Christian Bale

Christian Charles Phillip Bale

8,8
147 281 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Christian Bale

Jak ten koleś może być tak wysoko w rankingu Top Świat? Dla mnie jego gra jest po prostu nudna...Niczym mnie nie zachwycił

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Rogue_7

Jest tak wysoko jak jest, choć i tak za nisko, bo to geniusz. Nie wiem czemu się akurat uczepiłeś/aś Christiana przecież przed nim w rankingu TOP Świat są aktorzy znacznie gorsi z Johnnym Deppem, Brucem Willisem czy Heathem Ledgerem na czele. Choć dwóch pierwszych lubię i mam ich w ulubionych to nigdy nie zagrają tak jak Bale, nie zbliżą się nawet do jego poziomu! Christian ma wszelkie predyspozycje by zostać następcą wielkiego De Niro i udowadnia to w kolejnych filmach. Już jako dziecko w "Imperium słońca" pokazał swój olbrzymi talent, jest to zdecydowanie jedna z najlepszych dziecięcych ról w historii kina. Był doskonały w każdym calu! Następnie zagrał masę dobrych ról w takich filmach jak Henryk V, Wyspa Skarbów, Gazeciarze, Dzieci swinga, Książę Jutlandii, Małe kobietki, Tajny Agent, Portret damy, Metroland, Idol, Maria, Matka Jezusa, Sen nocy letniej, American Psycho, Shaft, Kapitan Corelli, Władcy ognia, Na wzgórzach Hollywood, Equilibrium, Mechanik, Batman - Początek, Ciężkie czasy, Prestiż, Operacja świt, I'm Not There, 3:10 do Yumy.
Jego rolę z "Mechanika" można porównać jedynie do arcygenialnej kreacja Roberta De Niro we "Wściekłym byku". Mam tu na myśli dwie kwestie: poświęcenie się dla roli - fizyczna zmiana, oraz niesamowite aktorstwo. Tyle, że Robert przytył 30 kilo, a Christina tyle samo schudł. Bale to aktor perfekcyjny, bo nie tylko poświęca się dla roli (Mechanik, Operacja Świt) i potrafi schudnąć 30 kilo, czy też nabrać kilkanaście kilo masy mięśniowej (Batman, Equilibrium, American Psycho)...

http://www.myextralife.com/wp-content/uploads/2007/07/christianbale-770999.jpg
http://moviesmedia.ign.com/movies/image/themachinist_christianbale1_1097866350.j pg

... ale jest także perfekcyjny pod względem gry:

*Ciężkie czasy:
http://www.youtube.com/watch?v=w09rqkY0hbg

*American Psycho:
http://pl.youtube.com/watch?v=6VXRVq_1EYg

*Mechanik
http://pl.youtube.com/watch?v=4_6lVhqZP5c

Gra przeważnie w filmach bardzo dobrych, może nie tak znanych jak "Piraci z Karaibów", ale na pewno o wiele bardziej ambitnych.

Ponadto świetnie śpiewa (Gazeciarze, I'm not there) i tańczy (Gazeciarze, Dzieci Swinga) :) No i jeszcze ta zmiana barwy głosu - najlepiej to widać w Prestiżu, czy też w Batmanie (Batman / Bruce Wayne). Nikt inny nie potrafi tak znakomicie to robić. Aktor doskonały, który powinien być o wiele wyżej. 10/10.

A tak poza tym trochę mnie trochę dziwią Twoje oceny:
Cristian Bale 1/10
Heath Ledger 1/10

tymczasem:

Aleksei Chadov 10/10
Ali Larter
Chad Michael Murray 10/10
Charlie Hunnam 10/10
Ian Somerhalder 10/10
Jared Leto 10/10
Jared Padalecki 10/10
Jensen Ackles 10/10
Josh Holloway 10/10
Maciej Zakościelny 10/10
Michelle Rodriguez 10/10
Milo Ventimiglia 10/10
Orlando Bloom 10/10
Ryan Phillippe 10/10
Sophia Bush 10/10
Tim Burton 10/10
Tom Hanks 10/10
Wentworth Miller 10/10

Przynajmniej zastanawiające...

Kung_Fu_Master

Oczywiście do Tima Burtona i Toma Hanksa nic nie mam i zasługują na tak wysoką ocenę. Ale reszta?

Kung_Fu_Master

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko poprzeć Cię Kung Fu Master w 100%.

użytkownik usunięty
Kung_Fu_Master

jesli bale nie ma talenu, nie potrafi grac i jest nudny to ja chyba jestem trupem piszacym za swiatow... wg mnie bale jak na swoja pozycje jest zdecydowanie za nisko zasluguje przynajmniej na pierwsza 10... no chociaz wg ciebie zakoscielny zasluguje na 10...
Bale to perfekcjonista, profesjonalista zadko teraz spotyka sie takich aktorow

PS. co do batmana to przytyl nieco wiecej niz kilkanascie bo to bylo bezposrednio po mechaniku gdzie wazyl jakies ponad 38-40 kg a do batmana sie zagalopowal i dobil do 100kg...
a co do deppa, ledgera i willisa... zgodze sie do ostatniego bo choc obejrze z nim najwieksza szmire i tak bedzie mi sie podobac to talent ma sredni tzn ciagle tak samo gra ciagle podobne postaci itd
co do deppa i ledgera absolutnie sie nie zgadzam depp to czolowka razem z balem i innymi takze perfekcjonista w kazdym calu uwielbiam patrzec jak gra bo gra calym soba... jego kazdy gest mina mrugniecie jest gra..
co do ledgera to inna bajka on sie dopiero rozwijal i tak naprawde zaczynal grac choc na koncie mial juz kilka dobrych kreacji... i wg mnie mial duzy talent i mogl dobic do tego najwyzszego pulapu... ja go zaliczam do tej samej kategorii co deppa i bala do aktorow nie gwiazdek ktorzy lubia to co robia sa perfekcyjni maja ambicje przygotowuja sie do roli poswieceja sie jej.. wystarczy spojrzec na jego dorobek kazda rola inna.. poczawszy od oblednego rycerza poprzez braci grimm (film lekki i sredni ale warto obejrzec by popatrzyc jak gra) i monster's ball (krotko ale dobrze) czy chociazby na tajemnicach i casanovie skonczywszy... teraz tylko czekac na to ajk wypadl w mrocznym rycerzu (podobniez najlepsza rola)
hu hu hu ale sie rozpisalam

w mechaniku wazył 55kg

użytkownik usunięty
Robert_De_Niro

slyszalam ze chyba 48 co nie zmienia faktu ze kilkanascie to i tak nie jest:P

Rogue_7

twoja opinia jest bardzo interesujaca.... a po jakim filmie z jego udzialem masz takie zdanie na jego temat??? bo jesli widzialas/widziales tylko jeden czy dwa jego filmy no to sorry ale chyba trudno kogos ocenic zwlaszcza ze Christian Bale od dziecinstwa gra w filmach i zna sie na rzeczy i moim zdaniem jest dobrym aktorem

white_chocolate

Według mnie Christian Bale to aktor wybitny i za to go cenię. Choć , że jestem dziewczyną to mojej uwadze nie może ujść jego prezencja, która do słabych bynajmniej nie należy ;)
Dodatkowo - nie oglądałam jeszcze żadnego słabego filmu z jego udziałem... No. Może z początku "Podróż do nowej ziemi" zaciągała nudą (Jak Collin Farrell mógł tak zanudzać? :/ dziwne...). I nie liczy się to, że nie grał w jakichś superkomercyjnych produkcjach, jak wspomnieni wyżej Piraci z Karaibów (których zresztą też lubię, bo to kawał dobrze zrobionego kina familijnego), bo nie to jest miarą dobrego aktorstwa. Tyle ode mnie.
Pozdrawiam kinomanów.

narvanna666

Och tak... zapomniałam. Nie wliczając Batmana :P (miałam napisać i zapomniałam ;))

użytkownik usunięty
narvanna666

odziwo "podroz do nowej ziemi" gdy patrzylam w gazecie ma 4/5 gwiazdek... a ja na tym usnelam...

Rogue_7

podziwiam tego aktora, za poswiecenie w tworzeniu kreacji aktorow oraz wiarygodnosc odtwarzanych ról. Zgadzam sie w 100% z Kung Fu Masterem ;) pozdrawiam serdecznie.

Rogue_7

I tu koleżanko Rouge przegięłaś tak krytykując świetnego aktora, jakim jest Christian. Owszem, nie musisz za nim przepadać, ale stwierdzeniem, że jest taki nuudny, a skoro Cię nie zachwycił, to pooglądaj filmy z jego udziałem:) Jednych się lubi, drugich mniej, coż...

bs85

Słuchaj Rogue przegiełaś w 100% Christian Bale zajebiście gra, ale jak dla Ciebie się niepodoba jego gra jest nudny to idź ogladać KLAN razem z Rysiem i Maciusiem.

chris_lp

Nudny,kto,jak kto,ale Bale nie jest!!!Już w sumie wyczerpaliście temat.Nudna to jest gra Bruce'a Willis'a w "Łzach słońca"...:-/

chris_lp

"Słuchaj Rogue przegiełaś w 100% Christian Bale zajebiście gra, ale jak dla Ciebie się niepodoba jego gra jest nudny to idź ogladać KLAN razem z Rysiem i Maciusiem."

żenujący komentarz, nie ma co. Grunt to dobre argumenty ^^

Rogue_7

To była nędzna prowokacja. Jeśli ktoś wypowiada swoje zdanie, z którym nie zgadzają się inni forumowicze, to powinien mieć odwagę polemizować i bronić swoich racji. Wiec albo autorce postu zależało jedynie na prowokacji, albo nie ma argumentów by poprzeć swoje zdanie.

Rogue_7

Oglądałam dziewięć filmów z jego udziałem i uważam, że ma on niespotykany talent (w pierwszym filmie jaki obejrzałam, "American Psycho", grał tak wspaniale, że nie mogłam kilka nocy spać ze strachu).Christian Bale jest NIESAMOWITYM aktorem, a kto tego nie widzi jest po prostu ślepy.

Sakura114

O tak ślepy na prawdziwy talent aktorski!!!