Jake Gyllenhaal

Jacob Benjamin Gyllenhaal

8,7
135 523 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jake Gyllenhaal

Chyba nie ma osoby, która nie miałaby trudności w wymówieniu nazwiska Jake'a. W końcu on sam się na ten temat wypowiedział, a rezultat jest dość.. zaskakujący.
link: http://www.youtube.com/watch?v=j3GN_YQKR1k&feature=player_embedded#!

protege_moi91

Też to dzisiaj zobaczyłam, i nigdy bym nie pomyślała, że tak wymawia się jego nazwisko...

marcelina__

Bo tak się go wcale nie wymawia. Ten filmik to jest jeden wielki żart. Oglądałam kiedyś wywiad, w którym Jake naprawdę uczył dziennikarza wymawiać swoje nazwisko i w wersji zamerykanizowanej brzmi ono jak "Dżilenhol" (a w wersji szwedzkiej, oryginalnej podobno jak "Jilenhaal"). To całe Jelenhulehe to żartobliwa odpowiedź Jake'a na wszelkie problemy dziennikarzy/fanów/innych aktorów z wymową jego nazwiska. Podał im taką wersję, że trudniejszą trudno sobie wyobrazić (oczywiście jeśli chodzi o to konkretne nazwisko). Zresztą wydaje mi się, że dziennikarz dobrze wiedział, że to żart, a może nawet wcześniej, przed programem wspólnie to sobie ustalili.

Laura_Melody

Może i masz trochę racji, ale Jake jest Żydem i jego nazwisko rzeczywiście może tak brzmieć w oryginale.

protege_moi91

Jake jest Żydem od strony mamy, a jego tata jest Szwedem, więc nazwisko jest szwedzkie. Poczytaj sobie komentarze pod tym filmikiem na youtube, jeśli nie przekonują Cię moje słowa. Znajdziesz tam to samo, co pisałam wyżej - Jake żartował.

Laura_Melody

http://translate.google.pl/#en|sv|Gyllenhaal%0A jak jest szwedem to tym bardziej robisz niepotrzebne zamieszanie (włącz sobie na podanej przeze mnie stronie głośnik). Kolega ma na nazwisko Jacek i w usa nikt nie wymawia jego nazwiska poprawnie tylko dżake i czy tak wymawia się poprawnie jego nazwisko? NIE! wiec nie pisz tu o żartach. To, ze ludziom nie chce się nauczyć poprawnego wymawiania nazwisk nie oznacza, ze robią to poprawnie;/ Nie chcę Cię obrażać bo nie to mam na myśli. Jednak skoro nazwisko ma szwedzkie to ludzie powinni nauczyć się poprawnego wymawiania nazwiska a nie szukać (nie wiem jak to nazwać) zangielszczonej wersji. Także nie nie bierz tego jako atak na swoją osobę bo naprawdę nie chce Cię obrazić czy wyśmiać, czy też poniżyć.

LaraNotsil

Ja robię zamieszanie? Wejdź w linka podanego przez Noelismatic i zobaczysz, że mam rację, a pierwszy filmik rzeczywiście jest żartem, więc nie rozumiem o co chodzi. To nie ja wymyśliłam, że jego nazwisko wymawia się Dżilenhol i nie pisałam tego dla kaprysu. Jego rodzina przyjęła taką wymowę pokolenia temu i napisałam tylko, że taka wersja jest poprawna obecnie, bo tak wymawia swoje nazwisko Jake, jego siostra i ich rodzice. Z tego co o nich czytałam wynika, że rodzina Jake'a od strony taty ma korzenie w Szwecji, ale jest kompletnie zamerykanizowana, bo od 4 pokoleń mieszkają w USA. Nie wnikam, czy to dobrze czy źle, że postanowili zmienić oryginalną wymowę swojego nazwiska, ale tak już jest i podany przez Ciebie przykład tu nie pasuje, ponieważ nazwisko Twojego kolegi powinno się wymawiać jako Jacek, bo on je tak wymawia i jego rodzina też, a inni robią to źle, a Jake jako Amerykanin wymawia swoje szwedzkie nazwisko jako Dżilenhol, więc byłoby głupio, gdyby ludzie naokoło wmawiali mu, że to robi to źle i wymawiali je po szwedzku. Wymowa i pisownia nazwisk jest kwestią umowną, więc to czy są wymawiane poprawnie nie zależy od ustalonych sztywno zasad. Według mnie pasuje tu przykład Ralpha Fiennesa, którego imię wymawia się jako Rejf, chociaż w większości przypadków, gdy ktoś nosi takie imię, wymawia się je jako Ralf. Rodzice Fiennesa postanowili, że taka (staroangielska) wymowa odpowiada im bardziej, więc taka jest poprawna i inni muszą się dostosować. Tak samo aktorka Sophia Miles nie jest Sofi(j)ą, jak większość, tylko Sofają, bo tak wymyślili sobie jej rodzice (w niemal każdym wywiadzie, który z nią oglądałam poprawiała prowadzącego, który mówił na nią Sofia).

Laura_Melody

a już myślałam, że źle wymawiamxD

protege_moi91

Niezle, nigdy bym tak nie wymawiał jego nazwiska. Innym z którym mam problem to Matthew McConaughey

Lukaszek

Ja zawsze wymawiałem Dżilehol, ale z napisaniem nadal mam problem :))

protege_moi91

po tym jak dowiedziałam się, jak się wymawia imię Elijah'a Wooda już nic mnie nie zdziwi. nawet "Yil-en-hoo-luh-hay" ;P

prestidigitatorka

a jak się wymiawia imię Elijaha Wooda? I nazwisko Matthew McConaughey? Nie Elaja i Makkonahiu?;)
z pisownią nazwiska Jake'a nie mam problemu, pamiętałam ją po Donnie Darko (pisałam o Jake'u koleżance w liście;) ale to "dżi" nigdy mi tam nie pasowało, za chińskiego boga... dla mnie już chyba na zawsze pozostanie "gylenhol":/

charliehale

imię Elijah to jest coś w stylu elajdża (widziałam to kiedyś na youtubie), a McConaughey to wg tego jak to czytają w tv to makkonahi :)

Fluorescent_Adolescent

naprawdę Elajdża? Tragedia:/ studiuję filologię angielską i zwykle nie mam problemu z odczytaniem słówek, ale Gyllenhaal i Elijah najwyraźniej stanowią wyjątki:/ olać, moja sprawa jak to wymiawiam, i tak każdy wie o kim mówię i nikomu jeszcze nie zdarzyło sie mnie poprawiać;D

charliehale

no ja mam zamiar studiować filologię angielską a i tak mówię po prostu Elijah i Dżylenhal, ale ogólnie to zasady ich nie obowiązują, bo ich nazwiska nie są angielskiego pochodzenia ;p

charliehale

Elijah brzmi troszkę inaczej. tj 'Ilajdże'

protege_moi91

A ja nie mam problemów ani z wymową, ani z pisownią ;)

protege_moi91

ja je zawsze wymawiam w wersji zamerykanizowanej, ale każdą na ogół potrafię wymówić bez kłopotów to jest raczej proste

Maryy

http://www.youtube.com/watch?v=j3GN_YQKR1k&feature=related tu wyjaśnia osobiście jak się powinno wymawiać jego nazwisko.

Ewelinu

heheh, to jest żart ;p Jake często wkręca dziennikarzy :D

Fluorescent_Adolescent

tam ten koleś, kiedy podawał możliwości wymówienia nazwiska Jake'a, pytał o "Hellenhrol" (czy jakoś tak) i "Gilenhal";) Gemma zachowała zimną twarz, kiedy mówiła "We were all wrong" - świetne:) Ale wyznanie Bena bije wszystko na głowę: "I actually can't spell!" - loved it!:D

charliehale

Heheh, bo to jeden wielki spisek :D
http://www.youtube.com/watch?v=K6nXIdx1hFw&feature=channel - tu jest więcej z tego wywiadu. Jake się ostro nabija się z dziennikarza, a szczególnie jego akcentu :D

protege_moi91

no oczywiście że to był żart:D

0:49 tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=KOCiFLebpoU&feature=related

'now, everyone: "Gil-en-hool". before i get to you - it's Gil-en-hool' :D

noelismatic

no Jake jest świetny i tyle :D

protege_moi91

Ja pierdziele.
Ludzie! On ŻARTOWAŁ!! Myślcieże na miłośc boską.

Brumous_Insomnia

Wyluzuj, wszyscy już dawno to wiedzą.

Fluorescent_Adolescent

Pewien/pewna jesteś? Bo mi się zdaje, że sądzą, że to my żartujemy, że Jake żartował :D

Brumous_Insomnia

No w sumie teraz to nie jestem taka pewna ;p Ale wystarczy obejrzeć filmik z posta noelismatic, żeby zaczaić, że się mówi dżilenhol i tyle.