Daniel Day-Lewis

Daniel Michael Blake Day-Lewis

8,9
30 869 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Daniel Day-Lewis

Nie rozumiem zachwytów nad tym aktorem. i nad filmami w których grał. Czy ktoś może wymienić jakieś wybitne dzieła, wielkie hity z tym panem? może lubię po prostu filmy które można oglądać wiele razy i się nie nudzą, a z Lewisem widziałem kiedyś może dwa czy 3 filmy i jakoś nigdy do nich nie wróciłem. I do tego odrzucił role w "Batman - Początek" "Jeździec bez głowy""Filadelfia""Święty"...

z brytyjskich aktorów po stokroć wole Panów:
John Hurt
Ewan McGregor
Gary Oldman
Ralph Fiennes
Peter O'Toole
Tim Roth
Liam Neeson
Colin Firth
Jeremy Irons
Ben Kingsley
Clive Owen
Michael Caine
Anthony Hopkins
Sam Neill
Christian Bale

D.D.Lewis jest jakis taki nudny przy nich.

Kokainowy_Joe

Wybitnym dziełem jest chociażby "Aż poleje się krew" czy "W imię ojca". Day-Lewis to prawdziwy aktorski kameleon, który potrafi zagrać skrajnie inne postacie, jest też jednym z najwybitniejszych przedstawicieli metody Stanisławskiego. Oceniać jego osobę przez pryzmat filmów, w których gra, jest co najmniej niepoważne, gdyż on akurat zamiast megakasowych hitów, wybiera produkcje o mniejszym zasięgu komercyjnym, ale bardziej artystycznym, gdzie może mocniej rozwinąć swoje skrzydła. Zresztą, najgorzej wypadł właśnie w najbardziej "hollywoodzkim" filmie, w jakim miał okazję zagrać, czyli w "Ostatnim Mohikaninie", gdzie jego postać nie była przesadnie skomplikowana i nie pozwalała na zaprezentowanie jego ogromu umiejętności.