Daniel Olbrychski

Daniel Marcel Olbrychski

7,7
41 158 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Daniel Olbrychski

Wielkim błędem każdego artysty jest ostentacyjne stawanie po jednej ze stron barykady politycznej. Olbrychski zbudował swoje nazwisko wiele lat temu, ale dla współczesnych na przykład nastolatków - nie znających dobrze jego filmografii - zostanie przecież na zawsze "aktorem politycznym". A to przecież degradacja, swoiste "psucie monety".

Przypalowiec

Szczera prawda. Innym, smutnym zjawiskiem jest wyskoczeniem z aktorstwa w reklamę (jak Konrad)

ottt

Reklama i aktorstwo idzie w parze ;) Jak Konrad woli reklamy banku i winiarstwo to jego wybór. Ciesz się, że reklamuje bank, anie jakiś pasztet...

pixi222

Idzie w parze, owszem ale to droga jednokierunkowa w/g mnie.
C od oKonrada, to fakt, mogło być gorzej, chociaż już mnie gość nie zaskoczy nawet pdpaskami.
:D

Przypalowiec

Jego poglądy jego sprawa, a w ogóle NIKT, nawet ty nie masz prawa zabraniać mu mówić publicznie na kogo głosuje :P Możesz jedynie krytykować, ale tylko kulturalnie ;)
Poza tym wielu np. amerykańskich aktorów określa się politycznie i jakoś nikt ich nie skreśla, jak w PL. vide Eastwood, Johansson...

pixi222

No tak... skoro amerykańscy aktorzy to robią, to jest to usprawiedliwione już zawsze i wszędzie...

Podobnie jak Przypalowiec uważam, że i tam i tu, osoby nie zajmujące się polityką zawodowo powinny od tego szamba trzymać się z daleka dla dobra swojego i bliskich.

honey_filmaniak

Usprawiedliwiam kogoś ?! Podałam jedynie analogię.
Jeśli wyborcy nie będą myśleć przy głosowaniu, a inteligentni, wykształceni i uczciwi ludzie brać się za politykę to nie zmieni się nic w tym "szambie" na lepsze.

pixi222

Na jednej ze ścian nieopodal miejsca gdzie mieszkam ktoś kiedyś sprayem napisał na ścianie:
Gdyby wybory miały coś zmienić dawno by już ich zakazano ;)

Im dłużej żyję, tym bardziej wierzę w prawdziwość tych słów.

honey_filmaniak

Umywaniem rąk i narzekaniem też nic nie zmienimy ;)

pixi222

Walcz zatem. Powodzenia! :)

honey_filmaniak

Ja nie mam ambicji politycznych, więc wolę to:
http://amnesty.org.pl/index.php?id=222 Stop przemocy wobec kobiet
i chodzić na wybory.

pixi222

Polecam do przeczytania Atlas zbuntowany.

Przypalowiec

'dla współczesnych na przykład nastolatków - nie znających dobrze jego filmografii - zostanie przecież na zawsze "aktorem politycznym"'
'Potop', jak słyszałam od znajomej polonistki, nadal ogląda się w szkole, więc może nie będzie aż tak tragicznie :) ale faktycznie kilka dziarskich ról z młodości można by narodowi odświeżyć.