Quentin Tarantino

Quentin Jerome Tarantino

8,9
44 581 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Quentin Tarantino

Witam, piszę artykuł o twórczości Quentina Tarantino. Jestem ciekaw opini innych ludzi na temat jego fenomenu. Jak myślicie skąd się bierze? Jakie są na to przykłady? Co z dowcipem w jego filmach? I jeszcze słowo o nietuzinkowej stylistyce jego dzieł. I wreszcie czy reżyser wciąż aktualny? Nie znudził się?
Docenię każdą uargumentowaną opinię! Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam

szpongiel

W krótki sposób można to tak opisać: Zwykły widz widzi w tym świetną rozrywkę, świetnie napisane dialogi i ciężko znaleźć nudę. Dla kogoś, kto siedzi dłużej w kinie i się nim interesuje zauważy liczne nawiązania do innych filmów z każdego gatunku - oczywista klasa B po te bardziej znane jak Łowca androidów. Wiadomo przecież, że Tarantino spędził kilka lat w wypożyczalni oglądając po kolei każdy film, nawet tanie romansidła i nawet do nich się odnosi. Przykładowo w scenariuszu "Django" na końcu Broomhilda i Django wypowiadają takie oto kwestie:

Broomhilda - Kocham cię.
Django - Ja ciebie też.
Broomhilda - Ja ciebie bardziej!
Django - Ja ciebie bardziej!

Savio_Dan

Istotnie, pamiętam tą kwestię z Django i uśmiech, który wywołała na mojej twarzy. Czy można zatem powiedzieć, że na fenomen składa się przystępność, która ofiaruję widzowi szeroką gamę doznań? Od wnikliwych interpretacji po uciechę dialogami i niezłą sieczką?

szpongiel

W Django ta kwestia się nie pojawiła. Jest jedynie w scenariuszu.

Savio_Dan

Mój błąd.

szpongiel

No faktycznie, rozśmieszyło cię coś, czego nie było w filmie.

Savio_Dan

Cóz, potęga fałszywych wspomnień. Pomyliły mi się sceny.

szpongiel

A z jaką?

Savio_Dan

Dosyć dawno oglądałem Django. Bodajże ta https://www.youtube.com/watch?v=3Ob6E0re4u0 . Przedstawiony przez ciebie dialog świetnie wpasował się w tą scene, a że straciłem poczucie chronologii to wyszło jak wyszło.

szpongiel

Za to że robi filmy dla samego siebie a nie dla widza czy kasy (oczywiście z myślą o nich, ale nigdy w życiu nie przerobił filmu tylko dlatego że wytwórnia nie chciał tego filmu ani nie cenzurował swoich filmów by do kina mogła chodzić młodzież )
Efekt... mamy inne filmy niż reszta za wielkiego oceanu. A tak z ciekawości do czego ten artykuł

mic_sz_2

Gazetka szkolna w liceum, pierwsze kroki ;)

szpongiel

W filmach często odnosi się do stanu swojego urodzenia Tennessee, nazwy miast kończą się na -ville, jego postacie często noszą imiona typu Budd, Buck, Butch takie wiejskie. W filmach w czasach współczesnych stara się pokazać "normalną" Amerykę i normalnych Amerykanów typu czapka bejsbolówka itp.

memphis007

Dziękuję za odpowiedź. Wyczekujesz kolejnego filmu Tarantino?

szpongiel

No tak a co?

memphis007

Próbuję odpowiedzieć sobie na pytanie czy Q.T. jest nadal aktualny. Myślę, że zebrał pod sobą całkiem niezłą rzeszę fanów, więc wygląda na to że tak.

szpongiel

Cały czas o zemście i ten jego el friend też o zemście w Desperado mają za sobą producentów i dobre wykonanie filmów trzeba przyznać.

memphis007

Nie odstawia fuszerki innymi słowy :)

szpongiel

Wszystkie filmy QT są świetne, ale bardziej podobał mi się jego styl w latach 90 i w Kill Billu aniżeli w Bękartach i Django co nie zmienia faktu ze 2 ostatnie filmy są rozrywką na najwyższym poziomie - zwłaszcza Bękarty.

zaja_c

I to jest k***a ciekawe jak ktoś który nie brał lekcji powiedzmy nawet w łódzkiej filmówce robi takie filmy ?
Jego filmy przynoszą sporo - zwłaszcza dwa ostatnie.
Ale najbardziej mnie denerwuje że jak na przykład jego kumple robią sobie filmy a on na przykład wykłada pieniądze na nie to się podpisuje pod największym chłamem. Kiedyś leciał taki film na TVP 1 w nocy i był właśnie to film jego znajomego - straszne g***o. A na plakacie było pisane coś "Quentin Tarantino" że niby jakiś głupi weźmie zrozumie że to film w reżyserii Q.T a on tylko kase dał przyjacielowi by sobie film zrobił.
Fajnie by było jakby swoją stylistykę w realia średniowiecza przeniósł albo jeszcze raz w IIWŚ. Tylko żeby o Polsce i Polakach nie zapomniał.
W Bękartach k***a jak nie austriacki Żyd to Niemiec był dobry a Polaka żadnego. A duża liczba Żydów była z Polski i dużo Polaków walczyło.

memphis007

A poza tym można być po łódzkiej filmówce i zrobić Kac Wawę a być po wypożyczalni video i zrobić Wściekłe Psy nie?

użytkownik usunięty
memphis007

Widocznie wszystkie obejrzane przez niego filmy zostały zmieszane z bardzo bujną wyobraźnią walącą nowe pomysły i zarysy co chwilę i voila.

Dzięki za wszystkie komentarze. Doceniam je.

szpongiel

Żaden jego film nie jest słaby.Wielki reżyser.

memphis007

Nie mogę do ciebie napisać wiadomości prywatnej ale chciałam ci pogratulować hehehehe ze pokonałeś zło

Strazniczka0Nocy

Jakie zło?

memphis007

No takie jedne blond zło

szpongiel

Przede wszystkim sposób w jaki przedstawia wydarzenia na ekranie, najważniejsze są dialogi, emocje bohaterów, bez hollywódzkiego kiczu.
Przykład? Wściekłe Psy - film o napadzie na bank bez sceny napadu na bank.
Ja osobiście uwielbiam długie kadry i długie sceny kręcone w jednym ujęciu

kuba132

Dzięki za odpowiedź. Artykuł już napisany.

użytkownik usunięty
szpongiel

Kreci zajebiste filmy i tyle :)