Kupiłam w antykwariacie książkę Marii Oleksiewicz "535 dni Potopu", w rozdziale "Awantura o Kmicica" są zamieszczone negatywne opinie i przeczucia krytyków filmowych, co do obsadzenia Olbrychskiego w roli Kmicica. My, jak wiemy, spisał się na medal, ale ówcześni felietoniści i krytycy obawiali się, jak sobie poradzi.
Janusz Czapliński pisał w 1971: "Ogromna większość zwyczajnie nie widzi pana Olbrychskiego w roli Kmicica (...) Pan Olbrychski przy najlepszej nawet charakteryzacji i na wysokich obcasach - nie jest typem, jaki nam wyczarował Sienkiewicz".
Janusz Głowacki: "Olbrychski nie powinien grać w Potopie, bo grał Azję i wszyscy pamiętamy, że jest mały, czarny, ma brodę i się garbi, nawet na palcach jest niższy od małego rycerza i nie ma wyższych studiów artystycznych. Niech sobie nieuk gra duńskiego Hamleta a nie naszego Jędrka Kmicica" :))
Zaciekawiło mnie, że wszyscy pili do wzrostu Olbrychskiego, szukałam w necie, ale nie znalazłam - wie ktoś może z was, ile pan Olbrychski ma wzrostu? Czy rzeczywiście "nawet na palcach jest niższy od małego rycerza"? :)
Pozdrawiam wszystkich fanów filmowego (i Sienkiewiczowskiego oczywiście też) Kmicica.