Leonardo DiCaprio

Leonardo Wilhelm DiCaprio

9,0
265 650 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Leonardo DiCaprio

Już w jednym temacie napisałem moje opinie, ale nie wiem czy ktoś tam zagląda. Więc, zakładam nowy i jestem ciekaw, co wy o tym myślicie. Starałem się oceniać to profesjonalnie, ale jednak z własnymi odczuciami. Nie wiem jak wyszło, mam nadzieję, że się spodoba:

Więc tak:
1.Krwawy Diament - Wspaniała kreacja i genialny akcent, typowy dla tego regionu; wzruszający film.
2.Co gryzie Gilberta Grape'a? - Fantastycznie, wprost cudownie grał DiCaprio, chwilami zastanawiałem się: "Czy to możliwe, że on gra tak realnie?" - oczywiście! Miałem wrażenie, że widzę upośledzonego chłopca; kolejny wzruszający film.
3.Infiltracja - Trochę impulsywny, uzależniony od leków uspokajającyhc policjant. A jednak gotowy do poświęceń. Narażać swoje życie, wstępując do gangu by złapać jego BOSSA. Kolejna realistyczna rola, żal, że nie było nominacji do Oscara.
4.Aviator - Grał pięknie! Człowiek ze stanami lękowymi, playboy i najbogatszy oraz najbardziej znany wówczas człowiek świata. Trudno odwzorować taką postać. Leo jednak sobie poradził i chwała mu za to, bo film oglądałem z największą przyjemnością. Przy okazji warto wspomnieć o genialnej roli Cate Blanchett i seksownej kreacji Kate Beckinsale.
5.Titanic - Cóż to był za film! A jego rola - cudowna! Była nominacja do Złotego Globu, zabrakło do Oscara. Wielki błąd akademii, bowiem Leonardo świetnie wcialił się w postać prostego chłopaka, który dostaje się na "najwspanialszy statek świata, niezatapialny Titanic".
6.Złap mnie jeśli potrafisz - Zagrałby ktoś lepiej Franka? Nawet prawdziwy Abangale, który najpierw twierdził, że Leonardo nie będzie potrafił go zagrać, zachwycił się jego kreacją. Tylko, tak jak w przypadku Titanica, Akademia nie nominowała go do Oscara. Pozostała więc tylko nominacja do Złotego Globu i lekki niedosyt. Sam film ogląda się bardzo przyjemnie.
7.Gangi Nowego Jorku - Nie można się przyczepić do roli Amsterdama, choć nie jest to jednak najlepsza kreacja Leo. Wciąż jednak DiCaprio przekazuje coś tej postaci i nadaje jej barwny zarys. Świetny film, uwielbiam dramaty i filmy przygodowe. Świetne są właśnie obrazy historyczne i przedstawiające stare czasy, takie jak Gangi.
8.Romeo i Julia - DiCaprio tak naprawdę mniej więcej od połowy filmu pokazuje na co go stać. Gdyby grał tak od początku, efekt byłby lepszy niż tylko ciekawa rola. W sumie, dosyć dobry film.
9.Człowiek w żelaznej masce - Mimo 2 Złotych Malin, DiCaprio zagrał o wiele lepiej, niż Richard Chamberlain w starszej wersji filmu. Leonardo tym razem się nie postarał, aczkolwiek nie zasłużył na zwycięstwo podczas niechlubnej gali. Tutaj - wielki błąd krytyków. Film bardzo mi się podobał, jak już wspominałem, filmy historyczne są w moim guście.
10. Niebiańska plaża - Kolejna nominacja do Maliny, choć postać była ciekawa. DiCaprio grał genialnie, ale tylko w 1/10 filmu. Film mi był średniawy.
Niezłe były też jego kreacje w Pokoju Marvina i Przetrwać w Nowym Jorku. Nie oceniłem, bo oglądałem dosyć dawno i jakoś nie było okazji, żeby zobaczyć raz jeszcze. Mógłbym więc być nieobiektywny, a tego bym nie chciał. Pozdro!

Sawyer

Faktycznie najlepiej zagrał Archera w Krwawym Diamencie, ale nie zgadzam się co do drugiej pozycji. Według mnie 2 powinna się zamienić z trójką :) A co do reszty to najzupełniej się zgadzam =D