Leonardo DiCaprio

Leonardo Wilhelm DiCaprio

9,0
265 679 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Leonardo DiCaprio

Wypisujcie tu jego najlepsze role filmowe zaczynając od najlepszego skończywszy do mniej dobrych :)
Pozdrawiam!

1. Co gryzie Gilberta Grape'a (What's Eating Gilbert Grape)
2. Krwawy diament (Blood Diamond)
3. Infiltracja (The Departed)
4. Aviator (The Aviator)
5. Pokój Marvina (Marvin's Room)
6. Złap mnie, jeśli potrafisz (Catch Me if You Can)
7. Romeo i Julia (Romeo + Juliet)
8. Gangi Nowego Jorku (Gangs of New York)
9. Titanic
10. Szybcy i martwi (The Quick and the Dead)
11. Chłopięcy świat (This Boy's Life)
12. Całkowite zaćmienie (Total Eclipse)
13. Człowiek w żelaznej masce (TheMan in the Iron Mask)
14. Niebiańska plaża (The Beach)

Kilka filmów jeszcze mi przepadło. Później oczywiście to nadrobię. Zapraszam do wpisów.

czester

Dałabym dokładnie taką kolejność tylko Człowieka... zamieniłabym miejscami z Niebiańską plażą.

Martini

1. Co gryzie Gilberta Grape'a (What's Eating Gilbert Grape)
2. Przetrwać w Nowym Jorku (Basketball Diaries)!!!!
3. Krwawy diament (Blood Diamond)
3. Infiltracja (The Departed)
4. Złap mnie, jeśli potrafisz (Catch Me if You Can)
5. Aviator (The Aviator)
6. Chłopięcy świat (This Boy's Life)
7. Titanic
8. Całkowite zaćmienie (Total Eclipse)
9. Pokój Marvina (Marvin's Room)
10. Gangi Nowego Jorku(Gangs of New York)
11. Romeo i Julia (Romeo + Juliet)
12. Niebiańska plaża (The Beach)
13. Szybcy i martwi (The Quick and the Dead)
14. Człowiek w żelaznej masce (TheMan in the Iron Mask)

Krwawy diament i infiltracja dla mnie obje genialne role:)
Jak mozna bylo zapomniec o tak świetnej roli jak w basketball diaries..

pauulak

absolutnie się zgadzam!:) tylko Gangi Nowego Jorku bym w ogóle wykasowała - sztuczna, pretensjonalna rola, a film słabizna:/

Martini

Masz rację Martini, jednak zmieniam kolejność niebiańską plażę z człowiem w żelaznej masce, choć prawdę mówiąć także się zastanawiam dlaczego prawie wszyscy oceniają grę DiCaprio w człowieku za przeciętną. Co z tego, że nominacja do zlotej maliny...całkiem w porządku zagrał. Zresztą to jest teraz jeden z najlepszych aktorów młodszego pokolenia...który NARESZCIE (tyle na to czekalem) powoli dzięki ostatniom rolą pnie się ku górze. Bardzo mi się to podoba. Pozdrawiam fanów nowego (starszego) Leo :)

czester

ale ja nie ze względu na maline ustawilam te role na koncu...film poprstu kompletnie nie w moim guście,a że gust to sprawa indywidualna...coś trzeba bylo na koniec dać..w jego przypadku nawet ta ostatnia kreacja nie znaczy,że jest zła..tylko (jak dla mnie) gorsza od innych.Ten ranking jest subiektywnym:)
a i przepraszam kolege wyżej za moją uwage co do basketball diaries..nie doczytalam, że nie widział wszystkich filmów:D

czester

Ja dużo bardziej wolę grę starszego Leo (choć we wczesnej młodości też był dobry). Gra bardziej dojrzale i wreszcie trafił na reżysera (Scorsese), który wie jak nim pokierować, w czym go obsadzić i nie daje mu ról słodkich chłopaszków:)

Martini

a gdzie on zagrał "słodkiego chłopaszkę?":]

czester

Niestety, widziałam tylko kilka.

1. Krwawy diament/ Aviator
2. Człowiek w żelaznej masce
3. Titanic
4. Romeo i Julia

Dlaczego wszyscy tak narzekają na "Człowieka w żelaznej masce"? Według mnie Leonardo tam świetnie zagrał.

użytkownik usunięty
Ellesmera

1 Co gryzie Gilberta Grape'a (What's Eating Gilbert Grape)
2 Przetrwac w n y
3Infiltracja (The Departed))
4. Aviator (The Aviator)
5.Krwawy diament (Blood Diamond (7. Romeo i Julia (Romeo + Juliet)
6 Celebrity
7. Chłopięcy świat (This Boy's Life)
8. Całkowite zaćmienie (Total Eclipse7 Pokój Marvina (Marvin's Room)
Złap mnie, jeśli potrafisz (Catch Me if You Can)
najlepsze role

użytkownik usunięty

1 Co gryzie Gilberta Grape'a (What's Eating Gilbert Grape)
2 Przetrwac w n y
3Infiltracja (The Departed))
4. Aviator (The Aviator)
5.Krwawy diament (Blood Diamond ( Romeo i Julia (Romeo + Juliet)
6 Celebrity
7. Chłopięcy świat (This Boy's Life)
8. Całkowite zaćmienie Pokój Marvina (Marvin's Room)
Złap mnie, jeśli potrafisz (Catch Me if You Can)
najlepsze role

TOP 5
1 Co gryzie Gilberta Grape'a
2 Aviator
3 Infiltracja
4 Przetrwac w NY
5 Krwawy diament

czester

1. THE DEPARTED
2. Krwawy Diament
3. Aviator
4. Co gryzie Gilberta Grape'a
5. Chłopięcy Świat

PacMan

1. Aviator
2. Infiltracja
3. Tytanic
4. Krwawy Diament
5. Gangi Nowego Jorku

czester

1.Co gryzie Gilberta Grape'a
2.Infiltracja
3.Przetrwać w Nowym Jorku
4.Krwawy diament
5.Aviator
6.Chłopięcy świat
7.Całkowite zaćmienie
8.Złap mnie jeśli potrafisz
9.Pokój Marvina, Titanic
10.Gangi Nowego Jorku
11.Romeo i Julia
12.Niebiańska plaza
13.Człowiek w zelaznej masce

czester

1)Infiltracja
2)Złap mnie, jeśli potrafisz
3)Krwawy diament
4)Co gryzie Gilberta Grape'a
5)Aviator
6)Całkowite zaćmienie
7)Niebiańska plaża
8)Titanic
9)Romeo i Julia
10)Gangi Nowego Jorku
11)Pokój Marvina

Eva_Voy

1. Infiltracja
2. Krwawy Diament
3. Gangi Nowego Jorku
4. Romeo i Julia
5. Aviator
6. Titanic
7. Niebiańska Plaża

Więcej filmów z nim nie widziałem albo w tej chwili po prostu nie pamiętam. Czester zgadzam się z tobą, że jest to najlepszy aktor młodszego pokolenia i że producenci dali mu teraz szansę naprawdę się wykazać w takich filmach jak 2 pierwsze z mojej listy.

ghost_2

Oho dziękuję panu Kamilowi za uznanie :P

ghost_2

TOP 3
1. Titanic
2. Chłopięcy Świat - fenomenalny De Niro
3. Co gryzie Gilberta Grapea

czester

Raczej nie widziałam duzo filmow z nim :(:(:(:(
Ale właśnie skonczyłam ogladac Tytanica leciał na Canal+
ja bym to tak ułozyła (z tych co znam) :
1.Tytanic-świetna rola po prostu majster sztyk
2.Człowiek w żelaznej masce-to drugi świtny film z jego udziałem bomba
3.Romeo i Julia-świetny tylko szkoda ze sie tak zle konczy :(:(:(
4. Złąp mnie jesli potrafisz-prze kolo tu był umiał swietnie wszytkich uszukiwać
5.Niebiańska plaża-coś mi sie obiło o uszy chyba ogladałam ;P
6.Aviator- świetnie sie dostosował do swojej roli ale film mnie sie zbytnio nie podobał :( ale rola the best :):):):)
7. Krwawy Diament-nie ogladałam ale słyszałąm wiele dobrego o tym filmie i o Leosia roli ale tez słyszałam wile złego o tym filmie i roli
Tak czy siak:
MNIE SIĘ LEOŚ BARDZO PODOBA ŚWIETNIE ZAGRAŁ WE WSZYSTKICH FILMACH Z JEGO UDZIAŁEM.
DLA MNIE JEST THE BEST
Pozdrawiam wszystkich !!!!!!!!!!!!!
Miłej nocki <lol>

Antek1993

Zdajesz sobie sprawę, ze te filmy powinny być ułożone praktycznie w odwrotnej kolejności? Rola w "Titanicu" nie była na pewno najlepsza. Według mnie jeśli chodzi o najlepszą rolę Leonarda, to mozna dyskutować o "Aviatorze", "Krwawym diamencie", "Infiltracji" i "Co Gryzie Gilberta Grape'a".

Ellesmera

Hej witam was b serdecznie pisze tu pierwszy raz mam na imie Alka i uwielbiam filmy.
a wracając do tematu Ja uwielbiam "co gryzie...."to pierwszy film z DiCaprio jaki obejżałam i To dlamnie Piękna i zarazem bardzo trudna rola Z racji własnych problemów zdrowotnych czesto spotykam niepełnosprawnych ludzi i moim zdaniem gdy niezna się nazwiska aktora mozna by pomyslec ze nie wciela sie w postac chorego chłopca ale nim jest a to prawdziwa sztuka!!! Dziwi mnie fakt że Leo za tę rolę nie otrzymał oscara...

czester

Zdecydowanie DiCaprio nadaje się do RÓL CHŁOPIĘCYCH, ew."CWANIACZKÓW"

zimnyy

Ja też uważam że złap mnie jesli potrafisz ma w sobie coś magicznego śmieszy i wzrusza zarazem.Co do Całkowitego żaćmienia to dobry ale trudny film moim zdaniem

zimnyy

Mam nadzieję, że to była ironia.

Ellesmera

ironia, z czym???bo nie bardzo rozumiem prosze o rozwiniecie:)

ete19

To było do użytkownika "zimnyy".

Ellesmera

nie czuję tu żadnej ironii...

.

zimnyy

To znaczy, że pisałeś to wszystko poważnie? To o "Krwawym diamencie", "Złap mnie jeśli potrafisz" i ogólnie o Leonardo DiCaprio? To jakieś żarty?

Ellesmera

Mam do was pytanie czy waszym zdaniem warto obejżeć Krwawy Diament w kinie????

ete19

Ja byłam i nie żałuję.

Ellesmera

dzieki to wobec tego s wybiore:) a nie wiesz moze ile czasu standardowo graja film w kinach???

ete19

Dosyć długo. Ja poszłam na 11:30, miałam jeszcze drugi film o 14:15 i ledwo zdążyłam.

Ellesmera

dzieki ale nie to mi chodzilo:)chodzi mi o to ile czasu od premiery film jest w kinie???

ete19

Grają od końca stycznia. A film pokazują w kinie... to zależy. Wiem, że np. "Supermana" pokazywali niecałe dwa tygodnie. Jak jest dużo chętnych, to puszczają dłużej.

Ellesmera

aha dzieki wielkie mam nadzieje ze zdaze sie wybrac

ete19

Krwawy Diament warto obejżeć dla roli Di Caprio, nie spodziewać się głębokiego przesłania, ale niektóre sceny są naprawdę mocne (dzieci żołnierze) i warto ten film obejżeć w kinie (bo na kompie gównianie się go pewnie ogląda, i scena masakry w mieście która przypomina helikopter w ogniu scota nie zrobi na was wrażenia, dlatego trzeba w kinie :) pozdrawiam i dzięki za wpisy :)

czester

No i nie dostał Oscara (to było wiadome) będzie musial jeszcze poczekać, na 100% go kiedyś dostanie :) Ale za to super "Infiltracja" zgarneła najważniejsze nagrody z czego się bardzo ciesze! Pozdrawiam xD

Na moim blogu jest temat o oscarach 2007r. Zapraszam do komętowania :P

czester

Witam byłam na Diamencie naprawde warto obejżec choć szokuje i przeraza Wiedziałam że Leo nie dostanie Oscara ale mimo to siedziałam do końca przed tv Myśle że Lenardo i tak był zadowolony bo dużo kolegów go chwaliło mysle nawet że był wzruszony w pewnym sensie

użytkownik usunięty
czester

Moja top dziesiątka filmów z Leo przedstawia sie następująco:

1.Co gryzie Gilberta Grape- świetny wzriszajacy film i przekonywujaca rola leo
2.Totalne zaćmienie- też bardzo przekonywująca i intrygująca rola
3.Basketball diares/przetrwać w nowym jorku- niezła rola narkomana tez bardzo przekonywujaca
4.Infiltracja-krótko:świetny
5.Avitor- tak taj wyżej :-)
6.Złap mnie jeśli potrafisz
7.Chłopięcy świat - myślałam że on naprawde ma kilkanaście lat jak w tym filmie, a on miał 18 lat...
8.Titanic- film dobry...choc ta Kate winslet mi tam niezbyt pasowała ;)
9.krwawy diament
10.Romeo + Julia - film fajny choć Leo "rozkręca sie" dopiero w połowie filmu :P

Leo Rulezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!!:-)

Pzdr! Emka!:)

Więc tak:
1.Krwawy Diament - Wspaniała kreacja i genialny akcent, typowy dla tego regionu; wzruszający film.
2.Co gryzie Gilberta Grape'a? - Fantastycznie, wprost cudownie grał DiCaprio, chwilami zastanawiałem się: "Czy to możliwe, że on gra tak realnie?" - oczywiście! Miałem wrażenie, że widzę upośledzonego chłopca; kolejny wzruszający film.
3.Infiltracja - Trochę impulsywny, uzależniony od leków uspokajającyhc policjant. A jednak gotowy do poświęceń. Narażać swoje życie, wstępując do gangu by złapać jego BOSSA. Kolejna realistyczna rola, żal, że nie było nominacji do Oscara.
4.Aviator - Grał pięknie! Człowiek ze stanami lękowymi, playboy i najbogatszy oraz najbardziej znany wówczas człowiek świata. Trudno odwzorować taką postać. Leo jednak sobie poradził i chwała mu za to, bo film oglądałem z największą przyjemnością. Przy okazji warto wspomnieć o genialnej roli Cate Blanchett i seksownej kreacji Kate Beckinsale.
5.Titanic - Cóż to był za film! A jego rola - cudowna! Była nominacja do Złotego Globu, zabrakło do Oscara. Wielki błąd akademii, bowiem Leonardo świetnie wcialił się w postać prostego chłopaka, który dostaje się na "najwspanialszy statek świata, niezatapialny Titanic".
6.Złap mnie jeśli potrafisz - Zagrałby ktoś lepiej Franka? Nawet prawdziwy Abangale, który najpierw twierdził, że Leonardo nie będzie potrafił go zagrać, zachwycił się jego kreacją. Tylko, tak jak w przypadku Titanica, Akademia nie nominowała go do Oscara. Pozostała więc tylko nominacja do Złotego Globu i lekki niedosyt. Sam film ogląda się bardzo przyjemnie.
7.Gangi Nowego Jorku - Nie można się przyczepić do roli Amsterdama, choć nie jest to jednak najlepsza kreacja Leo. Wciąż jednak DiCaprio przekazuje coś tej postaci i nadaje jej barwny zarys. Świetny film, uwielbiam dramaty i filmy przygodowe. Świetne są właśnie obrazy historyczne i przedstawiające stare czasy, takie jak Gangi.
8.Romeo i Julia - DiCaprio tak naprawdę mniej więcej od połowy filmu pokazuje na co go stać. Gdyby grał tak od początku, efekt byłby lepszy niż tylko ciekawa rola. W sumie, dosyć dobry film.
9.Człowiek w żelaznej masce - Mimo 2 Złotych Malin, DiCaprio zagrał o wiele lepiej, niż Richard Chamberlain w starszej wersji filmu. Leonardo tym razem się nie postarał, aczkolwiek nie zasłużył na zwycięstwo podczas niechlubnej gali. Tutaj - wielki błąd krytyków. Film bardzo mi się podobał, jak już wspominałem, filmy historyczne są w moim guście.
10. Niebiańska plaża - Kolejna nominacja do Maliny, choć postać była ciekawa. DiCaprio grał genialnie, ale tylko w 1/10 filmu. Film mi był średniawy.
Niezłe były też jego kreacje w Pokoju Marvina i Przetrwać w Nowym Jorku. Nie oceniłem, bo oglądałem dosyć dawno i jakoś nie było okazji, żeby zobaczyć raz jeszcze. Mógłbym więc być nieobiektywny, a tego bym nie chciał. Pozdro!

Sawyer

Dzięki za świetny komętarz...bardzo mi się spodobał...ciesze się, że tyle osób już lubi (po ostatnich rolach) Leo. Pozdrawiam :)

czester

No ja lubie go nie tylko po ostatnich:)a raczej po tych pierwszych Pierwszy film w jakim widziałam Leo to co gryzie Gilberta Grapea Do tej pory uwielbiam jego kreacje w tym filmie tylko szkoda że nie wszyscy doceniają jego talent:(

czester

Czester, ja nie "już", a zawsze uwielbiałem Leo. Już jako dziecko kochałem jego filmy.

Promiscuous_Girl

Hej AnuSs, a ja kiedy byłem mały to miałem taką teczkę gdzie zbierałem wszystkie wycinki z gazet o jego osobie i o titanicu xD robie to do dzisiaj tylko nie tylko o Leo a o wwszystkich ^^

czester

Ustawię w kolejności tylko te co je jak dotychczas widziałam, więc:
1. Co gryzie Gilberta Grape'a?
2. Infiltracja
3. Aviator
...
4. Titanik
...
5. Pokój Marvina
...
6. Niebiańska Plaża
(w tych odstępach powinny znaleźć się jeszcze jakieś filmy, bo głupio, żeby rola w "The beach" był tuż pod "Marvin's room". Hm. Po waszych komentarzach stwierdzam, że powinnam obejrzeć "przetrwać w NY"... Jak znajdę, to kupię, a jak kupię, to obejrzę, a jak obejrzę, to ocenię:) Pzdr!!!

czester

1)Titanic (świetnie)- cudowny film!!!
2)Romeo i Julia (szkoda że tam nie zagrała też Kate Winslet bo starała się o tę rolę:( )
3)Niebiańska Plaża

Niestety oglądałam tylko tyle filmów, ale w niedzielę obejrzę Aviatora (TVP 2) i wtedy ocenię.

czester

Moim zadaniem to:
1.Departed
2.Gangi Nowego Jorku
3.Krawawy Diament
4.Titanic
5.Człowiek w żelaznej masce
6.Aviator
7.Złap mnie jesli potrafisz
8.Chłopięcy świat
9.Niebiańska plaża
10.Romeo i Julia

Niestety wiecej filmow nie widzialam :P

anusia_12

A no zapomniałam przecież o wspaniałej roli Franka Abagnale'a w filmie "Catch me if you can!" Hm. Zagrał tam naprawdę super. Oglądałam to dość dawno i zapomniałam. Eh... JAK MOGŁAM????!!!!! :D
Chyba niedługo obejrzę "Całkowite Zaćmienie"... Podobno był świetny, hmmm no zobaczę:]

czester

1. Aviator
2. Infiltracja
3. Co gryzie Gilebrta Grape'a?
4. Niebiańska Plaża
5. Titanic
6. Całkowite zaćmienie
7. Krwawy Diament
8. Chłopięcy świat
9. Pokój Marvina
10. Romeo i Julia
11. Szybcy i Martwi

Niestety nie widziałam jeszcze "Gangów..." i "Złap mnie..." - ale mam zamiar szybko to nadrobić :-)

Vinga_

Hej, vingo! Muusisz kooniecznie zobaczyć "Złap mnie jeśli potrafisz!" Tak zresztą jak wy wszyscy którzy nie widzieliście! Ojej, no normalnie supeer film!! Poolecam tym co nie mieli okazji zobaczyć.