Brad Pitt

William Bradley Pitt

8,7
211 222 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Brad Pitt

Tak naprawdę jest znany z powodu ładnej buzi. Nie widziałam go w żadnej wybitnej roli. Reżyserzy biorą go
do filmów z powodów komercyjnych. Taka jest prawda.

El_Magiko

Akurat DiCaprio to aktor pełną gębą, nie doceniany, a mimo, że Pitt i Depp to charakterystyczni aktorzy, to jednak stoją na nieco niższym podium.

donZabol

chyba jednak doceniany, wystarczy spojrzec na nominacje np do oskarow lub zlotych globow

ale napewno nie zgodze sie ze pitt lub deep to gorsi aktorzy
a zwlaszcza deep, ktory zagral znakomicie w naprawde wielu dobrych filmach, czesto niesamowicie roznych od siebie rolach i spisywal sie znakomicie, a w niektorych filmach wlasnie gra aktorska deepa byla najmocniejszym punktem calego filmu

pewnie to kwestia gustu ale akurat dicaprio choc jest dobrym aktorem to wg mnie nie umywa sie do deepa

El_Magiko

A co do doceniania DiCaprio to chodziło mi o ogólną opinię społeczną, a nie nagrody :P

Deep wypada blado, a raczej poprostu bez rewelacji, bo blado to trochu przesada :P jeżeli do zagrania ma normalne role jak w np. jego własnym filmie, czy też Donnie Brasco. Niestety jego postaci, moze nie całkowicie ale w pewnym stopniu pozbawione są wewnętrznej głębi. Natomiast jest wyśmienity w rolach różnych dziwaków, ale jedyną naprawdę wybijającą się rolą jest Postać Jacka Sparrowa.

donZabol

Wszyscy uczepili się tego Sparrowa jak rzep psiego ogona. Choć to baaardzo charakterystyczna postać, wcale nie jest najlepszą kreacją Deppa. Wystarczy spojrzeć na Sweeney'a, Jamesa Barrie czy George'a Junga.

Według mnie Depp jest nieco lepszym aktorem niż DiCaprio. Z pewnością jest bardziej wszechstronny.

risatta

Sweeneya nie widziałem. W Blow był dobry, ale musiałbym sobie odświeżyć ten film. A w finding neverland nie był rewelacyjny, właśnie brakowało tego drobnego czegoś.

A Sparrow mimo, ze jak to u Deppa bywa jest postacią przerysowaną co prawda to jest w niej coś prawdziwego i barwnego. Jest najbardziej dopracowaną ze wszystkich ról (a przynajmniej z większości, bo nie wszystkie widziałem w końcu :P) Deppa, przy czym najciekawszą. Jest w niej pewien magnetyzm, niczym u Brando haha ;P :>

donZabol

co do tej ogolnej opinii spoleczna tzn chodzi ci o opinie frustratow na filmwebie??:)
wydaje mi sie trudno o wiarygodne dane na temat ogolu spoleczenstwa

a co do deepa swietnie zagral duke'a w las vegas parano;p
i w charlie i fabryka czekolady, i secret window i desperado2 i z piekla rodem i sleepy hollow i truposz i inne
ogolnie bylo tego sporo,filmow w ktorych jego gra byla swietna,a dicaprio jakos nie zrobil na mnie takiego wrazenia

El_Magiko

Tylko, że gra Deppa, polega głownie na charakterystyce postaci. Zobacz, ze te postaci z wyglądu są diametralnie różne, ale charakteryzuje je to, że są całkowicie odrealnione, jak mówiłem, przerysowane. Depp, tworzy "fajne" role, które z przyjemnością się ogląda.

Natomiast DiCaprio (nie tylko on oczywiście:P) potrafi praktycznie bez zmiany charakteryzacji zagrać dwie zgoła odmienne postaci.
I chodzi tu o drobne szczegóły, drobne gesty, wyraz twarzy.
Potrafi zrobić to czego Deppowi do tej pory sie nie udało. Oddać głębię postaci, sprzeczne emocje, pozwolić ją zrozumieć, wręcz zapomnieć, że to jedynie film.
Minimalizm jest sztuką :)

A co do ogółu to chodzi mi właśnie o Ogół ! :P Czyli filmweb tez się w to wlicza.

donZabol

filmweb sie wlicza do ogolu ale ogolem nie jest:)
twierdzisz ze aktor jest niedoceniany ale ludzie ktorzy znaja sie cokolwiek na kinie juz dawno zauwazyli ze nie chodzi tu tylko o ladna buzke ale ok, niewazne

co do deepa mowisz o rolach w stylu tej z piratow z karaibow
zwroc uwage na te powazniejsze role w jego dorobku, gdzie gral bardziej "naturalne" postacie a co do tego zeby "oddac glebie postaci" to deepowi wychodzi to znakomicie nawet jesli czasem sa to postacie jak Jack sparrow
na piratach z karaibpow deep sie nie konczy,
"charakterystyce"??? - kazda dobra rola wg mnie opiera sie na charakterystyce postaci
moze raczej chodzilo ci o charakteryzacje?

co do dicaprio to choc zgadzam sie ze to dobry aktor to jednak nie uwazam jego dokonan za tak wielkie i sadze ze deepa napewno nie przewyzsza

El_Magiko

Które naturalne postaci w swoim dorobku zagrał więcej niż tylko dobrze, poprawnie ?

donZabol

To wszystko jest kwestią doboru ról. Depp wybiera te charakterystyczne, zapadające w pamięć, którymi można się "pobawić". Leonardo zaś decyduje się na te naturalne właśnie.

"Które naturalne postaci w swoim dorobku zagrał więcej niż tylko dobrze, poprawnie?"

A Sam, Ed Wood, George Jung, Gilbert Grape, Raphael czy James Barrie? Genialne role Deppa.

risatta

bylo tego troche,a co do dicaprio choc to aktor dobry i widzialem jego dobre role to zadna chyba mi nioe pozostala w pamieci tak jak niektore role deepa
faktycznie jedne z najlepszych to te bardzo charakterystycznych postaci chyba
ale jesli mowa o postaciach bardziej naturalnych to bardzo dobrze zagral w secret window
jezdzcu bez glowy(choc to horror i rozgrywa sie w dawnych czasach to postac jest dosyc wiarygodna)
z piekla rodem(tu tez postac historyczna ale zagrana dobrze i wiarygodnie)
blow,9wrota czy nawet wrogowie publiczni
i inne

ale czy nie trzeba byc znakomitym aktorem zeby tak zagrac np jacka sparrowa, willy'ego wonka czy duke'a??
w las vegas parano rola deep'a to dla mnie rewelacja

ale filmow z nim gdzie zagral niezapomniane role i ktore bede dlugo pamietal jest dosyc sporo

akurat dicaprio nie zwrosil specjalnie mojej uwagi i choc zwykle gra dobrze trudno mi sie nim zachwycac tak jak niejednokrotnie rolami deepa

El_Magiko

Deppa.

risatta

Hehe. dokładnie - Deppa. Nie wiem dlaczego, ale ludzie czytają jego nazwisko jako "dip" ? Stąd błędna pisownia. :)

NoYouthNoHope

najławtwiej przyczepić sie do ładnej buzi, trochę więcej kreatywności, jeśli chcesz już krytykować.

NoYouthNoHope

Pomyliłeś go z Clooney'em

NoYouthNoHope

Prawda jest taka że pier*olisz farmazony. Dla mnie Pitt jest świetnym aktorem, a udowodnił to genialnymi rolami w 12 Małpach i w Bękartach Wojny.

użytkownik usunięty
NoYouthNoHope

Zgadzam się.