Gary Oldman

Gary Leonard Oldman

8,6
115 126 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Gary Oldman

Gary Oldman to wielki, niedoceniony aktor. Niesamowita charyzma sceniczna, możliwość wcielania się w każdą niemal postać (czy sądzicie, że np. Al Pacino mógłby zagrać Zorga z Piątego Elementu? Nie, bo jest zaszufladkowany. Na ogół grał "gangusów", bądź policjantów). Naprawdę, możnaby długo wymieniać jego zalety...

użytkownik usunięty
Drexl_Spivey_2

O tak Drexl; nota bene mówiąc, masz w avatarze i nicku jedno z moich ulubionych wcieleń Gary'ego: Drexl Spivey był niesamowitą postacią! Skradł cały film! To był mój pierwszy, prawdziwy romans z tym filmem...
Akcent Gary'ego z początku wyprowadził mnie z równowagi, następnie kiedy odetchnełam i wyszłam z pierwszego szoku, zerknełam na obsade raz jeszcze, potem na szklany ekran i powoli do mnie dotarło, że to Gary... Tak niesamowicie idealnie odegrana rola, mimo że drugoplanowa, to wybił się na pierwszy plan i przyćmił Chrisa. Ta rola to prawdziwa perełka: Oldman mówi jak rodowity murzyn!

No, ale nie o tym był post założyciela...
Niestety zgadzam się, że jest niedoceninany, przynajmniej na chwilę dzisiejszą. Musi grywać w filmach takich jak Harry Potter, podczas gdy stać go na o wiele ambitniejszy repertuar, ale niestety reżyserzy tego nie widzą... Nad czym osobiście ubolewam. Gary'ego nie da się zaszufladkować, charyzmę posiada niewątpliwą, jest to uważam najlepszy aktor swojego pokolenia. Należy (przynajmniej u mnie) do ścisłej czołówki.

Pozdrawiam serdecznie-Melody_Jodie

Już wiele razy podkreślałem , że to najlepszy aktor w historii kina.

Drexl_Spivey_2

Niedoceniony?? Jedynie przez akademie Oscarów jest niedoceniony, bo nie znam nikogo kto by powiedział, że to słaby aktor.

Drexl_Spivey_2

Niedoceniony?? Jedynie przez akademie Oscarów jest niedoceniony, bo nie znam nikogo kto by powiedział, że to słaby aktor.

użytkownik usunięty
Szajba

Szajbo, nie chodzi o to, ze ktos uwaza że jest słabym aktorem, a jedynie o to, ze niedocenienie go przelewa się i ma fatalne skutki w rolach, jakie ostatnio sa mu proponowane, a własciwie były, bo teraz nie ma juz zadnych. Akademia Oscarów to jedno Wielkie Towarzystwo Wzajemnej Adoracji i nie ma co sobie na nie psuc nerwów, szkoda mojego (i tak juz zszarganego) zdrowia.

Czy ja wiem, czy to wynika z braku docenienia... DeNiro też nie ma propozycji dobrych, Pacino też nie. W XXI wieku powstały tylko dwa arcydzieła. Prawdziwa historia(2005) i Moulin Rouge!(2001), także o wielkie role i wielkie filmy, trudno w dzisiejszych czasach.

użytkownik usunięty
Szajba

No ja niestety, ale nie zgodze sie z zadnym stwierdzeniem. Uważam, że DeNiro czy Pacino dostają dobre propozycje filmowe, o ile dobrze rozumiem chodzi o czasy współczesne, tak? Uwazam że ich role w obecnych latach nie stoją aż na takim złym poziomie, zeby stawiac ich pod kreska 'dobre'.
W XXI wieku powstało wiecej arcydzieł niz te które wymieniłes, a byajmniej Moulin Rouge sie do nich nie zalicza. Prawdziwej Historii nie widziałam. Uważam, ze teraz powstaje naprawde duzo dobrych filmów, tyle, że wiekszosc z nich nie ma po prostu reklamy z takim rozmachem, zeby ich plakaty waliły sie po wszystkich kinach, czy sklepach ruchu i duzo osób o nich po prostu nie słyszało. Co nie oznacza, że ich nie ma. Mówie to zarówno o kiniezza oceanu, jak i kinie europejskim i nie tylko. Zupełnie nie wiem, skad sie bierze to dziwne stwierdzenie, ze nie mozna, a bynajmniej jest szalenie trudno stworzyc arcydzieło. Nigdy nie było łatwo. Moze to wina tego przesytu? Tych czesto gniotów które sa z wieksza pompa reklamowane nizeli filmy wartosciowe?
Owszem, nie znajde teraz artysty takiego formatu jak Fellini, co nie znaczy ze teraz arcydzieło sa trudniejsze do stworzenia w czasach dziesiejszych.
co do Wielkiech ról.... Aktorzy stwarzaja je tuz pod naszym nosem, tylko my czasami nie potrafimy ich dostrzec. W samych latach na przykład, 2001-2007, artysci stworzyli mnóstwo niezapomnianych, genialnych kreacji aktorskich w filmach byc moze i sredniej klasy, ale aktor z klasa nawet z epizodu moze uczynic role pierwsziplanowa i wielka.