Jake Gyllenhaal

Jacob Benjamin Gyllenhaal

8,7
137 836 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jake Gyllenhaal

Amerykanie go nie lubią czy po prostu kandydował do roli pierwszoplanowej? Może jedno i drugie?

Howler

A mnie zastaniawia czemu właściwie do Oscarów nominowany został jako aktor drugoplanowy... przecież Michelle Williams (jesli zrobiłam bląd w jej nazwisku to sorry :P) równiez została nominowana za rolę drugoplanową, a przecież jej rola w BM była 'odleglejsza' niz rola Jake'a.
A jeśli chodzi o Złote Globy to nie sądzę, że nie został nominowany ze względu na niechęć ze strony amerykanów. To musiało być coś innego... może uważali, że inni byli lepsi, nie wiem :P

Reeze

Producenci chcieli dać szansę i Jake'owi, i Heathowi. A że to właśnie Ledger "podbija" cały film sceną z koszulami /i to właśnie Ennis jest głównym bohaterem "Brokeback Mountain"/, to jego rola została uznana za główną, a nie rola Jake'a.
Chyba nie ma precyzyjnego określenia na rolę pierwszo- i drugoplanową w filmie. Najlepszym przykładem jest Hopkins w roli Hannibala Lectera w "Milczeniu owiec". Jest na ekranie 16 minut, a dostał Oscara za rolę pierwszoplanową.

Howler

dopiero teraz zauważyłem to dzięki Twojemu wątkowi. Do tej pory miał jaki taki szacunek do Złotych Globów (na pewno większy niż do Oscarów). Ale po tym... On zasługiwał nie tylko na Globa, ale i na Oscara... Co za rola!!! A Oscara dostał mierny Clooney... :(((

garfunkel

Globy i tak są lepsze bo Brokeback Mountain zdobyło statuetkę za najlepszy dramat (O ile dobrze pamiętam :P)

Reeze

A najlepsze są BAFTY!
Gdybym miał próbować przyznać nagrody obiektywnie, to przyznałbym właśnie w tych czterech kategoriach: film, reżyser, scenariusz i aktor drugoplanowy. I oczywiście piosenka, której na BAFTACH nie ma, a do Oscara nawet nie była nominowana /tutaj plus dla Globów/. Reszta ujdzie, bo Wyznania gejszy miały świetne zdjęcia i muzykę, a Hoffman i Rachel Weisz zasługiwali na swoje nagrody co najmniej tak, jak Ledger i Williams.

Howler

A jeśli mowa o piosenkach to na Oscarach nie popisali się za bardzo. Takie średnie były te nominowane, nie mówiąc już o tej co wygrała. Wciąż zagadką dla mnie jest to, czemu nie nominowali w tej kategorii Brokeback.
Gdybym przyznała, że BAFTY są dobre to tylko z powodu, iż BM zgarnęło dużo statuetek... o ile mnie pamięć nie myli. Z resztą o istnieniu tych nagród dowiedziałam się dopiero w tym roku :P Niezła ignorantka ze mnie, nie ma co... ;)

Reeze

Nie s jedyna:). Ale ja juz czekam na 4 kwietnia i Brokeback na DVD !!!! AAAA! Teraz moj ulubiony temat!

aniolek_12

4 kwietnia?? kurcze dzieki za info, bo ja tu juz sie od dluzszego czasu gorączkuje kiedy w koncu bede mogla miec ten cudny film...;)

_myslicielka_

ale 4 kwietnia w USA i Kanada(uff, jak dobrze, tutaj jest w kinie od wrzesnia:P), a Polsce chyba pozniej.

Reeze

BAFTY już w poprzednich latach nieźle przyznawały nagrody. Wprawdzie czasami są za bardzo subiektywni i dają nagrody samym sobie /tzn. Brytyjczykom/, ale w tym roku "Wierny ogrodnik" dostał tylko jedną nagrodę z dziesięciu nominacji.

Howler

przecież amerykanie też dają samym sobie

Reeze

Mi brakowało nominacji dla "Brokeback Mountain" w kategorii: piosenka i montaż. Ale "Historię przemocy" też pominęli przy montażu. Nie wiem, co robi tam "Człowiek ringu" i "Spacer po linie".