najlepszych jego filmów z lat jak był młody ;) Oglądałam już 9 i pół tygodnia oraz dziką orchideę i mam zamiar zabrać się za inne, ale tyle ich ma, ze sama nie wiem, które są najlepsze ;D
Od siebie polecam Harrego Angela, jak dla mnie to wybitny film z genialną kreacją Mickey'a, No i jest on młody skoro Ci na tym zależy :P
Podpisuje sie pod poprzednikami. "Harry Angel" to moim zdaniem najlepszy film Rourka. Gra kapitalnie, ogolnie caly film to wielkie kino. "Rumble Fish" to kino specyficzne, jesli o mnie chodzi film rewelacyjny, ale trzeba podkreslic, ze to film nie dla akzdego. Swietny Rourke, ktory najlepiej prezentuje sie w rolach dramatycznych.
"Zar Ciala" zaledwie epizod, sam utrzymany w klimacie kina noir, swietna obsada, fajna intryga, jak najbardziej polecam;)
"Dinner" to pierwsza duza rola Rourka i od razu skradziony film przez tego aktora. Ciekawa opwiesc z fajnym klimatem.
"Papież z Greenwich Village" brak polskich napisow niestety, a film gwarantuje polaczenie niegdys wielkich gwiazd Cimino, Rourke, Roberts, Deryl Hannah, brawurowo;)
"Rok smoka" swietny kryminal, i kolejna wspolpraca kontrowersyjnego rezysera z Rourkiem.
"Modlitwa za konających" dziwne kino, szczerze, myslalem, ze film bedzie lepszy, ale dla samego Rourka warto.
"Cma Barowa" podobno, nie widzialem jedna z lepszych kreacji aktora.
"Franciszek" ciekawie, warto zobaczyc.
Przystojniak" tutaj juz bardzo slabo mimo swietnej przeciez obsady, powolny upadek aktora.
"Harley Davidson i Marlboro Man" bardzo srednio.
"Białe piaski" gwiazdorska obsada, nieudana produkcja, ale dla naprawde swietnego Rourka zobaczyc warto. Willem Defoe wyglada przy Rourku jak amator.
"Bullet" widzialem dawno, wydawalo sie to neizle kino, jjest Brody, jest Rourke, na pewno mozna zobaczyc.
"Czwartek" epizod aktora i kino wzorujace sie na filmach Tarantino. Faktycznie ejst z zebem, brawurowo, oryginalnie, ale nie do konca fajnie.
"Obietnica" Rourke pojawia sie w filmie doslownie w jednej scenie. Ale sam film to popis umiejetnosci aktorskich Nicolsona oraz zdolnosci rezyserskich Seana Peanna. Specyficzne kino, dla mnie naprawde dobry film.
"Spun" jak film o narkotykach, brudno, brzydko, odpychajaco. Cikawie zrobiony film, duzo Rourka bardzo dobra kreacja.
"Czlowiek w ogniu" malo znaczaca rola, ale udzial i pokazanie sie w tak duzym filmie po latach posuchy to juz cos. Sam film, jesli nie widzialas obejrzyj koniecznie.
"Domino" konkretna rola, ponowna gra u Scotta. Gwiazda ejst Knightley ale Rourka w filmie nie brakuje. Kino raczej srednie delikatnie mowiac.
"Sin City" swietna ekranizacja komisku, i chyba najlepsza od lat rola Rourka. Zdecydowanie Jego postac jest najciekawsza, najlepsza, najbardziej intrygujaca. Genialna kreacja, kreacja zwiastujaca powrot do wielkiego kina.
"Zapasnik" wszyscy wiemy.
"Killshot" srednio, srednio, ale dla Rourka warto zobaczyc. Rola juz pierwszoplanowa.
"Informers" naszpikowany "upadlymi" gwiazdami ladnie opakowany film, ktory malo wnosi. Przyjemnie sie oglada, rola Rourka bez szalu, zaledwie daleki drugi plan.
"13" takie sobie kino, ktore udowadnia, ze Rourke wciaz srednio dobiera role.
"Niezniszczalni" nie polecam, zwlaszcza dziewczynie, jest smiesznie, karykaturalnie, bardzo slabo. Aktor pojawia sie w filmie na moment.
"Iron Man 2" wreszcie istotna rola w kasowym hicie, nawet fajnie to wygladalo, mialem ejdnak andzieje, ze jednak Rourka bedzie wiecej. Fajnie sie zaprezentowal.
"Gra namiętności" ciekawy pomysl, fajnie zagrany, nawet wciaga ale czegos ejdnak brakuje. Dla Rourka czemu nie ;)
Miki ma chyba same znakomite role. Wystarczy popatrzeć tu na posty ludzi, jak podzielone są zdania co do jego najlepszej roli. Wniosek: trzeba obejrzeć wszystkie po kolei i samemu obadać sprawę. Ja osobiście uwielbiam "Harry'ego Angela", "Ćmę barową" i "Zapaśnika".
troche gniotów tez ma, ale w latach 80 grał głównie w dobrych produkcjach, a Harry Angel to jego zdecydowanie najlepszy film