Johnny Depp

John Christopher Depp II

8,8
247 546 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Johnny Depp

Czym różnić się aktor rzemieślnik od aktora artysty? Jak rozumiecie to pytanie?

Moim zdaniem jest jest bardzo niewielu aktorów, których można zaliczyć go grona artystów. Dlaczego?
Ponieważ dzisiejsi aktorzy nie myślą pod kątem tworzenia sztuki, myślą natomiast komercyjnie, co widać na przestrzeni ich kariery. Wystarczyć prześledzić filmografie aktora a dokładnie to widać. Jedni stawiają na wysokobudżetowe pewniaki, które zapewnią im Oscary, kupę forsy i wielki rozgłos itp. Te właśnie czynniki decydują u nich o udziale w filmie - z tym też powiązane są ich niemowlęta w gazetach i takie tam. Inni boją się być oskarżeni o polityczną poprawność. Jeszcze inni do większości nagich scen wynajmują dublerów - to trzeba było wybrać sobie inny zawód kochana... To są rzemieślnicy, inaczej ludzie biznesu. Takich widzimy w wiecznie powtarzających się rolach, w których nawet im się znudziło już grac i to widać - ale kasę się trzepie. Cóż, trudno się dziwić, jakby się miało taki majątek...

Ale są jeszcze tacy którzy nastawieni są kreowanie cały czas czegoś nowego. Tutaj się zatrzymam i poczekam co Wy na to?
Takimi artystami moim zdaniem są Johnny Depp, Gary Oldman, Alan Richman, Marlon Brando, Cate Blanchett, Tilda Swinton, i inni, ale i tak już przesadziłam z długością tekstu.

użytkownik usunięty
goslawa25

hmmm, myślę, że aktorzy linia podzialu aktorów na artystów i rzemieślników jest bardzo klarowna. Rzemieślnicy to ci, którzy zajmuja się m.in. stolarką, budownictwem itp. natomiast aktorzy-artyści to tacy, którzy jeszcze malują, albo grają na instrumentach (np. Steven Seagal -bluesman). Aktorów, którzy nie wykonują dodatkowo rzemiosła, ani nie parają sie żadnym autyzmem można nazwać po prostu aktorami.

użytkownik usunięty

Przepraszam, "artyzmem", a nie "autyzmem" oczywiście.

Bardzo ciekawa interpretacja tego co napisałam.
Nie wiem czy jak podam przykład to zrozumiesz o co mi chodziło - jak nie jesteś muzykiem to pewnie nie. Ale spróbujmy: można grać na fortepianie szybko, precyzyjnie, waląc w klawisze i czasami bywa to na koncercie efekciarskie, ale osoba pozbawiona jest muzykalności - takiego delikwenta nazywamy w tym fachu rzemieślnikiem. A jeśli pianista gra muzykalnie, tzn. z przekazem, angażując szczere emocje, tworząc coś, po prostu muzykując to jego nazywamy artystą muzykiem. Nie wiem czy to porównanie pozwoli Ci bardziej zrozumieć o co mi chodziło, ale mam nadzieje że tak.

użytkownik usunięty
goslawa25

Mhm, czyli uważasz, że aktor żeby zostac artystą musi także bardzo dobrze grac na instrumencie, badź malować. Mhm, czyli tych, którzy grają slabo dodajemy również do aktorów-rzemieślników razem z aktorami-stolarzami, i aktorami-szewcami itp. no dobra.

użytkownik usunięty
goslawa25

Bycie rzemieślnikiem to praca
Bycie dobrym rzemieślnikiem to ciężka praca
Bycie rzemieślnikiem i artystą - ktoś najwyraźniej widzi w aktorze coś więcej na co aktor zasłużył dobrym rzemiosłem

goslawa25

O Boże! w żadnym razie nie chciałam urazić żadnego rzemieślnika. Ale nawet rzemieślnik albo robi coś dobrze w swoim zawodzie abo odwala fuszerkę. W żargonie muzycznym, ogólnie artystycznym, w rożnych dziedzinach tego określenia się Taki sposób używa. Chciałam tylko o sztuce pogadać, jeśli kogoś obraziłam to najmocniej przepraszam. Nie było to moją intencją. Nie mam nic do rzemieślników i szanuję ich ciężką pracę. Serio.

goslawa25

Czym się różni sztuka od rzemiosła?
Rzemiosło to technika - bardzo ważna rzecz - trzeba ją trenować. W miarę rozwoju techniki tudzież rzemiosła powinna rozwijać się kreatywność, emocjonalność w przypadku dziedzin artystycznych, którymi również wiele dziedzin rzemieślniczych jest oraz siła i forma przekazu. Bo przecież coś chcemy powiedzieć lepiąc garnek, robiąc meble, film, muzykę or whatever. Jeśli te dwie rzeczy nie rozwijają się równolegle to wytwór który powstaje jest tylko pustym produktem rzemieślniczym.

p.s. sztuka to też ciężką pracą, zwłaszcza prawdziwa sztuka.

użytkownik usunięty
goslawa25

Dobra sztuka to jedna z najpiękniejszych "ciężkich prac" jakie zostały nam dane. Daje nam zaspokojenie piękna, myśli. A dobre rzemiosło dopełnia to piękno.

Nie masz pojęcia co to jest praca w artystycznym zawodzie. Ja się nie wypowiadam na tematy, na których się nie znam.

goslawa25

A poza tym wy na prawdę nie kumacie o czym chciałam tutaj dyskutować? Na pewno nie chciałam się z nikim kłócić bezsensownie. Myślałam że trochę się to forum Deppa odświeży od tego Pudelkowatego klimatu, który tu zapanował. Ale nikt jak widać nie ma ochoty dyskutować. Tylko czepiacie słówek. Po co niby miałabym obrażać rzemieślników, albo licytować się z kimś, która praca jest cięższa? Naprawdę miałam inne intencje.

goslawa25

Właśnie przeczytałam jeszcze raz wasze odpowiedzi :))))))))))))))))))czy mi się wydaję czy tu jest problem z czytaniem ze zrozumieniem?

goslawa25

ja myślę,że ludzie są trochę zbuntowani i nastawieni wrogo do każdego kto próbuje założyć jakiś nowy temat, a przynajmniej niektórzy ;)

co do tematu - ja mam podobne zdanie do twojego +
Główna różnica między sztuką a rzemiosłem leży moim zdaniem w talencie, jeśli ktoś miał szczęście, i został obdarzony przez Boga, los talentem, zawsze będzie wyróżniał się spośród rzemieślników, no chyba,że będzie miał ten talent gdzieś lub też nie będzie miał możliwości i go zmarnuje
Osoba, danego talentu nie posiadająca - aktorskiego w tym wypadku, może oczywiście go wypracować, ale moim zdaniem nigdy nie będzie w niej "tego czegoś" co ma osoba utalentowana :),choć może w tym co robi dojść do perfekcji

Z drugiej strony jeśli ktoś z talentem jest dobrym rzemieślnikiem, w pozytywnym znaczeniu słowa czyli ciężko nad swoim talentem pracuje to staję się geniuszem ;]

to oczywiście moje zdanie, polemika mile widziana

maga89

* staje się

użytkownik usunięty
goslawa25

Gdybym kupował meble w Ikei to też bym obrażał rzemieślników na forach, rozumiem Cię kobito.

Czy jesteś rzemieślnikiem, który cierpi na nadwrażliwość czy po prostu nie rozumiesz o czym tu jest mowa? po prostu ręce mi opadają jak czytam twoje posty. Zaczyna mi być Ciebie po prostu żal drogi Icku.

użytkownik usunięty
goslawa25

Jestem rzemieślnikiem trollingu.

goslawa25

Witam serdecznie. Dziękuję, że w końcu ktoś jest zainteresowany dyskusją i nie zaczyna jej od ataku. Absolutnie zgadzam się z Tobą Magdo co do talentu danej osoby, który w połączeniu z ciężko wypracowanym rzemiosłem daje genialny efekt. Jest wielu aktorów, którzy nie zostali tak hojnie obdarzeni, ale mają pewne priorytety zawodowe. Chcą coś ważnego przekazać i są też tacy, którzy mając wielkie predyspozycje, stawiają na komercyjny kicz. I tutaj właśnie pojawia się moje wcześniejsze pytanie. Dla mnie aktor artysta to ten, który chce coś nowego wnieść w kinematografie, chce coś przekazać, a aktor rzemieślnik to ten, który te rzeczy traktuje trzecio - czwarto - rzędnie, ponieważ jest nastawiony na masową dystrybucje, na interes. Tacy ludzie to zwyczajnie ludzie biznesu, a ciężko nazwać takich artystami. W moim, oczywiście rozumieniu. I teraz kto waszym zdaniem należy do której grupy?

goslawa25

dla mnie liczy się szczerość, jeśli ktoś stawia na interes i się do tego przyznaje to spoko, wiadomo,każdy w życiu stawia na coś innego...

kto się zalicza? aż tak rozeznana w świecie Hollywoodu nie jestem ;), ale wcześniej wymieniałaś kilku aktorów ,wiec chyba pod nimi się mogę podpisać, nie wielu aktorów filmografię znam tak jak Johnnego Deppa, wiec ciężko mi ocenić,jego z pewnością zaliczam do aktorów artystów :)