Agnieszka Jaskółka

6,7
1 729 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Agnieszka Jaskółka

gdy grała w "Psach"? Demoralizujące. Tam się rozbierała, przeklinała i uprawiała seks.

pawelfans

A co to za różnica czy miała 14 czy 17 lat? Skoro i w jednym i w drugim przypadku i tak była niepełnoletnia!

raf_filmweb

Różnica jest dość oczywista. 14latka to dziecko, może nie mieć nawet miesiączki. 17 lat to prawie 18, niemal osoba dorosła. Wyobraź sobie uczennice 8 klasy pijącą piwo a potem dziewczynę z klasy maturalnej która pije to samo piwo.

Szarobure

Dzieci są poniżej 13 lat, a potem to już nastoletnia młodzież. Co do 8 klasy to pomyśl że niedawno to był odpowiednim II klasy gimnazjum. To że bezmyślny rząd zlikwidował gimnazja, to nie znaczy że nagle osoby stały się młodsze.

pawel_nowakk

Nie wiem, nie chdozilam do gimnazjum XD

Szarobure

@Szarobure Mimo wszystko dalej to żadna różnica jak dla mnie. Może jeśli chodzi tylko o fizjonomię i fizjologię kobiecą, to jakaś różnica pewnie jest, ale jeśli chodzi o sam wiek i różne zachowania czy emocje (tzw. mentalność) to większej różnicy nie widzę.
Obecnie jestem czterdziestolatkiem (+) i jak nieraz widzę jak się zachowują młodzi ludzie, to dla mnie zarówno nastolatek (11-19) jak i dwudziestokilkulatek to dalej mentalnie dzieci.
Oczywiście żeby była jasność, to chodzi mi o większość, bo rzecz jasna są wyjątki od tej reguły (pewnie jak każdej) - i osoby, które mimo swojego dość młodego wieku (z mojej perspektywy) są całkiem dojrzałe - dojrzalsze niż ich rówieśnicy.
Także nie generalizuję i nie wrzucam wszystkich do jednego worka. Mówię tylko o pewnej "tendencji" i naturalnej kolei rzeczy.
Co innego w głowie, inne myślenie mają młodsi ludzie, a inne starsi.
To normalne i tak po prostu jest, bo być musi. Tak zostaliśmy stworzeni i uformowani.
Dojrzałość zazwyczaj przychodzi z czasem i z wiekiem...choć u jednych szybciej i wcześniej, a u innych wolniej i później:)
Z drugiej strony taki 40 latek jak ja - dla ludzi starszych ode mnie o kilkanaście i więcej lat, może być bardzo młody - i zresztą często to słyszę przy różnych okazjach i rozmowach na tematy wiekowe i różne preferencje z tym związane:)
Mam nadzieję, że teraz zrozumiesz mój punkt widzenia i to, dlaczego nie widzę większej różnicy między 14latkiem a 17latkiem:)
Przy okazji podkreślę, że nie uważam się za lepszego od młodszych (czy dużo młodszych) ode mnie tylko dlatego że "ja wiem więcej o życiu i jestem dojrzalszy". Oczywiście pewne różnice w mentalności i światopoglądzie są oczywiste i nieuniknione. Ale nie raz, nie dwa, nie trzy, a znacznie więcej razy młodzi ludzie zaskakiwali mnie pozytywnie swoją dojrzałością (emocjonalną również) której od niektórych mogę się uczyć, bo sam nie uważam się za jakąś super dojrzałą osobę.
Nadal popełniam różne błędy życiowe, czy nie znam się na wielu kwestiach/sprawach tak, jak młodsi ode mnie. 
Ps. Zdaje się, że "trochę" odbiegłem od głównego tematu i za bardzo rozwinąłem swoją myśl, ala co tam...warto rozmawiać:) Pozdrawiam serdecznie.

raf_filmweb

Nie zrozumiem twojego punktu widzenia, bo opiera się wyłącznie na twoich dowodach anegdotycznych. Psychologia rozwoju i nawet dojrzewanie mózgu wskazuje róznice

raf_filmweb

Co ty bredzisz? Dziecko to zachowanie dziecinne, ale to pojęcie jest tak szerokie że nawet niezrozumiałe i niemożliwe to sensownego wyjaśnienia, bo dorośli ludzie wcale nie muszą być poważni czy inteligentni bo są dorośli. To jest często kwestia indywidualnego charakteru i zachowania.

pawel_nowakk

"Dziecko to zachowanie dziecinne, ale to pojęcie jest tak szerokie że nawet niezrozumiałe i niemożliwe to sensownego wyjaśnienia, bo dorośli ludzie wcale nie muszą być poważni czy inteligentni bo są dorośli. To jest często kwestia indywidualnego charakteru i zachowania"
Oczywiście że tak! Czy ja mówię, że nie? Jak najbardziej zgadzam się z tym, co tu napisałeś. Gdybyś przeczytał mój post uważnie i ze zrozumieniem, to wiedziałbyś/domyślił się, że o to samo (mniej więcej) mi chodziło. Tak czy owak, zgadzamy się. Także nie ma o co bić piany:) Pozdrawiam.

raf_filmweb

A pomiędzy 8 a 13 lat jest PRZEPAŚĆ (mentalna i fizyczna) i tak samo pomiędzy 13, a 18 lat. To PRZEPAŚĆ pod każdym względem.

yadin

a nawet mniej, bo 1992 to rok produkcji w Kinie- więc pewnie Rok wcześniej nagrywali.

yadin

Bo kiedyś to było normalnie. Teraz to pruderia i z byle czego robią molestowanie...

yadin

Nie miała innego wyjścia, inaczej przeleciałby ją ten rzeźnik w szelkach :)

CorporalHicks

Hahaha :D Nie no rozwaliłeś/aś system :))

yadin

Włodarczyk w Sarze miała chyba jeszcze mniej.

yadin

I co z tego baranie? Teraz to biorą do kontrowersyjnych filmów same 18+ jak ostatni idioci, bo boją się reakcji ludzi.
Kiedyś na to nie patrzyli i filmy były dzięki temu bardziej realistyczne.

yadin

Miała 13 lat. Film kręci się rok wcześniej od premiery. Dlatego sprawdzając wiek aktorek w filmach trzeba odjąć rok od daty urodzin co do premiery.

yadin

Miała 13 lat. Film kręci się rok wcześniej od premiery. Dlatego sprawdzając wiek aktorek w filmach trzeba odjąć rok od daty urodzin co do premiery

yadin

Super.