co sądzicie o kanale tvp kultura ???
budzi on skrajnie sprzeczne odczucia i chciałbym wiedzieć jakie jest wasze zdanie na ten temat. pozdro
Już jakiś czas temu wypowiedziałem moje zdanie na ten temat, ale z chęcią je powtórzę:
Założenie tego kanału niepokoiło mnie już od kilku lat. Tanim kosztem (kanał ma minimalne dofinansowanie) TVP oficjalnie załatwiła się z tzw. MISJĄ. Mamy kanał kulturalny - kultura jest u nas obecna non-stop!
A tym czasem z ogólnodostępnych kanałów coraz bardziej ruguje się takie pozycje jak Teatr TV. Pegaz zniknął niewiadomo nawet kiedy... Rozmnażają się za to telenowele, których ilości nie potrafię nawet już ogarnąć.
Co z tego, że oglądalność TVP Kultura w porywach przekracza 1000 osób, a w samej redakcji panuje nieopisany, niemal PRL-owski bałagan (mam pewne wiadomości o tym)?
Ech, wybaczcie narzekanie, ale nawet jeśli TVP Kultura dogada się z "kablowcami" tego programu raczej nie będę oglądał. Tam nie specjalnie jest co. Znacznie lepsza wydaje mi się np. oferta Kina Polska. Raz na tydzień - dwa można tam znaleść prawdziwy rarytas (ostatnio z rozkoszą obejrzałem "Ogniomistrza Kalenia").
Pozdrawiam z nagle rozbudzoną goryczą!
Nie zgadzam się. Jest co ogldać. I wiadoma sprawa że nie bedzie to program dla kolesi oglądających durne teleternieje na TVN lub filmy przerywane co 10 min reklamami. Za to jest wiele interesujących programów muzycznych czy programów alternatywnych, powtórki za dawnych lat. Koncert Kazika, Lecha Janerki to tylko przykłady. Był program o Milse Davise. Wieczorami jest program o komiksach. Ciekawe dyskusje o książkach. I wiele wiele innych. Kwestia tylko co kogo interesuje. Zgadzam sie co do kwesti filmów i Kina Polska. Ale to program typowo filmowy."PRL-owski bałagan (mam pewne wiadomości o tym)?" - sory ale takie gatki to działaja mi na nerwy. Może wiesz o co mi chodzi. Niestety jest wiecej głosów takich jak twoje i program który powinien istnieć bez wzgledu na wszystko chyba nie wyczyma. Mimo ogladalności 100 osób tak jak z kinami w małych misteczkach które likwiduja jak u mnie. Wiem, że to brzmi jak mżonka, rozumie całą sprawe z ekonomia i inter. dvd itd. ale mimo wszystko kino to kino no nie.
Co do frazy, która Cię rozsierdziła - wybacz - sam potem się w język ugryzłem (jak już wysłałem), bo faktycznie zabrzmiało to fatalnie. No ale cóż zrobić - skoro rzeczywiście tak jest... Mało tego, z racji moich studiów i zainteresowań muszę w pewien sposób trzymać rękę na pulsie w sferze kultury i audiowizualnośąci. Ale dajmy temu pokój.
Zauważ, że w zasadzie całą moją pretensję kieruję nie do repertuaru stacji, a jej nikłej dostępności. [Co do repertuaru to fatalnym pomysłem są np. te "dni tematyczne".] Dostępność TV Kultura jest na prawdę minimalna - i w cale nie jest powiedziane, że się powiększy, bo tzw. "kablowcy" mają jakieś, niezrozumiałe dla mnie obiekcje, co do dystrybucji tej stacji (a dystrybuują bez problemu bezwartościowe TV 5). Natomiast irytuje mnie najbardziej to, o czym napisałem na początku: dobre samopoczucie szefostwa ze spełniania "misji"!
Tymczasem największą troskę powinniśmy skierować na telewizję publiczną (1, 2 i Regionalną). Jak prześledzić ich ramówkę to włos się jerzy. To są stacje polityczno-telenowelowo-biesia dne, podczas, gdy powinny być (moim zdaniem) informacyjno-rozrywkowo-kultur alne!
TV Kultura ma niestety w tym stanie rzeczy pewien swój udział.
Na serio współczuję zamykania kina - tak nie powinno po prostu być, gratuluję natomiast możliwości odbioru TV Kultura. No i pozdrawiam!
a ja myśle że stacja ta jest po prostu niedoceniona. choćby dlategpo że w gazetach, nawet na filmwebie nie ma programu tej stacji. a uważam że puszczają rarytasy częściej niż kino polska, które rownież cenię. choćby dziś - o 22:00 będzie "nic śmiesznego" marka koterskiego. poza tym chyba żadna stacja w tv (prócz kodowanych) nie puścila filmu "Requiem dla snu" i to bez reklam ... a malo kto o tym wiedzial. no cóż .... mam nadzieję że inni ludzie przekonają sie do tej tv, ja na początku też byłem sceptykiem , pozdrawiam
Moim zdaniem ten program jest ważny, a nawet bardzo ważny.Co jakiś czas puszczają tam naprawde bardzo dobre filmy,sztuki,programy kulturalne.I mimo iż ma niewielką oględalność wierzę, że ci którzy zdecydowali się go obejrzeć nie są osobami przypadkowymi (tak ja ma to miejsce w wielu innych kanałach).Może i jest tam bałagan ale moim zdaniem takich kanałów powinno być więcej.Bo skoro tam jest jakiś nieporządek to co tu mówić o TVn czy Polsacie gdzie niustannie powtarzające się reklamy psują cały zapał telewidza do obejrzenia