Leonardo DiCaprio

Leonardo Wilhelm DiCaprio

9,0
265 679 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio

Tak mnie coś naszło, żeby przedstawić wam sylwetkę tego aktora... Jedni go lubią, inni nienawidzą. Jeszcze inni [a zwłaszcza inne] na dźwięk jego imienia mdleją. Większość ludzi [zwłaszcza mężczyźni] ma go za strasznego lalusia... Dlaczego ???
Cofnijmy sie o kilka lat... DiCaprio dostaje głowną role w uwspółcześnieniu 'Romea i Julii'. Film odniósł sukces. Wszyscy się bardzo cieszyli. DiCaprio zdobył sławę [o jego filmowej partnerce - Claire Daines, niewiele było później słychać] i brnął dalej. Wkrótce [pojęcie bardzo względne] dostał rolę w 'Titanicu', to sprawiło, że białogłowy zaczęły wydawać z siebie bardzo dziwne dźwięki, kiedy tylko o nim słyszały. To również bardzo zezłościło niektórych, którzy stwierdzili, że 'Boski Leo' wcale dobrym aktorem nie jest i nie byłoby tyle szumu, gdyby nie fakt, że zagrał w tego typu filmach. Przejrzyjmy w takim razie kilka jego wcześniejszych filmów.
'Chłopięcy Świat', gdzie DiCaprio jako bardzo młody chłopak, zagrał u boku Roberta DeNiro. Odegranie roli maltretowanego syna, wyszło mu naprawdę dobrze. Widziałem ten film zanim jeszcze większość ludzi dowiedziała się kim jest DiCaprio... niestety byłem wtedy jeszcze naprawdę małym chłopcem i na elementy typu aktorstwo nie zwracałem uwagi. Niedawno jednak miałem okazję obejrzeć ten film i mogę śmiało powiedzieć, że Leo dobrym aktorem jest.
Kto nie pamięta 'Co Gryzie Gilberta Grape'a ?' ??? No dobrze... może kilka osób jednak nie zna tego filmu, ale tu również nasz bohater pokazał co potrafi. Byłem zdziwiony, że człowiek, który został uznany za 'boskiego kochanka' potrafił odegrać tego typu rolę w tak dobry sposób.
Teraz napiszę coś o filmie, który pewnie niewiele osób widziało mianowicie chodzi mi o 'Przetrwać w Nowym Jorku' [Basketball Diaries]. Film ten jest ekranizacją pamiętników pisarza - Jima Carola [swoją drogą naprawdę dobra lektura]. Opowiada on o stoczeniu się młodzieży, o narkotykach i innych rzeczach, które sprawiają, że człowiek sięga dna. DiCaprio wcielił się tu w rolę narkomana, człowieka który dla działki jest w stanie zrobić wszystko. Moim zdaniem jest to jedna z jego najlepszych ról.
'No dobra' - pomyśli ktoś sobie - 'Leo był dobrym aktorem, ale teraz mu sława do głowy uderzyła i jest beznadziejny'. Jest to zarzut, który bardzo łatwo odeprzeć. Wystarczy objrzeć film 'Niebiańska Plaża' [The Beach], który powstał później niż 'Titanic', 'Złap mnie jeśli potrafisz', 'Aviator', 'Infiltracja', 'Krwawy Diament', 'Celebrity', 'Gangi Nowego Jorku' czy znienawidzony przeze mnie 'Człowiek w Żelaznej Masce'. W tym filmie znów DiCaprio się popisał. Zresztą.. co ja wam bedę mówił ? Obejrzyjcie.
Lubię Leonarda DiCaprio [wiem jak to zabrzmiało... zbereźnicy]. Kiedyś go nienawidziłem, bo traktowałem go tak jak wiele osób - 'Ale lalunia'. Jednak po obejrzeniu kilku w filmów, w których występował, doszedłem do wniosku, że to media go tak wykreowały. Oczywiście sam nie jest bez winy. Gdyby nie przyjął pewnych ról, to ludzie wcale nie myśleliby o nim tak jak to robią teraz. Jednak dojście do sławy trochę kosztuje i DiCaprio musiał pewne rzeczy poświęcić. Szkoda tylko, że ludzie [oczywiście nie wszyscy] oceniają go po filmach w jakich zagrał, a nie patrzą na to jak gra...

number_nine

Co racja, to racja. Co prawda, Leo nieco się podstarzał i gdzieś zapodziały się wszystkie jego obłąkańcze fanki, ale nadal większości na dźwięk 'DiCaprio' otwierają się jakieś zakładki z podpisami 'kicz', 'beztalencie' i 'laluś'. To jeden z najbardziej niesprawiedliwie zaszufladkowanych aktorów, jakich znam. Zdarzały mu się kiepskie i kiczowate role, ale to naprawdę kropla w morzu (właściwie bylabym skłonna powiedzieć, że to tylko jedna rola, mimo ze nie widzialam z nim wszystkich filmów) i wynikały raczej ze scenariusza, a nie jego umiejętności. 'Co gryzie Gilberta Grape'a', 'Całkowite zaćmienie' czy 'Pokój Marvina' to jedne z moich ulubionych filmów i niech ktoś mi powie, że w nich czy w 'Aviatorze', 'Catch me if you can' albo 'Krwawym diamencie' grał źle. To świetny aktor, z pasją, talentem i doświadczeniem. Szkoda, że mu się ten 'Titanic' zdarzył, bo mimo że sporo na nim zarobił, to oszczędziłby sobie lat szufladkowania. Przykre.

number_nine

Echhh ja teraz 'nadrabiam' Leo, ale z tego co narazie widziałam

CzarnaKrwinka

Coś dziś zobaczyłam... a zeby was nie wqrzać to nowego tematu nie załozę, bo juz dziś jeden powstał mego autorstwa;) To link do... a zresztą zobaczcie:) hahaha

http://www.tvn24.pl/2050112,0,0,1,1,wideo.html

W kazdym razie ja myślę, ze no fajnie odpowiedział, bo ten dziennikarz to rzeczywiście jakis... zeby nie przekląć... Rąbnięty:)

number_nine

To potwierdza tylko jedno - Leo poczucie humoru ma ;)

number_nine

Heheh słyszałam o tym :D
Hehe i za to Go uwielbiam;)

number_nine

mógł powiedzieć, że Robert De Niro go rowerem podrzucił...

number_nine

Ja widziałam film The Basketball Diaries i powiem, że aktualnie jest on moim ulubionym filmem. Wszsytko było świetne, historia, scenariusz i Leonardo też się nieźle popisał w swojej roli. Film naparwdę dobry, wstrząsający i godny polecenia. Osobiście tak samo uważam DiCaprio za świetnego aktora i dobrze wiem, że odmienne zdania mają ludzie którzy go poprostu nie znają. Np mój brat, który uważa go za lalusia (niby na jakich podstawach?) i znajomi, którzy sami dokładnie nie wiedzą kto to jest. Nie karzę Wam go kochac, ale zanim kogoś osądzicie zobacznie naparwde kto to jest. Najlepsi ludzie kina na świecie mówią, że ten chłopak ma talent, że poprostu ma to coś. I zgadzam się z nimi. Zobaczcie z nim kilka filmów zwracając większą uwage nie na historie jaka tam sie dzieje, tylko na pzrekazywane przez aktorów emocje i ogólnie grę aktorską, a zobaczycie, że się nie mylę. To naparwdę świetny aktor, który zawrócił nie jednej dziewczynie w głowie i moim zdaniem nie trzeba duzo sie patzrec aby to zauwazyc.