Lśnienie - jako lekki psychol wypadł świetnie
Batman - tu jako Jocker jeszcze lepiej
Chinatown - w roli detektywa też się nieźle sprawdził
"Inflirtacji" nie oglądałem.
Nie da się dać jednej z najlepszych ról Jacka bo wszytkie są dobre, podam moje ulubione:
1.Joker of course
2.Lot nad kukułczym Gniazdem
3.Lepiej być nie może
4.Infiltracja
5.No i oczywiście za role Jake'a (J.J Gites) w Chinatown Polańskiego
"Swobodny jeździec" - mała rola, ale pijaczyna George Hanson zostaje w pamięci widza na zawsze.
"Chinatown" - tutaj Nicholson wciela się w postać detektywa uwikłanego w wielką intrygę. Bardzo dobry film, trzyma w napięciu, jedna wielka zagadka.
"Lot nad kukułczym gniazdem" - chyba największa jego rola w karierze.
"Lśnienie" - Kubrick pokazał, że można stworzyć wstrząsający i straszny horror bez nadużywania krwi czy używania tandetnych efektów specjalnych. Jack świetnie zagrał wariata, choć niektórzy pewnie twierdzą, że nie musiał jego grać ;)
Poza tym polecam "Zawód: Reporter", "Batman", "Infiltrację", "Lepiej być nie może" i "Schmidta", dzięki któremu być może inaczej spojrzycie na starość i na samego Jacka Nicholsona.
Czekamy na 2008 rok i The Bucket List. Miejmy nadzieję, że spokojnie będzie można umieścić jego postać w tym temacie.
"Rzuccie JEDNĄ rolą Nicholsona którą uwazacie za najlepszą." Rozumiem że trudno jest wybrać tą najlepszą gdyż miał wiele dobrych ról, ale jak jedna to jedna. Jack Torrance.
Oglądałam lśnienie ale tak mnie Nicholson przeraził jedną miną że wylaczyłam.
brr
To sie nazywa sztuka.
ja od dzisiaj za najlepsza jego role uważam epizod w 'Sklepiku z horrorami'.... kto widzial, ten wie dlaczego :D
Lot nad kukułczym gniazdem
Jack najlepiej zagrał Randle Patricka McMurphy'ego w zakładzie psychiatrycznym Milosa Formana.
"Lśnienie"
"Lot nad kukułczym gniazdem"
"Chinatown"
Ogólnie świetny facet, chociaż trochę szatańsko wygląda :P
1lepiej późno niż później
2lotnad kukułczym gniazdem
3Czarownice z Eastwick
4lsnienie
5 batman
robert eroica dupea
J.J. Gites
George Hanson
David Locke
McMurphy
Billy Budduskey-ostatnie zadanie
"Never rub another man's rhubarb" :D
"Lot nad kukułczym gniazdem" to pewnie ta najlepsza, ale George z "Easy Ridera" niezapomniany na zawsze
Jak dotychczas uważam, że najlepiej zagrał w "Lśnieniu". Świetny świr, strasznie naturalnie mu to wyszło. ;D
Mam czasem wrazenie, ze Jack jest lekkim swirem bo z niezwykla latwoscia przychodzi mu grac takie postacie.No ale wybitym aktorem jest i basta!
Lepiej być nie może
Ludzie honoru
Lśnienie
i wiele, wiele innych, ale mój number one to "Lepiej być nie może"
Pzdr. :*:*:*
W lepiej późno niż później i w Lepiej być nie może - przezabawny :-)
jako Joker w Batmanie - świetny !!!
Ja polecam jego role w filmie "Bucket List" polski tytuł "Choć goni nas czas". Niestety film wyjdzie w Polsce dopiero w marcu, ale jak ktoś mieszka poza granicami Polski to polecam wybrać sie na to do kina. Świetna rola Nicholsona oraz Freemana
Schmidt
Lśnienie
Marsjanie atakują
Czarownice z Eastweck
Batman - jako Jocker- jego uśmiech mnie zniewala, właśnie na komputerze mam tapetę z wielkim uśmiechem Jockera ;)
czekam na premiere The bucket list ;)
Fakt, Witek! Jego rola w "Swobodnym..." była dość epizodyczna, ale jak się pojawiał to i tak był najlepszy((coś a'la Marlon w "Czasie Apokalipsy")). Obok w/w filmów to Jack dobrą kreację stworzył, rownież w "Obsesji" Penna!
pozdro...