Też tak sądzę ale czemu tego nie robi tzn dlaczego nie gra różnorodnych ról? Nie rozumiem dlaczego tak często powraca do tych samych schematów. Meryl może zagrać wszystko, filmy takie jak ''Wątpliwość'' czy ''Diabeł ubiera się u parady'' dowodzą, że świetnie spisuje się w rolach ''twardych charakterów'' . Filmy biograficzne ''Julie i Julia'' i ''Żelazna Dama'' no majstersztyk. Tylko szkoda, że tak mało. Najgorsze jest to, że Meryl gra w słabych filmach, np. ''Żelazna Dama'' jest (nie tylko w mojej opinii) słabym filmem i tylko ona go ''ratuje'' ale takich filmów jest więcej. Dobrze chociaż, że gra w duetach (i to rzadko) np. z Amy Adams albo z Tommy Lee Jones'em.
Trochę "niestandardowych" dla siebie ról zagrała - m.in te, które wymieniłeś, plus np Ze śmiercią jej do twarzy, czy Sprawa Kramerów. Może po prostu woli stabilność, bo w pewnym typie ról czuje się najlepiej.
jeżeli chodzi o biografie to świetnie (moim zdaniem) zagrała też w "Pożegnanie z Afryką" czy nawet "Koncert na 50 serc". a jeżeli chodzi o twarde charaktery to zdecydowanie "Transfer"
Nie bede sie bardziej wypowiadac bo mnie tu zjedza :-) :-)
Jestem rowniez jej fanem i wiem co potrafi jako aktor, jest bez wątpienia wybitna, ale ...
Kam, jestem pewien, że nikt cię tu nie zje za odmienną opinię... zresztą, twój avek już wiele sugeruje:)
To jest filmweb to nie mozna miec swojego zdania :-). Wiesz dobrze ze Pani z mojego avka jes mi bliska:-) :-)
Glenn Close, Jessica Lange, Susan Sarandon, Sigourney Weaver te Panie postawilabym obok Mer, rownie dobre, blyskotliwe, wszechstronne a nawet odwaze sie powiedziec ze maja wieksze przeblyski geniuszu !!!! Od Pani Streep z calym szacunkiem do jej pracy.
Zgadzam się z Close, pozostałych nie oglądam na tyle często, żeby wyrobić sobie konkretniejsze zdanie. Powiedziałbym, że Michelle Pfeiffer jest bardzo dobra, choć nie dorównuje Meryl. I Helena Bonham Carter, ale tu raczej nie jestem obiektywny:)
Michelle jest utalentowana ale to nie ta liga moim zdaniem. Co do Carter to też mam z nią problem, nie potrafię obiektywnie jej ocenić
Zgadzam się ;) Potrafi zagrać każdą rolę - od zakompleksionej i wstydliwej starszej babki, po wredną znawczynię mody, aż do szalonej kucharki ;) Genialna aktorka - legendą kina już jest ;)