Kiedy wreszcie profesjonalna kolekcja filmów DVD (bez reklam, z ładnym dzwiękiem i obrazem!!!) tego reżysera zagrzeje miejsce w Polszcze?!!!!!!!!! Mayfly, Gutek do Dzieła!
To byłby doskonały pomysł- jednak wątpie w jego realizacje.
Criterion Collection- wydał wspaniałe wersje- Andrieja Rublowa, i Solaris- także napisy są w/g mnie wporządku- co jest prawie cudem, gdyż amerykanie robią napisy ogólnikowo i w dużych skrótach- czego przykładem mogą być angielskie napisy do Nocy- Antonioniego- w porównaniu z hiszpańskimi- wystepują duże braki pod kątem dialogów w filmie jak i drobnych szczegółów- które przeważnie są zaniedbane.
Gdyby ktoś wpadł na pomysł i stworzył polską kolekcie filmów Tarkowskiego- to tylko w wersji reżyserskiej- jak to uczynilo Criterion Collection- zwłaszcza A. Rublowa- Ale Kino!- wyemitowało poszatkowaną wersję tego wielkiego dzieła- co straciło na wartości i pozostawiło za sobą rozczarowanie- nie wolno kaleczyć wielkich dział!
Jeżeli ktoś wpadłby na pomysł to z mojej strony prosiłbym o film w wersji DVD "Dzisiaj przepustki nie będzie"- który jak na razie na świecie nie ukazał się w wersji dvd, jedynie na vhs- i z tego co mi wiadomo w Rosji- bez jakichkolwiek napisów, lub tłumaczeń...
Jeżeli takie serie klasyki kina, bądż kina wyselekcjiowanego w/g praw artystycznych- mogłyby się w Polsce ukazać, to pod kątem "komercyjnym"- byłby szybki upadek, gdyż owe produkcie znalazły\by jedynie garstke koneserów kina. Paradoksem jest to, iż w stanach Criterion Collection daje sobie rade, gdyz USA- nie słynie z kina formatu jakie Criterion wydaje- a jednak jest to w/g mnie najlepsze wydawnictwo na świecie obok "Kino Video"- które też może się poszczycić jeszcze bardziej orginalnymi pozycjami!
Podstawa tych produkcji (jak słusznie wspomniałeś)- ma być dźwięk wysokiej jakości, wersjie reżyserskie, i conajmniej angielskie napisy jako dodatek- co zainteresuje kraje poza granicami Polski.
Świetnym pomysłem byłoby stworzyć taką wytwórnię, wydającą miesięcznie kilka pozycji, także dużo polskiej klayki kina, które nie jest szerzej znane przed szkołą szwedzką- w obiegu filmowym...
No i rozsądne Ceny!- co pozwoli na kupowanie dvd!:)
Niestety obawiam sie, że filmy te (Criterion Collection - 32$) były by poza zasięgiem finansowmy. Nawet zakładając słabego dolara:)
MÓJ LIST DO NOWEGO DYSTRYBURORA "35 MM"
E-mail z zapytaniem wysłanym przez http://www.35mm.com.pl od
Patryk Sitkiewicz <kyrtaps[at]o2.pl>
Od lat miłośnicy wielkiego kina arcymistrza Andrieja Tarkowskiego na
licznych forach internetowych pytają - kiedy w Polsce wydane zostaną
jego filmy?
Bergman doczekał się dwóch box'ów, Bunuel jednego, a Tarkowski?
Przypuszczam, że filmy Andrieja na DVD cieszyłyby się równie ogromną
popularnością co dzieła Ingmara. Myślicie chociaż na ich wydaniem w
Polsce?
Pozdrawiam gorąco.
18 listopada 2008 11:12 od "aleksandra harasimiuk" <ola[at]ear.com.pl>
Witam ,
:) W ciągu najbliższych miesięcy zamierzamy wydać klasykę kina na DVD.
Na pewno Tarkowski jest priorytetem!!
Pozdrawiam
Aleksandra Harasimiuk
35mm
piękna informacja(nie widziałem żadnego filmu Tarkovskiego a chce obejrzeć wiele), mam nadzieję że twój list okazał się tu decydujący;)
Mało tego dobrze by było wznowić wydania "Kompleksu Tołstoja" i przede wszystki "DZIENNIKÓW". Narazie stanęło na "Czasie Utrwalonym".
Pamiętam, jak "Kompleks Tołstoja" kupiłam na Allegro kilka lat temu, za straszne pieniądze, bo za ponad 100 złotych, no ale wiadomo, że to dzieło sztuki. Przelanie myśli Tarkowskiego na papier nie można określić inaczej. Co do "Dzienników", wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości, żeby pojawiły się w Polsce! Jak na razie czekam na wydanie filmów Mistrza na dvd! Bardzo mnie ucieszyła ta wiadomość!
Pozdrawiam!
No właśnie ja też kupiłem "Kompleks..." na allegro, ale "Dzienników" nie ma! Na szczęście miałem okazję je przeczytać dzięki bibliotece w mojej szkole, mimo to chcę mieć je na półce i wracać do nich, bo to wspaniała literatura, a nawet coś dużo więcej. Było takie wydanie z 1998 w przekładzie i z objaśnieniami zdaje się Seweryna Kuśmierczyka. Gdyby tak je wznowili... I do tego oczywiście pakiet filmów na DVD... Ach...
od 20 maja Andrej Rublow :
http://merlin.pl/Andrej-Rublow_Andriej-Tarkowski/browse/product/2,669953.html
"Andriej Rublow" kupiony z czego się potwornie cieszę, ale kompletu filmów dvd jak nie ma, tak nie ma:(
Napisałam nawet maila do 35mm, ale dowiedziałam się tylko, że jak na razie nie planują wydania
Tarkowskiego na dvd, bo prawo do jego filmów ma inny dystrybutor. Także mail, którego ja otrzymałam od 35
MM od listu Kryptasa różni się zasadniczo :( Nie ma się co łudzić!
Może jednak coś się ruszyło. Po "Rublowie" właśnie wyszło "Dziecko Wojny" a jeśli wierzyć stronie dystrybutora trzeba się niedługo spodziewać "Solaris".
http://www.epelpol.pl/oferta/?title=&director=Tarkowski&kind=0