Wielkim błędem każdego artysty jest ostentacyjne stawanie po jednej ze stron barykady politycznej. Olbrychski zbudował swoje nazwisko wiele lat temu, ale dla współczesnych na przykład nastolatków - nie znających dobrze jego filmografii - zostanie przecież na zawsze "aktorem politycznym". A to przecież degradacja, swoiste "psucie monety".
Reklama i aktorstwo idzie w parze ;) Jak Konrad woli reklamy banku i winiarstwo to jego wybór. Ciesz się, że reklamuje bank, anie jakiś pasztet...
Idzie w parze, owszem ale to droga jednokierunkowa w/g mnie.
C od oKonrada, to fakt, mogło być gorzej, chociaż już mnie gość nie zaskoczy nawet pdpaskami.
:D
Jego poglądy jego sprawa, a w ogóle NIKT, nawet ty nie masz prawa zabraniać mu mówić publicznie na kogo głosuje :P Możesz jedynie krytykować, ale tylko kulturalnie ;)
Poza tym wielu np. amerykańskich aktorów określa się politycznie i jakoś nikt ich nie skreśla, jak w PL. vide Eastwood, Johansson...
No tak... skoro amerykańscy aktorzy to robią, to jest to usprawiedliwione już zawsze i wszędzie...
Podobnie jak Przypalowiec uważam, że i tam i tu, osoby nie zajmujące się polityką zawodowo powinny od tego szamba trzymać się z daleka dla dobra swojego i bliskich.
Usprawiedliwiam kogoś ?! Podałam jedynie analogię.
Jeśli wyborcy nie będą myśleć przy głosowaniu, a inteligentni, wykształceni i uczciwi ludzie brać się za politykę to nie zmieni się nic w tym "szambie" na lepsze.
Na jednej ze ścian nieopodal miejsca gdzie mieszkam ktoś kiedyś sprayem napisał na ścianie:
Gdyby wybory miały coś zmienić dawno by już ich zakazano ;)
Im dłużej żyję, tym bardziej wierzę w prawdziwość tych słów.
Ja nie mam ambicji politycznych, więc wolę to:
http://amnesty.org.pl/index.php?id=222 Stop przemocy wobec kobiet
i chodzić na wybory.
'dla współczesnych na przykład nastolatków - nie znających dobrze jego filmografii - zostanie przecież na zawsze "aktorem politycznym"'
'Potop', jak słyszałam od znajomej polonistki, nadal ogląda się w szkole, więc może nie będzie aż tak tragicznie :) ale faktycznie kilka dziarskich ról z młodości można by narodowi odświeżyć.