Przykłady:
Eddie Murphy Delirious
Eddie Murphy Raw
Eddie Murphy - Arsenio Hall Show
Można je znaleźć na youtube.
Leje ze śmiechu za każdym razem jak go oglądam, na spontanie jest również niesamowity. Takiej improwizacji jeszcze u nikogo nie widziałem.
Co prawda upodobał sobie śmianie z konkretnych społeczności, albo sławnych ludzi. Czasem robi to w prymitywny sposób, albo po prostu wyśmiewa zachowania. Wyśmiewa też obyczaje, czasem wali dowcipy z siebie.
Ale jak zaczyna, można nie wstać z podłogi. W pojedynkę leję, a pamiętam jak w kumplem oglądałem - chyba przez 15 minut nie oddychałem.
Wielka, ale to wielka szkoda, że nie poszedł w tym kierunku. Jako aktor jest dobry, ale jako kabareciarz jest rewelacyjny.
Te dwa widziałem.Szkoda że już czegoś takiego nie robi, mógłby zrezygnować z robienia filmów na jakiś czas i czekać na super rolę , a w tym czasie robić stand'up (czyli Raw ,Delirious).
On jest świetny jako kabarecista i aktor...zrobił ogromną karierę aktorską w ilu filmach zagrał ON MA TALET JEST GENIALNY!!!!
Eddie to nie kabareciarz, tylko stand up'owiec.To jest różnica,bo kabareciarz zazwyczaj występuję z kimś,a Eddie nie.I on sam jest lepszy niż kabaretów ani mru mru ,moralnego nie pokoju itd.Wg mnie to na tvp 2 nie powinni puszczać kabaret (to mnie się już znudziło i nie tylko mnie) lecz powinni pokazywać takie stand up jak Murphy.A pro po jesienią poleci Whose line polska wersja i tam właśnie będą występować raczej kabareciarze , więc to będę oglądał ( tylko dlatego ,że wersja amerykańska była arcydziełem).
W Polsce bardzo dobry Stand up robi Czarek Pazura. Wszystkie jego występy obejrzałem po parenaście razy.
Co do Whose Line - startuje polska wersja u nas, czy puszczają amerykańską edycję?
Whose line ma być całkiem polska wersja lecz podobna do de lama's (chyba hiszpańska).Ja bym wstawił tam Górskiego (k. moralnego niepokoju) ,Żurka ( neo-nówka ),Cezary Pazura (może jako prowadzący) ,(któregoś z ani mru mru,oraz Kałamgaę ( łowcy.b) i na pewno nie z kabaretu paranienormalni (tej Mariolki).
Powinien być też ktoś mało znany,ale z dużym poczuciem humoru.Polskie whose line ,na pewno będzie gorsze od amerykańskiej wersji,bo nie ma u nas takiego w Polsce Ryana,Brada,Colina i Drew'a, a nawet takiej Denny.Wg mnie Denny jest lepsza od większości polskich kabaretów.