Słuchajcie sprawa jest poważna...
Otóż powoli umierają nam legendy. Niestety pewne legendarne osoby już nie żyją, a tvp(jak i inne stacje) nie robi nic by przypomnieć ich programy. Mówię w konkretnym przypadku, ale może i wy znacie podobne. Mowa o postaci tak niezwykle charakterystycznej, że zapewne połowa z was klepnie się w czoło. Tony Halik, otóż już dawno NIE było w telewizji żadnego jego filmu, nie mówiąc już o programie pieprz i wanilia. Wiem, że program ten wychował wielu ludzi. Niestety odszedł w zapomnienie. Nie chcę pozwolić, żeby coś takiego zniknęło, trafiło na zakurzone półki...Macie jakiekolwiek zdanie na temat Ton'ego Halika?
Właśnie jestem jedną z osób wychowaną na programie "Pieprz i wanilia". Uwielbiałam go, zresztą to dzięki niemu zaczęłam się bardziej interesować światem. Szkoda, bardzo szkoda, że żadna stacja go nie puszcza. Dlaczego? Nie wiem, może niemodny, przestarzały, no i trzeba przecież robić miejsce dla jakiś durnych seriali albo kolejnego teleturnieju... Nawet jak puszczą kiedyś gdzieś to pewnie o drugiej w nocy..
Temat mnie zastrzelił; myślę sobie: Kieślowski, Miłosz, Lem...
a tu... Tony Halik!
[Przy całym zresztą szacunku dla tej ciekawej postaci.]
Zupełnie na serio, to akurat niezbyt się dziwię, że starsze (powiedzmy ponad dziesięcioletnie) programy telewizyjne, nawet te najlepsze, nie są puszczane. Formuła telewizyjna starzeje się jednak jak mało co. Wyciera się dynamika, nie mówiąc o sposobie i jakości filmowania. Mnie osobiście by to nie przeszkadzało, ale jestem przekonany, że w ogromnej większości widzów wzbudziłoby śmiech i naprawdę niewielkie zainteresowanie. Niestety...
A że w ogóle nie ma już Telewizji Edukacyjnej (takiego okołopołódniowego pasma dla młodzieży), gdzie było miejsce na różnorodną telewizyjno-edukacyjną działalność - trudno, ale nasze dzieci będą o coś uboższe.
Pozdrawiam!
Nie mogę jakoś tak spokojnie o tym mysleć. "Trudno, ale nasze dzieci będą o coś uboższe" - ale dlaczego? Sa gorsze niż my? Nie zasługują na odebranie odpowiedniej edukacji? Maja się wychowywać na idiotycznych kreskówkach i innym shiteksie, który leci w telewizji? Ja się na to nie zgadzam i nie chcę. Co prawda, mamą jeszcze nie jestem, ale mam sporo dzieciaków w rodzinie, i widze, że im młodsze pokolenie, tym gorzej. To edukacyjne pasmo w tv choć trochę uczyło dzieciaki wiedzy o świecie, rozbudzało jakąś ciekawość tego świata, ambicje. A teraz? Ehhh..
Już nieżyjący p. Dariusz Gnatowski, znany z roli Arnolda Boczka w "Świecie według Kiepskich", chyba prowadził w latach 90tych program "Słowa, słówka i pół-słówka", uczącym polskiej gramatyki.
Już nieżyjący p. Dariusz Gnatowski, znany z roli Arnolda Boczka w "Świecie według Kiepskich", chyba prowadził w latach 90tych program "Słowa, słówka i pół-słówka", uczącym polskiej gramatyki.