Humphrey Bogart

Humphrey DeForest Bogart

8,5
10 329 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Humphrey Bogart

Niepowtarzalny aktor, legenda, miał swój specyficzny styl. Smuci to, że wielu ludzi nie ma nawet pojęcia kim był...

_ENKI_

Dokładnie. Ja mam 16 lat i gdyby zapytać kogoś z mojej klasy kim jest Bogart zapewne nikt by nie wiedział. Ja też bym go nie znała, gdyby nie fakt, że uwielbiam kryminały Chandlera i poznałam Bogarta jak Philipa Marlowe'a. Poza tym w telewizji mogliby od czasu do czasu puscić jakiś film z nim - moze wtedy więcej ludzi by go poznało.

_ENKI_

rewelacyjny aktor, bardzo męski . ;)

mrs robinson

Zgadzam się. Jestem po obejrzeniu Casablanki, w której wywarł na mnie ogromne wrażenie. :)

Kirsty16

wg mnie jest ikoną i wzorem jeśli chodzi o aktorstwo, pierwszy raz go zobaczyłam w Casablance, która była zdecydowanie za smutna jak dla mnie, historia trochę za płytka, ale jak na tamte lata całkiem poruszająca. Rozpłynęłam się gdy zobaczyłam razem Bogarta i Bacall w „Mieć i nie mieć”, co to była za para! Byli elektryzujący i magnetyzujący, nie można oderwać od nich wzroku, coś pięknego. Polecam jego dwa Oskarowie filmy „Sokół Maltański” z 1941 roku i „African Queen” z 1951 roku. Szkoda, ze zmarł tak wcześnie, bo w wieku 58lat, na raka krtani. Ale jego głos, sposób chodzenia i charyzma zapada głęboko w pamięci, już po pierwszym filmie.

SugarrKane

Ja ze swej strony polecę jeszcze jego świetną rolę w "Skarb Sierra Madre".

pan_dziejaszek

właśnie chciałam o tym filmie wspomnieć ;)) ostatnio oglądałam same amerykańskie produkcie, typu Kapitan Ameryka czy Transformers, i chociaż filmy podobały mi się... taka typowa rozrywka... to gdy dzisiaj obejrzałam SKARB poczułam jakby ulgę... że jednak lepsze filmy tez istnieją ;) hihi
a za role DOBBSa powinien dostać oscara !

_ENKI_

pieprzyć innych ludzi :)
Pozdro !!