jakie są dla Was najlepsze role Janusza Gajosa?:)
1.Janek Kos-"Czterej pancerni i pies"
2.Michał Szmańda-"Wahadełko"
3.Kąpielowy-"Przesłuchanie"
4.Gross-"Psy"
5.Wyskocz-"To ja, złodziej"
6.Laguna-"Piłkarski poker"
7.Profesor-"Szczęśliwego Nowego Jorku"
8.Benek-"PitBull"
Mógłbym wymieniać w nieskończoność.Nie ulega wątpliwości, że jest jednym z najlepszych jeśli nie najlepszym polskim aktorem.Uważam, że jest dokonałym wzorem do naśladowania dla młodych, początkujących aktorów.Podziwiam go i szanuje.Myslę, że z Januszem Gajosem mogli by się równać Piotr Fronczewski, Jan Frycz i Jerzy Stuhr.Pozdrawiam.
według mnie Gajos jest najlepszy w każdej swojej roli.
To jest zdecydowanie najlepszy polski aktor...
A najlepsze role to:
JANEK z CZTERECH PANCERNYCH sie nie liczy, bo sam aktor uważa tą postać za najgorszą swoją role, aczkolwiek ja go uwielbiam i jest w niej najlepszy. Ale oprócz tego...
1. Brat Zdrówko - JASMINUM
2. Tuwara - Ekstradycja
3. Gross - PSY
4. Profesor - Szczęśliwego Nowego Jorku
5. właściciel warsztatu - To ja złodziej
6. Laguna - Piłakrski Poker
7. Rola w KOCICH ŚLADACH (jeden z lepszych kryminałów)
NAJLEPSZE JEGO ROLE
1.Przesłuchanie
2.Trzy kolory:Biały
3.Ucieczka z kina "Wolność"
4.Szwadron
5.Psy
6.Żółty szalik
7.Jasminum
8.Piłkarski poker
A ja nie oglądałem, bo powiem szczerze: nie chciało mi się:PP pewnie kiedyś jeszcze poleci w tv, więc to nadrobie;]pzdr
1) Laguna - Piłkarski Poker - "Podziękuj... panom... bo bym cię zabił... ty kurvvo" mówione na zadyszce - super
2) Chłoporobotnik - Milioner - "Cudzego nie licz !"
3) Gross - Psy - "Na pochybel czarnym..."
4) Profesorek - "Szczęśliwego Nowego Jorku" - "Co ?! Ja z niej kurvvę zrobiłem ? Jemu pluj, tej jego Ameryce zasranej w twarz"
5) Benek - Pitbull - "Wmówili mu że to on po pijaku te trupy rypie"
.
A moim zdaniem zdecydowanie najlepszy był jako cenzor w "Ucieczka z kina 'Wolność'". Gajos to aktor uniwersalny który potrafi zagrać różne rolę ale zapijaczonego, zmęczonego cenzora wyjątkowo mu pasowała. Sam film zresztą też jeden z najlepszych polskich.
Zapamiętałem go też z genialnej roli Grossa w Psach i dobrej Winnickiego w "Alternatywach 4". Brat Zdrówko w "Jasminum" to też wybitna kreacja ale niestety sam film mógł być lepszy (Kolskiego uwielbiam ale co widać w moich ulubionych za inne jego produkcje).
1. Cenzor - "Ucieczka z kina Wolność"
2. Profesor - "Szczęśliwego nowego Jorku"
3. Dobrowolski - "Szwadron"
4. Brat Zdrówko - "jasminum"
5. Diabeł ze spektakli "Igraszki z diabłem" i "Zapomniany diabeł" choć nie wiem czy to się liczy bo to teatr, telewizji ale jednak teatr
6. Wyskocz - "To ja, złodziej"
7. Kąpielowy - "Przesłuchanie"
8. Laguna - "Piłkarski poker"
9. Bohater - "żółty szalik"
10. Benek - "Pitbull"
to jest TOP, kolejność trochę umowna bo on jest niemal w każdej roli genialny - uważam, że to w tej chwili (być może od śmierci T. Łomnickiego, a przynajmniej R. Wilhelmiego)absolutnie i bezdyskusyjnie najlepszy polski aktor! A do tych którzy są trochę za nim, oprócz wymienionych, dodałbym Holoubka i Olbrychskiego.
Aż się trudno zdecydować....
Film:
1 Wyskocz-"To ja, złodziej"
2 Laguna-"Piłkarski poker"
3 Janek Kos-"Czterej pancerni i pies"
4 Benek-"PitBull"
5 Michał Szmańda-"Wahadełko"
6 Andrzej Hofman - "Tam i z powrotem"
7 Śledczy - "Fuks"
8 Profesor-"Szczęśliwego Nowego Jorku"
9 Michał - "Dekalog 4"
10 Antek - "Czterdziestolatek"
Teatr:
1 Jan Sebastian Bach - "Kolacja na cztery ręce"
2 Diabeł - "Zapomniany Diabeł"
3 Pułkownik - "Norymberga"
4 Bimber - "Rozmowy przy wycinaniu lasu"
Dla mnie najlepiej zagrał w "Norymberdze"(Teatr Tv) i w "To ja zlodziej". On jest najlepszym polskim aktorem.
1.Żółty Szalik
2.Alternatywy 4
3.Ucieczka z kina "Wolność"
4.Dekalog 4
5.Co mi zrobisz jak mnie złapiesz
6.To ja , złodziej
7.Try kolory : Biały
8.Stan wewnętrzny
Ale i tak , każda jego rola jest genialna .
Do mojej listy dodaje "Wojne światów - następne stulecie", "Przesłuchanie" i spektakl "Zapomniany diabeł".