przyczynowo-skutkowa, ale każdy z nich jest inny, zawiera inne wątki, zmieniają się relacje między postaciami itd.