Marilyn Monroe

Norma Jeane Mortenson

8,4
8 400 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Marilyn Monroe

Witam :) Piszę pracę licencjacką między innymi o Monroe. Poszukuje dokumentów, w których mowa jest o wszystkich wydarzeniach po śmierci Marilyn - o pogrzebie, reakcji ludzi i wpływ na kulturę. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

meggi27

Dokumentów w sensie filmów dokumentalnych czy zapisków?
Jeśli chodzi o filmy to polecam odwiedzić konto użytkownika dorcia72 na you_tube, tam jest wiele bardzo wartościowych filmów, które mogą się przydać do napisania pracy,
jeśli zaś chodzi o książki to mogę polecić książkę Lois Banner "Skłócona z życiem" tam autorka kusi się o podsumowanie wpływu Monroe na kulturę amerykańską. Jeśli potrzebujesz opisu pogrzebu, czy ludzkich reakcji, mogę w weekend zeskanować rozdziały różnych książek o M.M. i Ci wysłać mailem.

madz20

Skłóconą z życiem mam i czytałam, jednak jest tam za mało informacji o wydarzeniach po śmierci. I tak, chodziło mi o dokumentalne, ale zapiski też mogą być jak najbardziej. I znam to konto na youtubie i przeglądałam te filmiki ;) Ale jest tam ich całkiem sporo, a ja mam jeszcze do napisania o Michael Jacksonie (tematem mojej pracy są Fenomeny popkultury - Michael Jackson i Marilyn Monroe), a czas goni ;)
I tak, tak, jakbyś mogła zeskanować, to bym była mega wdzięczna. Mój mail: megggi27@gmail.com
I jeśli ktoś jeszcze może mi jakoś pomóc, to śmiało pisać ^^

meggi27

Mało jest książek, które by to omówiły wyczerpująco, trzeba iść bardziej w czytanie między wierszami i własną analizę ale na tym ucierpiałby wykaz literatury, a wiadomo, że na to komisja również zwraca uwagę :-/, niemniej zazdroszczę pisania pracy o czymś z kręgu popkultury :) nie stricte naukowej.
PS
Brałaś już pod uwagę wpływ Monroe na styl wczesny Madonny, albo twórczość Millera, a konkretnie sztukę "Po upadku"?