Martin FreemanII

Martin John Christopher Freeman

8,3
57 364 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Martin Freeman

Czemu tutaj tyle komedii? Przecież to świetny aktor dramatyczny. Marnuje się w takich dennych produkcjach.

amanka1

Martin Freeman jest również świetnym aktorem komediowym, co widać choćby w The Office UK czy Nativity!

LaReineGabrielle

Prawda, prawda. Mam tylko wrażenie, że przyklejono mu łatkę śmiesznego, lekko nieporadnego kolesia i głównie takie role dostaje...

amanka1

cóż, w Sherlocku nie jest śmiesznym ani nieporadnym kolesiem, wbrew pozorom, jest silnym, twardym, zdecydowanym mężczyzną (John Watson, to kapitan przecież), a inne role to komediowe - jednak myślę, że z czasem obejrzę też inne produkcje, a cóż, niektórzy aktorzy tak mają, że niestety, są brani do filmów głównie z jednej tematyki (jednak przynajmniej jest co oglądać w przypadku Martina - zarówno wygląd, ale i naprawdę dobry warsztat aktorski)

LaReineGabrielle

inne role, w jakich go widziałam* niestety nie można edytować posta

LaReineGabrielle

A jakie filmy z jego udziałem byś poleciła? Żeby się przyjemnie oglądało. Sherlock to już wiem ;-) A jakieś inne produkcje?

ewej

do tej pory obejrzałam prawie całe The Office UK (Biuro) (zostały mi tylko odcinki świąteczne) i Nativity! (Ale szopka) - The Office to serial komediowy w konwencji filmu dokumentalnego (paradokument), przedstawia to, co się dzieje w biurze spółki handlującej papierem, Martin Freeman gra tam jedną z głównych postaci - serial jest przyjemny, choć niektóre żarty są dosyć specyficzne; napisów trzeba będzie się naszukać, sama oglądałam bez; Nativity! to komedia świąteczna - Martin gra tam nauczyciela w szkole podstawowej (niespełnionego aktora i reżysera, który ma wyreżyserować jasełka; roznosi się plotka, że przybędzie producent z Hollywoodu i... dalej nie napiszę, ale polecam, bo film przyjemnie się ogląda, nawet w porze nieświątecznej, jest mądry, zabawny, dobry ma soundtrack, dzieci są urocze, historia ma pewien morał, a Martin... to Martin po prostu, daje z siebie wszystko, jak zwykle

LaReineGabrielle

Aha. Ja oprócz Hobbita widziałam go wcześniej w Love Actually, Nightwaching i Confetti. Nie wiem czy je widziałaś? Jeśli nie to polecam bo bardzo dobre zwłaszcza dwa pierwsze. Nightwaching to o film biograficzny o Rembrancie i jego słynnym obrazie pod takim samym tytułem jak film, bardzo ciekawy i Martin świetnie zagrał, w TV oglądałam, bardzo późno i bardzo długo :-D, ale warto. Confetti nie pamiętam dobrze, też w TV kiedyś leciało, ale zdaje się że śmieszny ;-) No a Love Actually to obowiązkowo trzeba obejrzeć. Też świąteczna atmosfera, mnóstwo wybitnych brytyjskich aktorów, samych moich ulubionych <3, a Martin to nie powiem kogo gra, bo to zburzyłoby cały sens, ale jego rola jest kluczowa bez jego wątku ten film wiele by stracił ;-) Nie wiem jak jest z zasobami tych filmów w necie, ale z Love Actually nie powinno być problemu bo to popularny film i soundtack też jest przedni, tak btw. Nativity leciało jakoś w te święta i widziałam tylko krótki fragment. Może poszperam za tym też ;-)

ewej

nativity! jest w necie, z lektorem, Love, Actually mam na liście od dawien dawna, ale to Martin mnie zachęca tak totalnie, Nightwatching od niedawna też (głównie przez zdjęcie z Krzysztofem Pieczyńskim, zaintrygowało mnie, że Martin Freeman grał z polskimi aktorami), confetti też kiedyś obejrzę pewnie, ale to muszę znaleźć wersje z napisami albo bez niczego, jakoś lektor burzy dla mnie sens oglądania (no bo nie usłyszeć głosu Martina? koszmar!)

LaReineGabrielle

Bo Nightwaching to była jakaś koprodukcja, PISF dał trochę grosza do tego :-) Nie tylko Pieczyński tam grał, ale Buzkowa, Zakościelny i Seweryn. Niestety ciężko znaleźć jakieś linki do tego, ale jak się poszpera głębiej to może się coś znajdzie, ale teraz Martin jest taki popularny, może ktoś wrzuci jeszcze :-). Jestem zaskoczona, że na nie ma tego w internecie, bo to super film. Love Actually koniecznie zobacz, super film, jeden z moich ulubionych, a mnie zachęcił inny pan :-D Colin Firth, cały film jest świetny, polecam jak mało co, to taki film bez wad i dycha w filmwebie to za mało ;-)

ewej

jest Nightwatching w internetach, znalazłam nawet wersję z polskim lektorem; szykuje się sporo oglądania, gdzie tylko na to wszystko znaleźć czas...? ; )

LaReineGabrielle

:-D Na dobry film zawsze się znajdzie czas ;-) No to, życzę zatem miłego oglądania.

amanka1

Chciałam właśnie napisać coś podobnego, a mianowicie - że dużo gra w komediach. Nie to jest zarzutem, bo jest świetnym aktorem w każdym gatunku, ale... często są to podrzędniejsze komedie. On jest tak świetny, że nawet to można mu wybaczyć, a czasem poczytuję mu to nawet za plus, bo ja też mam dziwne poczucie humoru i gdybym była aktorką i dostawała propozycje podobnych ról, ciężko byłoby mi odmówić dla samej zabawy, jaką bym miała na planie :D oczywiście nie wiem, jakie motywy nim kierują podczas wyboru ról, ale mam wrażenie, że po prostu lubi taką robotę :)