Zgoda, długi, bo długi, ale to jednak serial... Nie powinien być pod jednym linkiem? Ani tego dodać do ulubionych, ani ocenić całości :/
Może dlatego, że to nie serial...
Jest to seria filmów połączonych postacią głównego bohatera. Poszczególne filmy mają różnych reżyserów, scenarzystów, część z nich oparta jest na opowiadaniach różnych autorów, różnią się sposobem realizacji, niektóre czołówką itd. Serialem jest np. Space 1999, Allo Allo albo Zorro z Guy'em Williamsem.
A dlaczego np. cała seria 007 albo Gangu Olsena nie jest pod jednym linkiem? Lub chociażby Powrót do przyszłości?
Zauważ, że niekiedy w serialach reżyserzy i scenarzyści również się zmieniają. Dość często się zdarza, że któryś z pierwszoplanowych aktorów w danym serialu, po jakimś czasie zaczyna ten serial współtworzyć jako reżyser lub scenarzysta. Nie porównuj Columbo do serii filmów o Bondzie ani Gangu Olsena - przecież kolejne cześci tych filmów powstawały w kilkuletnich odstępach, a filmy o Columbo powstawały od 1971-1978 po kilka odcinków rocznie. Moim zdaniem przynajmniej ta pierwsza "seria" z lat 71-78 powinna zostać uznana za serial.
Zgadzam się - złożenie tego wszystkiego na jedną stronę znacznie ułatwiło by nam wszystkim życie. Może jest to specyficzny serial (długie odcinki i częsta zmiana reżyserów), ale jednak serial. Nie porównywać z Bondem, gdzie wraz z kolejnym filmem zmienia się i reżyser, i aktor, i scenarzysta, a i odstępy czasowe są spore.
Pozdrowienia i niech kisiel wiśniowy będzie z Wami ^^
Zgadzam się. Chciałem sobie dodać "Columbo" do ulubionych, wpisuje w wyszukiwarce, a filmweb mi pokazuje kilkadziesiąt osobnych stron.
No i gdyby była jedna strona o Columbo, to pewnie by było też z kilkaset głosów, co najmniej kilkanaście tematów. A tak nikt nie wie, gdzie dać ocenę i gdzie się wpisać, bo nawet nie wszystkie odcinki są opisane i nie jestem pewien, który akurat zobaczyłem.
Ale jak sam napisałeś, "każdy odcinek". To jakby nie patrzeć serial. Nawet w gazecie z programem pisze "Columbo, odc. xx", czy coś podobnego.
Sądzę, że z Columbo jest podobnie, jak z serią o Herkulesie Poirot czy Różowej Panterze. Pełen metraż, znacząca wymiana aktorów, niemal każdy odcinek ma swój własny motyw muzyczny.. itd. Autonomia każdego odcinka Columbo jest gigantyczna. Mi tam odpowiada postrzeganie serii Columbo jako ciągu filmów.
Ale w takim układzie ciężko mi oceniać poszczególne filmy. Widziałem ich dość sporo, wchodzę więc na filmweb i chcę ocenić Columbo. A tu mi wyskakuje tyle filmów, że nie wiem nawet, który ostatnio oglądałem.
To jest już wina Filmwebu, że nie można sortować ocenionych filmów i tworzyć podgrup. Wtedy każdy odcinek możnaby wrzucić do folderu pt. "Columbo" i byłoby optymalnie.
Ale wpisujac w szukajce "columbo" wyskakuje najpierw serial. Tylko nie wiem czemu nie ma zadnych infomacji o obsadzie itp...
P.S. jak mozna dodac nowy film do filmografii Petera Falka? Bo gdzies umknal im jeden odcinek.
I bardzo dobrze - każdy osobny film ma inny tytuł - należy więc traktować je jako osobne filmy a nie jeden serial. I w każdym odcinku są różni aktorzy - inaczej wyobraźcie sobie jak wyglądałaby obsada - jak w modzie na sukces? Gdzie rozwija się w nieskończoność? Bez sensu. A jak chce się zobaczyć jaki aktor grał gościnnie to przynajmniej nie trzrba się oszukac nie wiadomo ile bo jest do konkretnego tytułu oddzielna obsada.
kazdy odcinek ma osobną strone na filmweb,ale cały sezon tez ma jedną stronę o to link
http://www.filmweb.pl/f534418/Columbo,1971