Daniel Olbrychski

Daniel Marcel Olbrychski

7,6
41 003 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Daniel Olbrychski

Ile ten człowiek zna języków obcych?? Co raz przewija mi się informacja że grał w jakimś zagranicznym filmie, a tu też jest pełno produkcji z jego udziałem. Nigdy za nim nie przepadałam, ale z tego jednego powodu nie jestem w stanie go nie podziwiać.

dkf

na pewno ang, rosyjski, francuski. Nie jestem pewna co do niemieckiego i norweskiego? w niektórych filmach wypowiadał się w tych językach, ale czy je umie, to głowy nie dam sobie uciąć.

użytkownik usunięty
annusek14

Angielski i rosyjski na pewno.
Francuski i niemiecki z tego co wiem to średnio.
A kwestie po norwesku były po prostu wyuczone.

"Angielski i rosyjski na pewno.
Francuski i niemiecki z tego co wiem to średnio."

Zna jeszcze dobrze włoski z tego co wiem.

spiwi

O włoskim i ja słyszałam - grał w jakichś filmach włoskich.

Makrauchenia

a węgierski? bo też u madziarów w paru filmach ostatnio zagrał.

spiwi

Francuski na poziomie zaawansowanym, bo 1) maglował ileś lat w domu 2) wyjechał do Francji na kilka lat 3) grał we francuskich teatrach
Rosyjski na poziomie zaawansowanym, bo często pracuje z Rosjanami.
Angielski podstawowy gdzieś tam się przewija od początku kariery, ostatnio podkręcił.
Niemiecki - dubbing, ale - moim zdaniem - dobrze robiony; z wszystkich obcojęzycznych (a dubbingowali go jeszcze po włosku, po węgiersku, po chorwacku - wpisywani lektorzy w czołówkę) najlepiej dobrali mu barwę głosu.

'Kwestie po norwesku'? Chodzi ci o 'Dagny'? Jeśli dobrze pamiętam 'Dagny', to jego część była dubbingowana po niemiecku, ale może coś przegapiłam. Niby i to, i to język germański. Dagny Juel Przybyszewska była jednak faktycznie Norweżką, i od czasu do czasu coś tam się pojawia w tym języku; sam film to produkcja norwesko-polska.

annusek14

Nieźle.

TangoAndWaltz

Lokalna wersja Christophera Lee :)

dkf

Doczytałam się o francuskim od mamy, rosyjskim z powodu Okudżawy i angielskim w rok z powodu propozycji z Ameryki. Ale w innym wywiadzie mówi o angielskim jako swoim czwartym języku obcym, więc coś jeszcze chyba dochodzi (linki niestety system blokuje, bo strony o filmie, więc nie daję).

TangoAndWaltz

Tutaj mamy nieco o kwestiach językowych u pana Daniela
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/czy-wiek-jest-przeszkoda-w-nauce-jezykow-o bcych,10050.html
chociaż pandemia chichotu pań uroczych jest taka, że trzeba uszy nadstawiać w szpic i na język polski, a jajko, zdaje się, mądrzejsze od kury. Jak komuś się uda i spisze te klątwy po grecku, moje uznanie :))

TangoAndWaltz

['zaponi oso to klipos aplodi' chyba tam jest, ale nie znam greczyzny, głowy nie dam sobie uciąć; w każdym razie na pewno nie jest to swojskie, krążące powszechnie 'malaka', czyli 'pan od samoobsługi'; niemniej przy którymś tam słowie wyskoczyła mi strona z panienkami ;)]

TangoAndWaltz

' angielski to mój czwarty język, po polskim, francuskim i rosyjskim'
jeszcze inny wywiad (Elżbieta Pawełek, ' Udało mi się do kwadratu')
Czyli na chwilę obecną - natywny polski, mocno francuski i rosyjski, nieźle angielski, epizodycznie niemiecki, włoski, japoński, grecki itp.
['Czwarty język obcy' był w wywiadzie 'Brałem w ramiona wiele kobiet'/ Świderski]

TangoAndWaltz

W autobiografii ('Anioły wokół głowy') pisze, że teksty włoskie i niemieckie mu dubbingowali, w tym w jednym filmie tak dobrze, że jego syn z niemiecką aktorką, niemieckojęzyczny, nie kapnął się jako malec, że tatusia 'podłożyli', i był absolutnie pewien, że tato nauczył się po niemiecku :))

TangoAndWaltz

Pardon, trochę tu poplątałam z synami. Cytuję właściwy fragment. Też dookoła Barbary Sukowej sprawa, ale inny nieco układ.
'Dubbingował mnie bardzo dobry niemiecki aktor teatralny Hans-Michael Rechberg, ojciec
pierwszego syna Barbary Sukowej, wówczas dwunastoletniego Hansa. Oglądając film w telewizji,
chłopiec nie spostrzegł, że nie mówię na ekranie własnym głosem, a co dziwniejsze.
nie rozpoznał głosu swojego ojca. Sądził, że Daniel nauczył się tak dobrze mówić po niemiecku.'

TangoAndWaltz

Tak czy siak, układ filmowo-rodzinny ciekawy.

TangoAndWaltz

[francuskim od mamy, rosyjskim z powodu Okudżawy... - patrz na Interii]