Jesteśmy w portalu filmowym, gdzie, jak mniemam są ludzie kochający kino i film, a ja w osłupieniu czytam list o wyższości TVN nad Polsatem.
Obydwa te kanały to jedna wielka komercha, z premedytacją, wyrachowaniem i cynizmem tłukąca kasę na tzw. kretyńskich talk show i przebojach kinowych, przeważnie starych, przebrzmiałych albo II kategorii.
Kiedy TVN wchodził kilka lat temu, wydawało się, że będzie alternatywą nie tylko dla Polsatu, ale i dla stacji państwowych. Jedynym atutem pozostał Tomasz Lis, filmy na początku dobre, przebojowe, zostały zastąpione debilnymi telenowelami i byle jaką strzelaniną.
Ja kompletuję własną filmotekę, mam ponad 1600 tytułów i przygniatającą większość nagrałem z TVP2 z "Wieczoru filmowego" pani Torbickiej i pana Sobolewskiego. Mimo ogromnej krytyki pod adresem telewizji państwowej, ostatnio najlepsze filmy są właśnie na TVP1, TVP2, TVReg.
Więcej mam filmów z innych prywatnych stacji (np. TV4), niż z TVN i Polsatu.
Eee tam
Oczywiście rozpisywanie się na tematy "o wyższości.." jest bez sensu, jednak trzeba oddać sprawiedliwość obu stacjom, które miewają czasami "przebłyski", co cieszy. Dzięki TVN mogłem w końcu obejrzeć "Bonnie i Clyde", "Chłopców z ferajny" i wiele innych ciekawych filmów, Polsat z kolei uraczył nas ostatnio "Urodzonym 4 lipca", czy wczorajszym "Tora! Tora! Tora!". A i miło obejrzeć po raz n-ty którąś z części "Zabójczej broni" czy Bonda. Telenowele, talk-szoły i inne reality-cośtam zostawiam amatorom tego typu rozrywki, a każda wyszukana perełka zawsze bardzo cieszy. Nie narzekam.
a ściąganie filmów z neta krażdzież, a kupienie na dvd wszystkich filmów, które chciałbym zobaczyć fizycznie i finansowo niemożliwie.
Teoretycznie kradzież w wydźwięku jest bardziej do przyjęcia niż zbrodnia ^^ I zapomniałeś o jeszcze jednej opcji : filmy online (też się ściąga na dysk automatycznie w trakcie oglądania, ale potem się kasuje, całkiem inna rzecz)
pzdr
"ostatnio najlepsze filmy są właśnie na TVP1, TVP2, TVReg. "
TVP reg? może w 2003 roku gdy pisałeś ten temat to były tam jakieś filmy puszczane (pamiętam że jakoś późno w nocy) ale teraz na tym kanale tylko wiadomości różnej maści podają.
Ja tam kocham kino i wolę TVN i Polsat od TVP:) Nie mam kablówki i musi mi to wystarczyć. Na jedynce czasem zdarzy się w Uczcie kinomana jakaś perełka, ostatnio także w poniedziałki w nocy na TVP 1 coś puszczą ciekawego. Ale poza tym posucha...
A Polsat i TVN choć strasznie komercyjne, puszczą czasem coś ambitnego - zwłaszcza TVN w piątek po hicie o 20.00 lubi puścić coś fajnego. No i TVN i Polsat nadają poza tym dobre komercyjne kino:)
Piszesz o "przebojach kinowych, przeważnie starych, przebrzmiałych albo II kategorii." Przeboje kinowe nie są złe jeżeli są dobre, stare może być jare, a co do filmów II kategorii, to mnie one nie obchodzą.
TVP stara się robić to samo co Polsat i TVN, ale niestety nie wychodzi (i to jest najgorsze). Wystarczy popatrzeć na Gwiazdy tańczą nie lodzie. Nienawidzę takiej rozrywki, ale ewidentnie Taniec z gwiazdami jest na wyższym poziomie realizacyjnym.