Helena Bonham Carter

8,7
108 621 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Helena Bonham Carter

które już dawno powinny mieć Oscara w gablocie. Teraz już wiem, że Oscar=mniej więcej tyle, co Złoty Popcorn.

ciotkaEliza

zgadzam się, jest masa niedorzecznie przyznanych oscarów, nie wiem czemu aktorzy wciąż o nim marzą

vilee

Zwłaszacza w tym roku. Najlepszy film- "Operacja Argo"?. Chociaż wiadomo pewnie, z jakich powodów. Anne Hathaway w Les Mis była rewelacyjna, ale w moim wyczuciu była trochę zbyt na pewniaka, moim zdaniem powinna go dostać Amy Adams. O Lawrence nie wspomnę. Zgoda, zagrała OK, ale wśrod nominowanych aktorek dla mnie każda była lepszą kandydatką. To była normalna, dobra rola, a nie rewelacja godna Oscara.

ciotkaEliza

tu też się zgadzam, i jeszcze ta obama, jej obecność pokazała, że polityka ma wpływ na oscary

użytkownik usunięty
vilee

Obama była, bo pasowała tematycznie do filmu.

tak czy siak, pierwotnie miał być ktoś inny

użytkownik usunięty
vilee

Tego nie wiem. Mimo wszystko Oscary jakimś wyznacznikiem są, bo choć często można się nie zgadzać z wygranymi, to jednak nominowane są dobre filmy i dobrzy aktorzy.

też racja, ale kiedyś ciężko było powiedzieć kto dostanie oscara, mam wrażenie, że teraz są trochę bardziej przewidywalne, np. ten oscar dla lawrence ;-)

użytkownik usunięty
vilee

Jak dla mnie jedynym pewniakiem była Hathaway. Helena powinna mieć Oscara za Sztukę Latania, gdzie zagrała wyśmienicie. jej inne role mogą być dobre i bardzo dobre, ale nie są raczej w oscarowym stylu.

właśnie o to mi chodzi, miałam pewność, że helena i amy nie dostaną a powinny ;-)

Zadam pytanie, bo nie zgłębiałam tej sprawy- dlaczego właśnie pani Michalina Obama czytała werdykt na najlepszy film? "Pasowała tematycznie", czyli... czyli już z góry było ukartowane, który film wygra? Coś mi się nie podoba ta polityka.

użytkownik usunięty
ciotkaEliza

No cóż, przecież nie wybierają zwycięzcy dopiero na gali, prawda? Już wcześniej zwycięzca jest wybrany a na gali tylko otwierają kopertę. Zawsze tak jest.

Miałam na myśli to, że dali "podpowiedź" publiczności.

użytkownik usunięty
ciotkaEliza

I co z tego, skoro zrobili to w chwili ogłaszania zwycięzcy?

ciotkaEliza

Ona rzeczywiście powinna mieć Oscara, bo jest fenomenalna. Rickman na przykład też jest świetnym aktorem, a także nie ma Oscara, a powinien :D

ciotkaEliza

powiedzialbym tak ameryka rzadko daje oscara anglikom

sobol1237

Dokładnie, a szkoda... bo brytyjskie aktorstwo jest na wysokim poziomie moim zdaniem.

użytkownik usunięty
Eleyne

Dla mnie lepsze niż amerykańskie.

użytkownik usunięty

Zgadzam się. Co prawda najlepsza żyjąca aktorka jest amerykanką, ale ogółem amerykańskie aktorstwo jest zbyt... nachalne? Przerysowane? Trudno sobie wyobrazić, żeby ludzie mówili w ten sposób na co dzień. Brytyjczycy są bardziej realni w swoich rolach. Wystarczy spojrzeć na "Jak zostać królem".

użytkownik usunięty
sobol1237

I to jest chyba najważniejszy powód.

Najbardziej utytułowany aktor przez akademie to Brytyjczyk więc wątpię.