Musierowicz może ma swoj styl, ale moim zdaniem jest on bezsensowny i zupełnie nie odzwierciedla tego, jacy ludzie są na prawdę. Z góry przepraszam wszystkich jej fanów, że tak po niej jadę, ale po prostu nie trawię tego o czym ona pisze.
Weźmy taką "Idę sierpniową", podeszłam do niej: "Spoko, literatura młodzieżowa, powinna być dobra.", Boże... przeczytałam do połowy i wysiadłam. Musiałam doczytywać streszczenie. Ogółem książki Musierowicz wydają się być swoistą utopią, wszystko w nich jest tak nierealne, takie sztuczne. Postaci są okropnie przerysowane, schematyczne.
Moim zdaniem Musierowicz nie da się czytać.
To nie jest żadna prowokacja, podkreślam. Wyrażam swoją opinię na temat tej pani.
To dziwne, bo czytelnicy cenią ją właśnie za niepowtarzalny styl i niezwykłą umiejętność tworzenia realistycznych, życiowych postaci. Osobiście uważam, że mało jest pisarzy, którzy równie dobrze potrafią odkryć ludzką psychikę.
Ja także nie znoszę jej koszmarnych książek. Masz rację - pokazuje życie codzienne w sztuczny sposób, np. te dziwne przezwiska, jak "Pulpecja". Postacie są niezwykle irytujące. Podsumowując - książki pani Musierowicz są nudne i przeraźliwie naiwne.
W sumie jej postacie są czasami irytujące ale jak dla mnie to sprawia że są bardziej autentyczne.Szanuję to że komuś jej twórczość może się nie podobać bo jest bardzo oryginalna.W końcu o gustach się nie dyskutuje :)
Nie chodziło mi o fabuły i rodzaj literacki tylko o styl pisania do którego zaliczają się m.in. te dziwne przezwiska bohaterów.
Nie są przeciętne :P są po prostu jedyne w swoim rodzaju (na stan literatury familijnej w tym kraju). A jak ci się nie podobają to nie znaczy od razu, że są "przeciętne". Taki Miłosz, czy ks. Boniecki by się nie zgodzili z tą tezą...
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,7960875,Jezycjada__czyli_swia t_wedlug_Musierowicz.html
@NY_Crazy Milton Żal mi Cie! Nienawiść to cięzki kaliber złych emocji. Nienawidzieć to można kogos kto cię skrzywdziła albo........Hitlera czy Stalina, a nie pisarki, skądinąd fajnej, ciepłej, i błyskotliwej, za styl pisania........:-( . LITOŚCI. Zastanów sie nim użyjesz jakiegoś słowa, widac, że nie znasz ich ciężaru gatunkowego. Żenujące! :-(