Bogusław Linda

8,1
70 493 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Bogusław Linda

Cześć,
Czy Wy też macie wrażenie, że Linda gra w zdecydowanie małej ilości filmów? A jeśli już, to
są to małe role... Niestety w Polsce jest tendencja do reklamowania aktora. Mam na myśli
to, że jak jeden aktor pokażę się w jakimś dobrym filmie, to potem gra we wszystkich nowo
wydanych filmach. Taką sytuację zauważyłam względem aktorów takich jak: Tomasz
Karolak, Piotr Adamczyk, Borys Szyc... Co prawda lubię tych aktorów, ale wolałabym
obejrzeć też innych aktorów. Moim zdaniem Linda w ostatnim czasie zagrał w małej ilości
filmów i jeśli już, to małe role. Nie podoba mi się takie 'odstawianie' starszych aktorów na
bok i zatrudnianie tych młodszych... A co Wy o tym wszystkim myślicie?

monkate

Nie zgodzę się. Linda zagrał w bardzo dużej ilości znanych i nieznanych filmów. Sam obejrzałem ze 20 i wiele innych znam, ale nie obejrzałem jeszcze. Zwykle gra główne role (m.in filmy Pasikowskiego czy Ślesickiego) albo duże role, epizody zdarzają mu się rzadko. W latach 90 był ikoną kina polskiego, kręcił film za filmem. W XXI wieku już nie wiedzie mu się tak dobrze choć i tak w wielu filmach zagrał, a np Pazura, który grał w latach 90 i w początku XXI wieku, teraz znikł i próbuje wypłynąć kręcąc swoje filmy. Piszesz, że Karolak, Adamczyk i Szyc grają wszędzie, bo zagrali w jednym dobrym filmie, z Lindą było tak samo, w latach 90 posypały się role.

Essien_M

Owszem, nie zaprzeczam, że w latach 90 grał dużo, bo grał i to mi się bardzo podobało bo oglądałam jego filmy będąc małym brzdącem i już wtedy go lubiłam. Boli mnie właśnie to, że teraz ma małe role a jest bardzo dobrym aktorem. To zrozumiałe, że nie może grać kilkanaście lat wielkich ról w każdym nowym polskim filmie, ale jednak tego mi brakuje i to się bardzo odczuwa. Głównie też chodziło mi o to, że jak już jakiś aktor spodoba się reżyserowi, to bierze go do wszystkich nowości jakie są możliwe... Bardzo lubię oglądać pana Lindę w filmach ,dlatego tak mnie naszło na wspominki i na ten temat. Oczywiście masz rację pisząc to, zgadzam się z tym. :)