Alejandro Jodorowsky

Alejandro Jodorowsky Prullansky

7,7
404 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Alejandro Jodorowsky

Takie info na stronie Gutka znalazłem i mam nadzieje ze to ku*** prawda :''Uznawany do niedawna za zaginiony, pierwszy film Alejandro Jodorowsky'ego - "La Cravate" -pojawi się w specjalnym boxie DVD zawierającym odrestaurowane wersje najważniejszych dzieł artysty: "Święta góra", "El Topo" i "Fando Y Lis".
"La Cravate" znane także jako "Les Tetes interverties" to, powstała w latach 50., we współpracy z Jeanem Cocteau, 40-minutowa adaptacja noweli Tomasza Manna "Zamienione głowy". Odnalezioną w jednym z archiwów kopię filmu prezentowano premierowo w ubiegłym roku m.in. na festiwalu w Sitges. W zapowiadanym przez ABKCO Films i Anchor Bay Entertainment boxie znajdą się odświeżone cyfrowo pod nadzorem reżysera kopie filmów, wzbogacone dodatkowo o komentarze, a także, zrealizowane dla potrzeb wydawnictwa, współczesne wywiady z Jodorowskym. Wśród specjalnych dodatków są także scenariusze filmów oraz dokumentalny obraz "La Constellation Jodorowsky" i płyty CD z soundtrackami "El Topo" i ""Świętej góry".
Wydawnictwo będzie opatrzone napisami w językach angielskim, francuskim, hiszpańskim i portugalskim. ''

Nie wiem czy już znalazłeś potwierdzenie tej informacji, ale na wszelki wypadek napiszę, że to prawda. Sam już zamówiłem owo wydanie i pozostaje mi tylko czekać.

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

Fajnie może da się to jakoś zripować?? jak dojdzie to daj mi znać bo mnie niestać niestety na zagraniczne wydania.Daj link do sklepu w którym o znalazłeś.

Witam, ja zamówiłem stąd:
http://www13.cd-wow.com/detail_results_2.php?product_code=1871401

cena nie jest wygórowana (ok. 110 zł wydałem) a kosztów wysyłki płacić nie trzeba. Napisałbym, że polecam, ale jeszcze się wstrzymam z ostateczną opinią.

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

Dlamnie 110 to miliardy:D jak dojdzie to daj znać moze byś to jakoś przegrał i wymiane pocztą zrobimy?napewno coś byś wybrał z moich filmów.

Nie ma sprawy, jak już otrzymam to się odezwę. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty

ps chodzi oczywiście tylko o ten jeden który mi brakuje.

tak się domyślałem;) Ja z tego wydania jeszcze ciekaw jestem "La Constellation Jodorowsky", bo dokument o Alexandro pewnie jest czymś ciekawym, a nie miałem przyjemności obejrzeć.

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

Mam ten dokument bardzo fajny.Mam nawet kła ale niestety po francusku i wjakosci strasznej a napisów angielskich niema nigdzie.

"Kła" nie widziałem, nie wiedziałem, że są z nim takie problemy. Ja teraz dopiero "Santa sangre" zasysam, bo również nie miałem przyjemności oglądać.

Swoją drogą polecam, w podobnym stylu, film "Farewell to the Ark" (Saraba hakobune) w reż. Shuji Terayamy, równie wielka dawka surrealizmu.

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

Ja już to znalazłem niedawno na DC++ :] widziałem że polecasz ale napisów niemogfłem znaleść.A tak wogule jak śmigam po filmwebie to załważyłem że podobny gust mamy też lubie np Miike.kojaże cie z avataru...

użytkownik usunięty

A wracając do jodorowskyego to mam już wszystko za sobą oprucz tego kła nieszczęsnego i la caverte.Widziałem nawet złodzieji tęczy pare scen było wogule w gdańsku kręconych:] na końcu omara sharifa z kanału polska policja wyciąga:D film niejest powalający ale ja się bawiłem niezle:]

Miło spotkać fana podobnych klimatów:) Miike to mój ulubiony twórca z czasów obecnych. Ja z Jodorowsky'ego nie widziałem nic prócz "El Topo" i teraz dopiero wziąłem się poważnie za jego dorobek.

Ja posiadam napisy angielskie do "Saraba hakobune", więc jeśli chcesz żebym Ci wysłał to podaj maila. Znalazłem je kiedyś na jakimś forum internetowym, ale pojęcia teraz nie mam na jakim.

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

Ale syf robimy...ale niewiem czy przeczytasz

latajacy_pies@o2.pl mam nadzieje ze dorwe jeszcze ten filmik.Moim ulubieńcem jest Jodorowsky:].Miike lubie za puzne filmy mój ulubiony to ''Gozu'' te starsze typu ''Fudoh'' mniej miej leżą.A wiesz że Jodorowski jest wielkim pasjonatem twórczości Miike???Wdziałem wywaid gdzie wręcz krzyczał(''i almost heav orgasm!'') jakie to niesą genialne jego filmy(mówił o Fudoh i Visitor Q).Gdyby nie jodorowsky to bym się Miike nie zainteresował znałem wcześniej tylko ''Ichi The killer''.

Syf niechcący mi wyszedł, bo nieopatrznie dwa razy wysłałem komentarz, ale FW sam sobie winien, niechby możliwość edycji wprowadził;)

Nie wiedziałem, że Alejandro jest fanem Miike i jestem naprawdę mile zaskoczony. Ja zacząłem Miike przed Jodorowskym, na którego to wpadłem przez przypadek- podczas odkrywania spaghetti westernów natknąłem się na "El Topo" i można powiedzieć, że wsiąkłem.

Miike to dla mnie przede wszystkim "Ichi the Killer", "GOZU", "Audition" i trylogie "Dead or Alive" oraz "Black Society Trilogy" (tu ze wskazaniem na 2. i 3. część). Nie wiem czy widziałeś od Miike "Izo" - powinien chyba przypaść Ci do gustu, ja tylko raz miałem przyjemność zacząć oglądać i film, kiedy to prąd odłączyli w domu:P Niedługo zacznę drugie podejście.

A takie nazwiska jak Shinya Tsukamoto czy Sogo Ishii znasz? Również nie brak u nich surrealizmu.

Napisy wyślę wieczorkiem.

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

Tuskamoto widzialem ''tetsuo the iron man'',''phantom of regular size'',''bullet ballet''i nieszczęsny ''vital''(czyli chyba dużą przepaść mam chodz zaraz spojrze na filmografie) najbardziej podobał mi sie oczywiscie 'tetsuo...'. Sogo Ishi zaraz zlustruje.Izo niestety okazał sie dlamnie kompletnie niezrozumiały O_+ może dlatego że piosenki nieprzetłumaczone a może zbyt duża przepaść kulturowa.Po fudoh niesiegam chętnie po gangsterski stuff Miike w tym momencie czeka na mnie ''Agitator'' i niebardzo mam ochote się za niego zabrać mam ten serial MPDpsycho ale sie jeszcze niezabrałem(prubowałem nawet przetlumaczyc pierwszy odcinek ale z marnym skutkiem).Bardzo podobał mi się ''Visitor Q''(bardzo lubie Pasoliniego).Podobała mi się też jego nowekla z ''Three Extremes'' 'Pudełko' czy jakoś tak się nazywała jest lepsza nawet niż to co zrobił tam Wook-Park.

Musisz się też zapoznać z Fernando Arrabalem widziałem dwa filmy kolesia ''Wallk like crazy horse'' i ''Viva la muerte'' równie chory jak Pasolini a niekiedy nawet bratnio podobny w lubowaniu się w perwersji.PozatymArrabal pisał scenariusz do ''fando y lis'' jodorowskiego i co widać 'Viva la...'' kumplował się też z toporem zapewne razem w tym 'teatrze panicznym' działali(niewnikałem jeszcze w te koneksie).

użytkownik usunięty

Nic Sogo Ishii nie widziałem :/.Szukam jeszcze napisów do''Ley Lines''(1999) Miike .Wogule skąd brać anglojęzyczne napisy? jest jakiś dobry serwis?

Anglojęzyczne napisy: kloofy.net niemal wszystko tam znajdziesz.

Tsukamoto- uwielbiam "Tetsuo" pierwszego, "Bullet Ballet" a i "Vital" również bardzo sobie cenię. Sogo Ishii polecam "Dead End Run" - wyśmienity filmik. Miike gangsterski lubię, bo i yakuza eiga lubię jako gatunek więc porachunki mafijne oglądam z przyjemnością. "Izo" jak wspomniałem nie do końca obejrzałem (raptem ze 30. min.), ale niedługo znów sięgnę. "Box" nie widziałem jeszcze, "MPD Psycho" polecam - nieźle zakręcony, choć razi niskobudżetowość. Z japońskich produkcji polecam jeszcze "Rampo Noir" - również niezła jazda. No i "Funky Forest: The First Contact", z tym, że to jest bardzo dziwaczne (m.in. brak fabuły) i nie wiem czy moża coś takiego polecać:)

Fernando Arrabal - nie znam w ogóle, ale czuję, że trzeba poznać skoro jest jak mówisz.

Napisy zaraz wysyłam.

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

dzieki za napisy :] i adres tego forum. A moze znasz taką strone gdzie są napisy do wszystkiego nie tylko do azjatyckich produkcji? cops tagiego jak polskie napisy.org.

użytkownik usunięty

Hahahahahah znalazłem :DDDDD znalazłem:DDDDD znalazłem!!!!!

http://www.mininova.org/tor/690616 tu jest la caverte!!!!!Można sciągnąć!!!!!

Można było przewidzieć, że ktoś zripuje i zamieści w necie:)

Niestety nie znam strony z napisami tego typu, czasem wpisuję w google tytuł filmu i subtitles i zwykle coś znajduję:P Sprawdzałem "Kła" i też nie znalazłem nigdzie napisów, co sprawia, że zaczynam zastanawiać się nad sensem ściągania tego filmu dla nieznanego przeze mnie francuskiego. Warto wg Ciebie?

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

Niema to najmniejszego sensu niedość że kalość VHSrip to jeszcze taki VHS co leżakował pół roku w szambie.A do tego po francuskiemu.Ja sciągnołemk rzeby mieć wszystko bo sam se robie kolekcje:P okładki sam zaprojektóje:D. Ale poznałem kogoś ostatnio kto zna francuski zaraz przy atakóje i zapytam czy coś się da zrobić.Sciągać miałeś z torrentów?? jak tak to daj linmk bo to netowa znajomosc i niebardzo mam jak dostarczyć kła tej osobie.

Niestety filmu jeszcze nie szukałem i nie wiem czy w ogóle jest dostępny na torrentach, miałem zaczać szukać w razie gdyby Twoja opinia była pozytywna:) Ale poszukam, jakby co, wyślę linka na maila, zeby nie śmiecić tu.

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

Spoko.Jak znajdziesz to linkoj ale chyba wysle listem.Owa persona wyrazila aprobate co do tlumaczenia:]

Jakoś nie znalazłem, ale jeśli przetłumaczy, to macie zamiar zapisać te napisy tak, żeby było już warto ściągać film?

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

Wstrzymaj sie ze sciąganiem do czasu aż będą napisy gotowe.Bo dzwięk jest słaby i niewiem czy ta osoba podoła.

Tymczasem dziś z poczty odebrałem kolekcję. W kartonowym pudełku mieści się 6 plastikowych pudełek DVD (płyty CD również w pudełkach DVD), samych filmów jeszcze nie oglądałem ani nawet nie włączyłem, ale wszystko prezentuje się ładnie, póki co odsłuchałem płyty CD i jestem kontent:D Oprawa graficzna jest minimalistyczna, żadnych ujęć na odwrocie żadnego z pudełek, tylko trzy małe na okładce, pasuje oprawa do filmów.

Pewnie pojutrze przystąpie do samego oglądania.

użytkownik usunięty
MrowiecMachine

Za pare tygodni ja też będe miał tą kolekcje.Pewna miła osóbka mi ją sprezentóje:].

użytkownik usunięty

chyba raczej sprezentuje !

kto chce film "Tusk" niech pisze do mnie

nephilim_718

Ja chcę jeśli to inna (lepsza) wersja niż dostępny na torrencie VHSrip 1,37GB, francuskie audio. Jaką wersję posiadasz?

Pyrogenus

ja chciałbym film EL topo jeśli ktoś bymłby tak upszejmy i dałby linka byłbym serdecznie wdzięczny

al113

Jest na torentach, nie mogę podać adresu bo Filmweb odrzuca posta, chciałem napisać ci na PW ale też nie mogę. Jak chcesz, to mam na "futrzaku" Świętą górę w wersji Uncut i polskimi napisami, jak co to pisz, pozdro.

Pyrogenus

Jest wersja uncut? Ja oglądałem na Kulturze kilka razy to Święta góra trwała 114 minut. Tyle ma w opisie filmweb czy imdb. Jest jeszcze dłuższa wersja ?

Kamileki

Akurat ten film widziałem dawno temu, więc trudno byłoby mi wychwycić czy coś dodano, czy nie. Kopię filmu mam z torentów i ma 1:55:32, nie ma czołówek na początku, tylko film leci od 1 sekundy, napisy końcowe zaczynają się w 1:52:12 i kończą w 1:53:20, przez pozostały czas leci czarny ekran. Po tym wszystkim wnioskuję, że to może być jednak ta sama wersja, którą widziałeś, tylko ktoś ją tak nazwał, żeby zachęcić ludzi do pobierania. Chyba, że niektóre sceny inaczej wyglądają, są przemontowane. Nieraz jest tak, że np wersja reżyserska jest dłuższa o ledwo kilka sekund lub gdzieś coś dodano, a gdzie indziej wycięto i długość filmu zostaje niemal taka sama. Ciężko mi się jednak wypowiadać, bo jak wspominałem nie odróżniłbym po latach innej wersji, zwłaszcza jeśli są to małe zmiany. Mam nadzieję, że pomogłem - jak obejrzę ponownie i coś jednak bym wychwycił to dam znać, na razie mam dużo zaległych tytułów do obejrzenia, a czasu mało i jeszcze wciągnęła mnie gra "Aliens Roguelike", nota bene stworzona przez Polaka, zresztą ma na końcie kilka gier tego typu (tzw rogaliki). Jeśli są tu fani Obcego i nie przeszkadza im grafika w ASCII to szczerze polecam, gra świetnie trzyma klimat Aliens, dźwięki i muzyka potęgują efekt, amunicji jak na lekarstwo, do tego każda nowa gra to losowo generowane układy i jedno życie oraz save, który kasuje się po naszej śmierci - prawdziwy horror ;)
Sorry za offtopic ale gra wyrwała mnie z butów, mimo tego że w jakiegokolwiek roguelike'a grałem raz, dawno temu i mnie nie wciągnął. Nie polecam osobom, dla których grafika stoi na 1 miejscu, tu liczy się wyobraźnia, grywalność i klimat. I b.wysoki poziom trudności... Pozdrawiam i spadam, bo komp stygnie.