Maciej Stuhr

Maciej Jerzy Stuhr

6,4
78 061 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Maciej Stuhr

Maciej Stuhr z zabawnego młodego chłopaczka, syna Jerzego stał się nagle dojrzałym aktorem, po którym zostanie coś więcej niż kilka śmiesznych komedii.
Nie często synowi wielkiego artysty udaje się zostać kimś więcej niż cieniem lub w najlepszym wypadku kopią ojca. Maciej już teraz pokazał że mówi własnym głosem i mówi to co myśli.
Za w pełni świadomy, ryzykowny krok i przede wszystkim podołanie zadaniu odegrania głównej roli w Pokłosiu chylę czoła. Bez względu na dalsze losy filmu.
Od teraz Maciej Stuhr to jest jakość sama w sobie a nie tylko syn Jerzego.

Żal mi tylko tych co wczoraj chwalili a dziś plują. Ale to przecież takie prawdziwie Polskie.

gacek776

Mi też żal tych hipokrytów...

gacek776

no i już zdążył się kilkukrotnie skompromitować. od teraz będzie oceniany bez sympatii i pobłażliwości

gacek776

Zgadzam się z Tobą. Dla mnie to wielki aktor. Czytałam jego wywiad w miesięczniku Film na temat filmu. Chylę czoła

Maryna9

Czy wielki to nie wiem. Ale napewno obiecujący i teraz już w żaden sposób nie kojarzy mi się z synem Jerzego.
Wybrał trudną ale własną drogę.

gacek776

Dlaczego tak jest ze plują ? ,. bo jest wielkie zakłamanie w mediach i filmie tylko polacy i polacy morduja biednych żydków ! ,... Maciej tłumaczy sie w bardzo dziwny sposób i to jest jego wielki błąd ! a dla tych co na bakier z Historia kilka chwil Prawdy jaki mamy Polski film Kino gdzie sie kreuje Polaków morderców ,a tysiace ginących Polaków z rak żydów , to cicho sza Panie Wajda i reszta Pasikowskich ! To ze w 1939 wrzesniu jak wojsko Polskie sie wycofywało i widac było kleske własnie Żydki strzelali za wegła do zołnierzy Polskich , bo chcieli sie przypodobac mocniejszym , to samo było z ruskimi jak wkraczali na tereny Polski nagle wylęg komunistów powstał w Polsce ! O tym trzeba mowic niech swiat słyszy Prawde przez co Polska przechodziła dzieki Żyda !

Szokujące wyznanie: Izraelska gazeta donosi, jak Żydzi mordowali Polaków
Izraelska gazeta „Maariv” z 21 lipca 1971 r. wyjawia końcowy sekret katyńskiej masakry.

Wydra powiedział izraelskiej gazecie „Maariv” jak trzech sowiecko-żydowskich oficerów, którzy też byli świadkami zabójstw, powiedziało mu o mordowaniu. Zaznaczył, że dochowa tajemnicy przez cały czas, ale teraz chce ją wyjawić, nim umrze.

Nazwał swojego informatora sowieckim majorem Joshua Sorokin, który przyznał się, że brał udział w masowych egzekucjach na początku wojny. Gazeta przytoczyła wypowiedź Vidry: „Żydowski major w tajnej sowieckiej służbie i inni oficerowie przyznali mi się, że okrutnie zamordowali 12 tys. polskich oficerów w lesie katyńskim po wybuchu II wojny światowej”.

W drugim obozie pracy dwa lata później dwóch innych oficerów powiedziało, że brali udział w mordach. Wydra powiedział, że wierzyli w niego, ponieważ był Żydem.

Jeden z oficerów, utożsamiany jako porucznik Aleksander Susłow, powiedział mu: „Chcę ci opowiedzieć historię mojego życia”. Tichonow (drugi oficer) i ja jesteśmy dwoma najbardziej nieszczęśliwymi ludźmi na całym świecie. Mordowałem »polaczków« moimi własnymi rękami. Zastrzeliłem ich.”

dr Ed Fields

Stalin wybrał Żydów do mordowania Polaków w Katyniu
Zgodnie z paktem Ribbentrop-Mołotow, w 1939 r. Sowietom przypadła wschodnia część Polski, a Niemcom zachodnia. Tajna policja Stalina NKWD (dziś KGB) systematycznie ujarzmiała miasta pod jego kontrolę. Mieli rozkaz zgarniać wszystkich, którzy mogliby stanowić w przyszłości potencjalne zagrożenie dla komunizmu. Aresztowano więc około 15 tys. Polaków. 10 tys. stanowili oficerowie Wojska Polskiego, 5 tys. to cywile, wśród nich lekarze, prawnicy, dziennikarze, pisarze, przemysłowcy, biznesmeni, profesorowie uniwersytetów i nauczyciele szkół średnich. Wszyscy byli odtransportowani do trzech obozów koncentracyjnych w Rosji. My wiemy tylko o losie więźniów z obozu Kozielsk, ponieważ ich ciała zostały odkryte w Katyniu przez Niemców w 1943 r. Sowieci po 46 latach (wreszcie) przyznali się do odpowiedzialności za zbrodnię, którą zrzucili na Niemców. Stalin wierzył, że wykształceni polscy dowódcy mogą któregoś dnia unicestwić jego plany skomunizowania okupowanego kraju. Oni byli utalentowaną elitą narodu. To automatycznie czyniło ich niebezpiecznymi wobec planu Stalina podboju drugich narodów.

Kto mógł mordować Polaków?
Zamordować 15 tys. niewinnych to potworne zadanie, nawet dla najbardziej zatwardziałych oprawców. Stalin zwrócił się do szefa Sowieckiej Tajnej Policji, Żyda Ławrientija Berii. Oni dyskutowali o masowym mordzie i zdecydowali, że to zadanie wykona dominująca grupa żydowskiego aparatu bezpieczeństwa. Dawna nienawiść do Polaków katolików była notorycznie wiadoma.

Polakom w Kozielsku powiedziano, że jako wolni ludzie wrócą do domów. Pozwolono im uroczyście świętować noc przed załadowaniem na pociągi. Uściski i okrzyki „do zobaczenia w Warszawie!” wypełniały powietrze. Uciecha i radość wkrótce wygasły, kiedy odkryli, że pociągi jechały nie na zachód, ale na wschód, i były obstawione podwójną strażą.

Gdy pociąg wjechał i zatrzymał się na stacji Gniezdowo w pobliżu lasu katyńskiego, polskich jeńców ogarnęło przerażenie. Zaczęło się wyładowanie, bagaże rzucano na ciężarówkę, a jeńców zamykano w zakratowanych przyczepach ciężarówek. Stąd byli zawożeni do baraków robotników leśnych. Skazańców brano po trzech do baraków. Tam ograbiono ich z reszty posiadanych rzeczy, takich jak zegarki, pierścionki itp. Wreszcie zagnano ich nad ogromne doły i to, co zobaczyli, było horrorem nad horrory: na dnie tych dołów zobaczyli ciała swoich kolegów, którzy odjechali pociągiem przed nimi. Ciała były ułożone jedno na drugim, jak sardynki - wspak. Układała je grupa Żydów brodzących w głębokich kałużach krwi, czekając na nowe porcje zwłok walących się w głęboką otchłań dołów, które miały spocząć na innych ciałach, żeby było miejsce na ściśnięcie więcej i więcej. Rzędy były wysokie na 12 ciał.
Niektórzy jeńcy stawiali opór Żydom wiążącym im ręce z tyłu. Wówczas ci zarzucali im płaszcze na głowy i wiązali ręce z przodu. Niektórym jeńcom pchano w usta trociny, co NKWD uznało za właściwy środek na uspokojenie. Obawiali się, że krzyki mogą wywołać opór czekających na swoją kolej w więźniarkach. Wielu było zabitych jednym strzałem w tył głowy i szyję, wielu kilkoma strzałami, wielu było przebitych bagnetem w plecy, piersi, co oznaczało, że jeńcy stawiali opór. 4253 było pochowanych w Katyniu. Dziś Polacy domagają się poinformowania, gdzie pochowane są ciała pozostałych 10 tysięcy jeńców. Ostatni rozdział tego straszliwego epizodu jeszcze będzie opowiedziany.

Żydzi, którzy mordowali Polaków w Katyniu
Dziennik Izraela „Maariv” ogłosił światu imiona sowieckich oficerów NKWD uczestniczących w mordzie katyńskim. Polski Żyd Abraham Vidro (Wydra), który mieszka teraz w Tel Awiwie, 21 lipca 1971 r. poprosił pismo o wywiad, bo chciałby, zanim umrze, wyjawić sekret o Katyniu. On opisał spotkanie z trzema Żydami, oficerami NKWD, w wojskowym obozie wypoczynkowym Rosji. Oni powiedzieli mu, jak uczestniczyli w mordzie Polaków w Katyniu.

Byli to: sowiecki mjr Joshua Sorokin, por. Aleksander Susłow, por. Samyun Tichonow. Susłow zażądał od Vidro zapewnienia, że nie wyjawi tego sekretu do 30 lat po jego śmierci, ale Vidro obawiając się, że tak długo nie pożyje, zdecydował się wyjawić go wcześniej. Mjr Sorokin, ufając Vidro, powiedział: „świat nie uwierzy czego ja byłem świadkiem”. Vidro mówił dziennikowi „Maariv”:

Żydowski mjr w sowieckiej tajnej służbie (NKWD) i dwóch innych oficerów bezpieczeństwa przyznali mi się, jak okrutnie mordowali tysiące polskich oficerów w lesie katyńskim. Susłow mówi do Vidro: „Chcę ci opowiedzieć o moim życiu. Tylko tobie, ponieważ jesteś Żydem, czy możemy mówić o wszystkim? To nie robi żadnej różnicy dla nas… Mordowałem polaczków własnymi rękami! I do nich sam strzelałem.”

Część tych opowieści jest reprodukowana na tej samej stronie wraz ze zdjęciem Vidro. Jest również interesujące, że w Katyniu było również mordowanych trochę Żydów. NKWD była ostrożna, selektywnie wybierała kogo „aresztować” spośród 15 tysięcy ofiar. Dziś wiadomo, że 80% polskich Żydów popierało żydowski Bund, który stał się komunistyczną partią Polski. 20% tych, którzy nie popierali Bundu, było traktowanych jak reszta Polaków. Polityką Stalina było: „śmierć wszystkim, którzy mogliby sprzeciwiać się komunizmowi”.

Stalin mianował Żydów komendantami gułagów
Aleksander Sołżenicyn, światowej sławy rosyjski autor 712-stronicowej książki „Archipelag Gułag”, na 79 stronie zamieścił 6 zdjęć ludzi, którzy zarządzali najbardziej morderczymi obozami więziennymi w Rosji. Wszyscy byli Żydami: Aron Solts, Naftaly Frenkel, Yakow Rappoport, Matvei Berman, Lazar Kogan i Genrikh Yagoda.
Sołżenicyn opisuje jak Frenkel najbardziej pasował do wszystkich profesjonalnych mordów: „Frenkel ma oczy badacza i prześladowcy, z wargami sceptyka… człowiek z niezwykłą miłością władzy, nieograniczonej władzy, pragnący, by się go bano!” Jest to opis Khazara żydowskiej rasy, który dziś jest komendantem (zarządcą obozów koncentracyjnych, w których trzyma się tysiące Palestyńczyków). Módlmy się za te biedne ofiary.

Więcej szokujących wieści

Katyńska masakra w Trzebusce
Została odkryta nowa, nieznana masakra Polaków przez Sowietów. Organizacja „Wiejska Solidarność” doniosła, że sowiecka tajna policja zamordowała 600 Polaków między 24 sierpnia a listopadem 1944 roku w lesie w Trzebusce, w pobliżu miasta Rzeszów. Zamordowani byli znów członkami inteligencji polskiej, włącznie z oficerami AK, przywódcami organizacji i księżmi. Wszystkie ofiary miały podcięte gardła od ucha do ucha. Ich groby odkryto w 1980 r., ale rząd komunistyczny PRL zdławił wiadomość o tym „Drugim Katyniu”. W 1945 r. polski oficer napisał raport o powyższej masakrze, ale został aresztowany przez bezpiekę i ślad po nim zaginął.
Polski tygodnik wychodzący w Londynie donosił, że masową masakrę zarządził dowódca I Armii marszałek Iwan Koniew. Tygodnik londyński miał naocznego świadka, który zeznał, że więźniowie byli trzymani w sowieckich obozach koncentracyjnych w brutalnych i nieludzkich warunkach zanim zostali zamordowani.
Ta sprawa jest szczególnie bolesna, ponieważ mordu dokonali ci, którzy głosili (w tym czasie), że są „wyzwolicielami Polski”.
Tłumaczył W.N.
Wreszcie Prawda
Czasopismo USA „The truth at last” nr 336/1989

--------------------------------------------------------------------------------

zydekwielki

Myślisz że ktoś będzie czytał te bzdury? Lepiej zrób sobie test czy nie jesteś żydem

gacek776

pisał nie dla imbecyli twojego pokroju

użytkownik usunięty
gacek776

Idiota. Jebnałbym ci w łeb za to.

gacek776

nie żałuj a obejrzyj "Zniesławienie" zrobisz więcej pożytku
aktor się skończył zanim zaczął-mały kłamczuszek blado tłumaczył się u Ojenikowej (kiedyś zapraszała dwóch rozmówców z przeciwnych opcji-teraz panuje Jedynie Słuszna Linia-jak to może zejść na psy Dziennikarz Trójki!)
Prawdziwe zdanie Macieja brzmiało,że kiedyś był lubiany,dzisiaj hejtowany..Reszta to żydowska propaganda.

gacek776

"Szacun za odwagę"
Dla mnie to trochę kuriozalne, naprawdę uważasz ze stanie po stronie jakoby Polacy to antysemici i ogólnie ci źli było tak ryzykowne (szczególnie jeżeli mówimy o dalszej karierze Pana Macieja?) w dzisiejszej Polsce? Zobacz, duże media pieją z zachwytu nad filmem autorytety np: Pan Wajda uważa film za doskonały, pojedynczy fotel u Pana Lisa w studiu, to samo u Pani Olejnik, zwykle na drugim stawiają ewentualnego przeciwnika, tym razem okazują się nad wyraz uprzejmi względem gościa. Kontestatorzy to w domyśle kołtuni, moherowe berety, lub pisowcy. Powiedz gdzie tu odwaga?

krv

Przecież Polacy to są antysemici (nie wszyscy ale jak już uogólniamy). Popatrz co się dzieje pod filmem pokłosie (gdzie sam zresztą się wypowiadam) tam się dzieją rzeczy kuriozalne. Miesiąc temu bym powiedział że nie ma u nas antysemityzmu, teraz mówię jest u nas pełno bezdennie głupich i zakłamanych antysemitów, z pianą na ustach piszczących niedorzeczne historie.
A czy ten film jest o wszystkich Polakach?
Czy ty ten film oglądałeś? Widzisz w nim antysemityzm tylko?
Ja widzę bardzo wiele wątków.

I kogo sobie wyobrażasz na 2 krześle? Pana Ziemkiewicza, który mówi że film jest głupi chociaż go nie oglądał ale czytał scenariusz?
To jest rozmowa z artystą o filmie. Jak Nergal był u Lisa też powinien byc z 2 strony jakiś fanatyk z radia m i go oczerniac?

A idąc tropem pana Z. muzyka metallicy jest głupia, nie słyszałem ale widziałem okładkę.

Nie uważam żeby Sthur był wybitnym aktorem. Nawet chyba nim nie jest ale napewno jest dojrzałym bo w przeciwieństwie do oczerniających go w internecie anonimowych trolli (już czytałem że Sthur jest zdrajcą, żydem itd. Ciekawe że wcześniej inaczej się o nim mówiło). Dojrzały człowiek podejmuje trudne tematy nawet jak wie że to ryzykowne.
Zauważ że tutaj dyskutujemy na jakimś poziomie ale popatrz na inne posty i tematy. Jak to świadczy o nas internautach?

Pomimo że nie uważam jego roli w Pokłosiu za wybitną i nie uważam tego filmu za wybitny (chociaż jest mocny) szanuję za wybór trudnej drogi.
A swoją drogą idąc tym tokiem rozumowania pani Szaflarska też jest żydem i zdrajcą, pan Radziwiłłowicz też?
Niedługo wszystkich wartościowych ludzi nazwiemy zdrajcami i kto wtedy zostanie?

gacek776

Dobrze, tylko że nadal nie odpowiedziałeś mi czym Maciej Stuhr ryzykował!
Nie chce wchodzić w spór czy Polacy są antysemitami czy też nie, ponieważ nie ma to najmniejszego sensu, wnioski czerpane z forum onetu, filmwebu czy też murów w mojej ocenie są mało reprezentatywne i zniekształcające rzeczywistość, coś jak sondaże internetowe(tylko bardziej).
To jest temat znacznie trudniejszy, znacznie bardziej wielowymiarowy i nie tylko czarno biały, konieczny do postrzegania w różnych okresach i w różnym czasie, ba znaczenie słów w różnych okresach ma różne znaczenie, przykład dzisiaj słowo Żyd jest często pejoratywne, dalej czym inny był obóz koncentracyjny przed 1933 a czym innym po 45!

Poruszyłeś temat drugiego krzesła o którym wspomniałem, rozumiem że poetyka mediów jest przeciwstawianie skrajności, ergo jeżeli jak mniemam Ziemkiewicz jest dla ciebie osobą skrajną i pytasz się czy miałby być przeciwnikiem Sthura u Lisa w takim razie Stuhr jest osobą równie skrajna tylko że będącą po drugiej stronie barykady. Jeżeli na przeciwko Nergala posadził byś fanatyka z radia m w takim razie wychodzi że Nergal też jest hmm moherem tylko że z tej drugiej strony!

"A idąc tropem pana Z. muzyka metallicy jest głupia, nie słyszałem ale widziałem okładkę."
nie do końca, jednak z tego co twierdzisz wspomniał jeszcze o tym że czytał teksty, wtedy to jest trochę mniej kuriozalne nieprawdaż?

krv

Jak to czym ryzykował. Dotąd był małym słodziutkim Sthurkiem, takie trochę ciepłe kluchy. Grzeczny miły chłopaczek. I taki mógł być dalej, grać dalej w Fuksach czy innych Porankach kojota (całkiem zresztą dobrych) ale jednak stwierdził że chce się zająć czymś poważniejszym.

"Nie chce wchodzić w spór czy Polacy są antysemitami czy też nie, ponieważ nie ma to najmniejszego sensu..."
"To jest temat znacznie trudniejszy, znacznie bardziej wielowymiarowy i nie tylko czarno biały,"
Widzisz i pomimo że nieco się różnimy jednak widzę że mam do czynienia z rozsądnym człowiekiem.
Masz swoje zdanie i to dobrze ale też nie jesteś zamknięty na dyskusje. Nic nie jest czarno białe, nie jesteśmy tylko mordercami ani tylko ofiarami. To jest najważniejsze co każdy powinien zrozumieć.

Dla mnie każdy w mediach jest osobą skrajną ale powiedz mi jak do jasne anielki dziennikarz może się wypowiadać o filmie, którego nie widział. Pan Ziemkiewicz jakoś mi specjalnie nie przeszkadzał ale teraz w moich oczach stał się kompletnym karłem.
"nie do końca, jednak z tego co twierdzisz wspomniał jeszcze o tym że czytał teksty, wtedy to jest trochę mniej kuriozalne nieprawdaż? "
Trochę mniej mówisz ale czy to coś zmienia?
Dobra przeczytam teksty i o czym one są. Metallica śpiewa o gościu co wdepnął na minę i co ? Brzmi mało zachęcająco ale jak włączysz muzykę jak czujesz ekspresje, narastającą adrenalinę i siłę czujesz każde słowo.
To był przykład. A teraz rada dla ciebie obejrzyj ten film nie dlatego żeby podbić ocene tylko dlatego żeby wyrobić sobie o nim odpowiednie zdanie. Bo jest to obraz wielowątkowy, wielowymiarowy i uniwersalny. Żydzi są w nim tłem żeby pieniactwo zrobiło Pasikowskiemu dobrą reklamę.

I uwierz mi jakbym przeczytał o chłopie, który zbiera macewy, którego brat jeździ ciągnikiem do miasta i rusza z kluczem francuskim za samochodem który go obserwuje itd itp to bym powiedział co za bzdura a film jednak przedstawia te sytuacje tak że nie dość że trzyma w napięciu to jeszcze zachwyca pięknym wykonaniem, grą aktorów i wychodząc z kina myślisz że ta historia pomimo że niesamowicie skrótowa trzyma się przysłowiowej kupy.
Nikt nie zrozumie po co ten film powstał jak nie usłyszy co mówi zielarka (pani Szaflarska) oraz mieszkaniec wsi, który podkładam ogień. Tu nie chodzi o to że to żydzi czy nie, tu chodzi o to żeby widz pomyślał NIGDY WIĘCEJ.

gacek776

kto twoje przydługawe bździny będzie czytał? nie produkuj się tak

grezyl

Niestety ale nie udało ci się zwrócić na siebie uwagi. Nawet tak desperackim postem .

użytkownik usunięty
gacek776

A czy trzeba leciec na ksiezyc by wiedziec ze nie jest zrobiony z sera? Jezeli w scenariuszu wylewa sie antypolonizm to po co sie meczyc i ogladac gniot? Stuhr dodal swoja cegielke do "polskich obozow zaglady".

gacek776

widzialem wywiady przeprowadzane z M. Stuhrem. szkoda ze musi sie tlumaczyc z tego filmu. niejako stal sie obiektem wygodnych atakow roznych srodowisk. filmu nie mialem okazji widziec, ale znana mi jest historia Jedwabnego. zastanawia mnie, skad tyle jadu w ludziach? skoro film ukazuje konkretne wydarzenie historyczne, to czemu mialby ''wybielac'' tych czy innych ludzi? po kazdej stronie znajda sie i bohaterowie, i szuje. jesli film przedstawia to konkretne zdarzenie- to niby czemu mialby byc antypolski, obrazoburczy itp.
Maciej Stuhr to inteligentny facet i podejrzewam, ze ma gdzies te ataki. przyjmujac role w takim filmie, wiedzial w co ''wchodzi''. dla mnie zasluguje na podziw, a nie na wszedobylskie nieuzasadnione ataki.

wojciech84

"niejako stal sie obiektem wygodnych atakow roznych srodowisk" bardzo dobre podsumowanie zaistniałej sytuacji.
"skoro film ukazuje konkretne wydarzenie historyczne" nie ukazuje. Właśnie nie ukazuje. Obejrzyj go bo źle myślisz.
To jest film fabularny, którego inspiracją było spalenie tych żydów.

"Maciej Stuhr to inteligentny facet i podejrzewam, ze ma gdzies te ataki. " też tak myślę ale widac że go to męczy.

gacek776

film to nie biuletyn Instytutu Pamieci Narodowej, by mial prezentowac w 100% konkretne zdarzenie. przeciez wiadomo ze czesc filmow- nawet tych opartych na podstawie autentycznych wydarzen- zawiera elementy fikcyjne.
meczy to moze i go ciagle bezpodstawne atakowanie. najlepiej gdyby zagral supermena czy ksiedza, bo w Polsce zagranie geja, Zyda czy prostytutki dla wielu jest tozsame z tym, iz aktor grajacy te postac taki jest na codzien, a to tylko twor artystyczny na potrzeby dziela.

wojciech84

Mądra wypowiedź, aczkolwiek wiele osób pragnęłoby aby nakręcono w końcu film gdzie pokazuje się także Żydów którzy faktycznie zdradzali Polaków, wydawali własnych pobratymców oraz uczestniczyli w budowaniu socjalistycznego systemu. Póki co owszem pokazuje się prawdziwe historie ale zawsze to Polacy są ukazani w złym świetle, podczas gdy Żydzi również nie zawsze byli fair wobec nas czy siebie.

ada40

Uogólniasz mówiąc, że polacy sa pokazywani zawsze w złym świetle. Przecież cała filmogriafia za czasów PRL-u, ale także po 1989 r. ukazywała Polaków w sposób idealistyczny, często bez skaz. Takze dzisiaj powstaja filmy ukazujące heroiczne postawy Polaków - np. W ciemności, Katyń. A to, że pojawiają sie również obrazy ukazujace Polaków z innej strony, tej gorszej - np. Obława, Czas honoru, Róża ( chociaż przygladając się dokładnie i tym filmowm mozna dostrzec prawdziwie heroiczne postawy) to trend obecny we współczesnej kulturze, w dzisiejszej humanistyce - tzw. odbrązowywanie przeszłości, i to nie tylko w przypadku Polski. To jest widoczne w całej Europie. Polecam zapoznać się z książką B. Korzeniewskiego - "Transformacja pamięci, Przewartościowania w pamięci przeszłości a wybrane aspekty funkcjonowania dyskursu publicznego o przeszłości w Polsce po 1989 roku" by stworzyć w sobie lepszy ogląd problemu.
A jeśli powstanie film o zbrodniach żydów na polakach, to też dobrze. Bo przeszłość składa się z aktów herozimu Polaków, Żydów, Rosjan, Niemców oraz z aktów zezwierzęcenia Polaków, Żydów, Rosjan, Niemców itp.

Poza tym jak tak obserwuje te debaty to widać zupełnie inną motywację stojącą za powstawaniem filmów o zbrodniach żydów a inną filmów o zbrodniach polaków. Autorzy tych ostatnich nie maja zamiaru dokopać polakom, pokazać jakie to były świnie i jak się zeszmacili. Chcą tylko odczarować zmitologizowaną przeszłość ukjazując jak przeszłość jest czasem wielowymiarowa i bolesna. inna motywacją jest równiez pragnienie stworzenia pewnej historii ludzkich wyborów, pogmatwanych losów, a czasy wstrzasów jak II wojna sa najlepszą oprawą ukazującą te losy. Wykorzystuje sie prawdziwqe zdarzenia, prawdziwe fakty i fikcyjnych bohaterów konstruuje w dramatycznych realiach epoki.
Natomiast u postulujących powstanie filmu o zbrodniach żydowskich , ja ( subiektywnie) widzę chęć jakiejś kompensacji. My polacy mamy nie chwalebne momenty z przeszłości - to pokażmy że inni byli gorsi. I dodtakowo dochodzi jeszcze ( wsród niektórych oczywiście) - antysemityzm

użytkownik usunięty
wojciech84

To dlaczego ten odwazny Stuhr nie zagra w filmie ktory odkrywa prawde ze Żydzi sa tak samo ofiarami jak i mordercami. W żydowksich mediach jednak to by nie przeszło. W programie Lisa, Sttuhr nie mial nawet interlokutora! Propaganda antypolska trwa w najlepsze jak chocby "polskie obozy zaglady".

gacek776

Całkowicie z tobą się zgadzam.

użytkownik usunięty
gacek776

Ja po tym jak dowiedzialam sie kogo zagral w Poklosiu pomyslalam sobie: nareszcie! zerwie z tym obrazem milej, pokornej, dosc mdlej osobki, stojacej w cieniu tatusia. Jako aktor wybral swietna role! I oto chodzi aktorowi (zeby wzbudzac emocje!!! nietylko pozytywne ale tez negatywne) zeby byc uslyszanym! Mam nadzieje ze pojdzie dalej tym torem. A te zarzuty ze jest zdrajca itp sa naprawde zalosne!

A przecież ostatnio zagrał też w Obławie (i to podobno dobrze) więc młody już wyraźnie idzie swoją drogą. Szkoda że ostatnio się trochę pogubił jak go zaczęli szczuć.

użytkownik usunięty
gacek776

Noo, niepotrzebnie sie tlumaczy! Bo nie ma z czego wlasciwie. Krotko: to jest moja droga kariery, taka obralem i jak komus sie nie podoba to nie. Mam nadzieje, ze przejdzie przez ta cala sprawe jak czolg! Dalej wybierajac kontrowersyjne, ciekawe postacie :) Tego mu zycze bo brakuje w PL aktorow z prawdziwymi jajami !!!