Proszę o pomoc. nie wiem jaki tytul nosi film, w którym znaleziono grob jezusa i swiat zaczyna wtedy wariowac, wybuchaja wojny itp. A na koncu wychodzi rezyser i mowi ze to wszystko fikcja a le tak wygladalby swiat gdzyby to byla prawda. Z gory dziekuje za wskazowki:)
Księża opowiadaliby w kościołach o filmie sprzed prawie 100 lat? Nie sądzę. Moim zdaniem jest to właśnie wymieniony wcześniej film "The Body" - z uwagi na jego lekko antykościelną wymowę księża celowo zmienili tytuł oraz konsekwencje znalezienia ciała Chrystusa w celu zniechęcenia widzów do tego filmu. Mam też inną teorię - tak właśnie ten film początkowo miał wyglądać i się nazywać, a informacje na ten temat zebrałby np. jakiś polski ksiądz przebywający w latach 90. w USA (na kazaniach mówią o tym filmie gdzieś od połowy lat 90).
nie wiem czy istnieje film,ale na pewno jest taka książka w angielskiej wikipedi trzeba wrzucić hasło> When It Was Dark
Był film When It Was Dark z 1919 roku. Ale to film niemy i reżyser na kocu na pewno nie opowiadał kwestii. Poza tym oparty był na książce pod tym samym tytułem. Książka, rzekomo na której oparto film Godziny Ciemności to Oścień Śmierci (ang. tytuł A Skeleton in God's Closet) Paula L Maiera. Książa ta nie doczekała się ekranizacji jak to głosi owo kazanie. The Body (Pytanie do Boga) i The Lost Tomb of Jesus (Zaginiony grobowiec Jezusa) to inne filmy.
Tak więc ktoś tu w kulki leci...
Większość filmów niemych nie zachowało się do dzisiaj, więc jeśli to jest to, to też może oznaczać, że takiego filmu nie ma. Trzeba by też było obczaić, kiedy pierwszy raz ten "film" został użyty w kazaniu, więc wychodzi na to, że ten film musiałby być obecny w polskich kazaniach już przed wojną. Ekranizacją "Ościenia śmierci" też to nie jest (np. u mnie w kościele o tym nie wspominano) - znajomy mówi, że słyszał o tym filmie już w 1992, podczas gdy książka została napisana w 1994, a dwa pozostałe filmy powstały jeszcze później.
Pzdr.
PS. "When it was dark", gdyby było dystrybuowane w Polsce, byłoby przetłumaczone jako "Kiedy było ciemno". Tytuł jest nawiązaniem do wersetu Ewangelii odnoszącego się do zmartwychwstania "Kiedy było jeszcze ciemno, Maria poszła odwiedzić grób Chrystusa", a nie do opisanych "godzin ciemności".
Po co to odkopujesz, skoro zagadka została już rozwiązana?
http://duszpasterstwo.org/index.php?id=263&id2=30
Ten film nie istnieje. To miejska legenda wymyślona przez księdza na potrzeby kazania, które inni księża zżynają teraz z Internetu.
Biegajcie dalej do kościółka i dawajcie sobie robić wodę z mózgu akwizytorom życia wiecznego.
Hahaha ale się uśmiałem to że czegoś nie widziałeś to nie znaczy że nie istnieje, akurat powiem Ci ze się mylisz, bo ja ten film Widziałem i również w moim kościele 2 dni po emisji było kazanie o nim przez mojego proboszcza, sam film mnie mocno wtedy za gówniarza zszokował, nie wiem od tego czasu minęło z 8 lat może więcej, był puszczany w poslkiej telewizji a w internecie nigdy go nie odnalazłem powtórnie, i nie jest to film z Banderasem.
jeśli telewizja polska posiadała jedyną kopię tego filmu to prawdopodobnie zaginął w archiwach lub bezpowrotnie przepadł musiał być to bardzo stary niepopularny film który rozpowszechnił się w niewielu nośnikach które z czasem zaginęły lub zostały wyrzucone to by tłumaczyło dlaczego tak niewiele osób go widziało, i dlaczego nie ma wzmianki o jego istnieniu w necie po za dyskusjami na ten temat. Swoją drogą rzekome twierdzenie reżysera na końcu, że tak by wyglądał świat gdyby to okazało się prawdą jest oderwane od rzeczywistości, gdyż większość chrześcijan uznała by to za sygnał że diabeł chce podważyć ich wiarę lub spisek ateistów ale mniejsza o to
ten film to when it was a dark z 1919 roku reżyser mógł opowiadać na końcu o tym że to fikcja ponieważ filmy w tamtych czasach miały napisy po za tym nie sądzę aby ten film był na podstawie ksiązki pod tytułem oścień smierci czytałem tą książkę i nie ma nic o chaosie jaki panuje na świecie to jest nudna książka opowiadająca o badaniach naukowych mających na celu potwierdzić lub obalić autentyczność szczątek a na końcu okazuje się ze to fake. Niestety ten film nie zachował się do dzisiaj została tylko książka pod tym samym tytułem
To napewno nie był zaden film z 1919 , to był normalny amerykanski film w kolorze prawdopodobnie z lektorem , oglądałem go w polskiej telewizji tak jak mowie okolo 8-11 lat temu , leciał chyba w czwartek a emisja była bardzo pozno , w Polsce ktos go ma jak go tv puszczała ale tak jak wczesniej kolega pisał sprawnie znikł , mam przeswity co do scen ale pamiętam był to mroczny film ,szokujący . Moze akurat było tak ze widziałem premiere w tv i potem ksiadz o nim opowiadał w kosciele , ludzie mowia ze czesto o nim rok po roku było na kazaniach ,tego akurat nie wiem bo mniej wiecej w tamtym okresie zakonczyło sie moje chodzenie do koscioła .Ksiązek nie czytałem jedyną informacje jaka bym mogl uzyskac to zapytac proboszcza ktory wygłaszał to kazanie 2 dni po tym jak zobaczyłem film ,bo ksiadz się nie zmienił , tylko ze w tym roku konczy kadencje i dwa nie mam okazji zeby sie z nim widziec jak wczesniej napisałem :)
W takim razie musisz poszukać na stronie https://staratelewizja.fandom.com/pl/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna, tam są wszystkie ramówki w historii polskiej telewizji, z czego od 1979 do 2021 jest 100% ramówek.
Choć osobiście wątpię, że to o ten film chodziło, coś pewnie źle zapamiętałeś.
Trochę dziś znowu pogrzebałem, dotarłem do artykułu o tym "filmie" w Gościu Niedzielnym w 2002, w komentarzu ktoś zwrócił uwagę, że to plagiat z książek ks. Bendyka.
Ks. Marian Bendyk faktycznie w latach 1995-1997 wydał 3 książki z gotowymi kazaniami "Żyć ewangelią", w których prawdopodobnie się to znalazło (nie czytałem ich), zanim je wydał, to na początku lat 90. był proboszczem w jednej z parafii w USA.
Tak więc wychodzi na to, że musiał to gdzieś w Stanach usłyszeć i dodać do swoich kazań.
Moja hipoteza to przekształcony opis książki "The Body" (wydanej w 1983) lub właśnie "Ościenia śmierci" (wydanego w 1993), na faktycznie istniejący jakiś niszowy amerykański film klasy C lub D (nawet nie B) już mała szansa.
Mój post był rok temu , wiesz powiem tak ,ze ja nie musze nikomu nic udawadniac , film widziałem i mi się to nie przysniło,jak ktos nie wierzy trudno ,jak ktos mysli ze to jest jakis archaiczny film albo z Banderasem spoko , mam kilka scen przed oczami do dzis ,były sceny jak wchodzili do groty i tam były szczątki Jezusa ,potem była scena jak burzą koscioły itp jak cały swiat opanowuje ciemnosc ,nie przyjemny film dla młodego katolika , napewno duzo miesza w głowie i nie dziwie się ze jak był to go juz nie ma. Jak oglądasz całe zycie film z Jezsuem jak zmartwychwstał a nagle ci puszczą ze jednak nie no to chyba nie przejdzie wsród społecznosci. Nie jestem w stanie tego udownic ale film był emitowany i miałem ,,szczęscie ,, go zobaczyc.
To w takim razie mam nadzieję, że odpowiesz, dlaczego w wyszukiwarce ramówek na podanej stronie tego filmu nie ma. Nie ma mowy, aby jakąś ramówkę tam pominęli, tam jest dosłownie wszystko.
To już nie te lata, w których możesz wciskać dowolny kit przez Internet.
po 1 myslisz ze jezeli ten film chcieli ukryc to problemem dla nich byłoby go usuniecie z ramówki ? i 2 sprawa w ramówce mogł byc kubus puchatek a oni emitowali ten film , nie spotkałes się z takim czyms ze było cos innego emitowane a co innego miało byc,? ,bo ja tak.Ja ci nie wciskam kitu bo nie mam z tego nic i nie jestem gówniarzem zeby się w to bawic ,nie widziałes filmu i moze chiałbys w to wierzyc ze go nie ma a ludzie wymyslają historie , ale oswiadczam ci ze sie mylisz , i nie zalezy mi czy wierzysz w to czy nie.
moge ino dodac ze ten film był pozno emitowany to wiem, w godzinach od 23 do 3 w nocy ,w tych godzinach, nie jestem pewny czy wtedy go szukałem w gazecie tytułu ale mogło tak byc i mogło byc tak ze tak jak mówie co innego poszło w tv a co innego miało byc.
ps nie ma go w ramówce masz racje ,przeglądem z ciekawosci (brałem pod uwage pt sob (przed niedzielą swiąteczną) po 23h, od 2003 do 2010) ,ale czemu go nie ma napisałem wyżej.
xD A ja wczoraj widziałem latającego różowego słonia, rzygającego tęczą. Sam widziałem i słyszałem.
Ramówki na stronie pochodzą z prasy lub stron internetowych, jeśli były jakieś zmiany, to na pewno były nanoszone na tę stronę, jak podczas stanu wojennego, śmierci papieża czy katastrofy w Smoleńsku.
To ma swoje pojęcie cumplu, efekt Mandeli.
słuchajj ja nie mam w tym zadnego interesu zeby tu tracic czas przekonując ciebie ,przykro mi ze nie miałes szansy obejrzenia tego filmu i zostawie cie z twoją swiadomoscia ze w ramówce nie ma to filmu tez nie ma , bo to jest wyznacznik i głowny argument który obala ze ten film nie istnieje.
Ku**a gościu, nie przeginaj. Ten film nie był emitowany w polskiej TV i jest to na 100% udowodnione! Jak chcesz szerzyć teorie spiskowe, to nie tutaj.
kto to udowodnił ?ty? czy myslisz ze w ramówce nie ma to film nie istnieje? , bo przeciez jak w ramówce jest to musi to leciec bo nie mogą zrobic wyjątku i puscic co innego, nie szerze teorii spiskowych , mam to gdzies czy ty w to wierzysz czy nie. Nie widziałes trudno masz,, pecha,,.A ja sie nie będe z tobą przegadywał bo nie mam 12 lat. Zegnam