Janusz Gajos

Janusz Jerzy Gajos

8,5
72 247 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Janusz Gajos

dlaczego Pan Janusz Gajos jest w rankingu za np.Jackiem Chanem?

użytkownik usunięty
agnes_f

Bo na filmwebie jest mnóstwo dzieci neo, które nie znają tak wybitnych aktorów jak pan Janusz tylko jakieś chińczyki albo japońce.
Co jak co, Jackie był genialny w "Pijanym mistrzu" ale to jedyna jego dobra rola jaką znam.

użytkownik usunięty

No to też jesteś dzieckiem Neo :) skoro znasz tylko jedną dobrą rolę Jackiego. Poza tym Jackie zrobił światową karierę a Gajos nie. Jackie łączy pokolenia, Gajos jest znany głównie starszej publiczności. Na koniec - Jackie bawi, zaskakuje no i w życiu Gajos (z całym szacunkiem dla niego) nie robił tyle dla swoich filmów co Jackie, które wiele z nich okupił kontuzjami :) To oczywiście moje subiektywne przemyślenia :)

no jeśli jackie ciebie bawi to ja nie mam pytań...

użytkownik usunięty
pozioml

ja również.

błagaam. jeśli Gajos cię nie bawi to ci serdecznie współczuję poczucia humoru. on jest genialny, wybitny. ja cieszę się że nie zrobił kariery po za granicami Polski bo mamy aktora z klasą równą al'iemu pacino'wi chociażby. i jego można nam zazdrościć, ten Człowiek jest dziedzictwem narodowym, tak jak, nie boje się tego porównania, Mickiewicz czy inni wieszcze

zielona_fanatyczka

zielona fanatyczka zgadzam się z Tobą w 100 % popieram i dopisuję się do twoich słów .

quatro_3

A ja do Twoich. Nie moge wyjsc z podziwu, jak nawet najgorszy fil nabiera koloru w momencie kiedy pojawia sie Gajos. Dla mnie jest aktorem totalnym! Tak, tak on jest naszym dziedzictwem narodowym i w dodatku ma nie tylko strone dramatyczna, prawda, ze potrafi rozsmieszyc do lez?

użytkownik usunięty
zielona_fanatyczka

A jakby zrobił karierę i na świecie był znany jak Al Pacino to już nie byłby Skarbem Narodowym? Już nie byłby Nasz?

O ja przepraszam! Kultową rolę Janka Kosa pan Gajos przypłacił poważnymi kontuzjami, został między innymi przejechany przez ciężarówkę! Tak na marginesie :)

A w ogóle co tow ogóle za porównanie?

No jeśli ilośc kontuzji przekłada się według Ciebie na poziom aktorstwa to również Brando, De Niro, Pacino, Freeman, Nicholson, Hoffman nie dorównują w najmniejszym stopniu Chanowi. To, że Jackie Chan nie korzysta z pomocy kaskaderów wcale nie oznacza, że jest dobry aktorsko. Moim zdaniem wręcz nie jest dobry. Choc tak prywatnie sentymentalnie lubię jego niektóre filmy, z racji, że budzą one sympatię i oglądało się je "kiedyś" :) Po za tym ciężko jest stwierdzic Tobie jaka jest proporcja wkładu pracy w rolę obu aktorów.
Pozdrawiam

agnes_f

a co w tym dziwnego dziecino

agnes_f

a chcialbys zeby byl wyzej czy nizej od niego:P

agnes_f

Bo Jackie jest świetny w tym co tobi i tyle. Co kto lubi.

użytkownik usunięty
Hirutsugi

Nie przepadam za Gajosem, ale porównanie go do Chan'a to naprawdę gruba przesada -,-'

użytkownik usunięty
agnes_f

wg mnie to głupota porównywać J.Chana z J.Gajosem, grają przecież na dwóch różnych polach i obaj są dobrzy w tym co robią. Osobiście wyżej dałabym J.Gajosa niż J.Chana ale z innych powodów.

Chan jest aktorem wykształconym w całkiem innej tradycji, ciężko ich porównywać. Ale warto pamiętać, że Jackie również jest świetnie wykształconym artystom i jakby nie patrzeć jest o wiele bardziej uniwersalny niż sz.p Gajos - gra, tańczy, śpiewa, walczy. Wachlarz umiejętności niedostępny żadnemu polskiemu aktorowi.

Poza tym realizuje się w kinie rozrywkowym, więc ciężko w pełni Go ocenić.

Żeby nie było - Gajosowi dałem 9, bardzo Go cenię.