Quentin Tarantino

Quentin Jerome Tarantino

8,9
44 993 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Quentin Tarantino

Jego filmy są po prostu niesamowite , genialne dialogi + nieprzewidywalna akcja =arcydzieło

PatrykGar

Zgadzam się w 100% :D MIstrz

PatrykGar

Z akcją bywa różnie, fabuły też miewa przeciętne, a przede wszystkim wtórne, ale dialogi po prostu miód malina :)

KarinaZZ

Dlaczego wtórne ?

zaja_c

Karinie pewnie chodzi o to, że spora część jego filmów jest remake'ami filmów koreańskich albo konglomeratem motywów zaczerpniętych z klasyki gatunku, który konkretny film QT ma reprezentować. Dla mnie to jednak nie jest wada, a zaleta. Facet umie się w tym poruszać i to wykorzystywać. Fakt, że scenariusze często bierze żywcem wcale mu nie umniejsza jego umiejętności doboru odpowiedniej muzyki, dogadania się z operatorem i osiągnięcia pełni tego co zamierza, czyli filmów tak skrajnych w swoich gatunkach, że poza nie nawet wychodzące; balansujące na granicy makabry i gatunkowej poetyki właśnie. Wszystko jednak z trzymającymi się kupy rysami psychologicznymi postaci za co osobiście bardziej go cenię niż Rodrigueza, którego kino jest w wielu aspektach zresztą podobne.

Curious_321

Remake ? Nie sądzę. Postmoderma ? Jak najbardziej.

zaja_c

http://www.filmweb.pl/film/P%C5%82on%C4%85ce+miasto-1987-32101

zaja_c

Czym nie jest postmo jeśli nie twórczą wtórnością i igraniem z toposami?

Curious_321

Tego nie powiedziałem, ale skoro Tarantino bierze wątek policjanta do swojego filmu z tego którego link podałeś to nie oznacza zrobienia remakeu no nie ?

zaja_c

No chyba że wszystko jest tam podobne bo filmu nie widziałem, a przecież Tarantino czerpał z wielu innych: wątek kabla, imiona gangsterów, garnitury itd.

zaja_c

Czerpie pełnymi garściami z dawnego kina, ze spahgetti westernów, z włoskiego kina wojennego, z azjatyckich filmów akcji, w zasadzie wszystko co pokazuje już gdzieś było, ale to nie zarzut bo on to pokazuje w odświeżony sposób :)

KarinaZZ

Ciężko mi uwierzyć, że ktoś może uważać fabułę Bękartów bądź Pulp Fiction za przeciętną.

zaja_c

Przecież Bękarty w dużej mierze opierają się na starych włoskich filmach wojennych, a Pulp fiction, jak sama nazwa wskazuje, odwołuje się do literatury pulpowej. Fabuła tych filmów sama w sobie nie jest niczym nowym, jedynie forma jest nowatorska.

KarinaZZ

Jeśli film opiera się na książce to jego fabuła też jest przeciętna ?

zaja_c

Tarantino wykorzystuje znane motywy. Jeśli się wcześniej oglądało te filmy co i on to nie ma aż tak wielkiego zaskoczenia.

KarinaZZ

Nie zmienia to faktu, że fabuła nadal nie jest przeciętna.